Vampiri moderni: infuzia de sânge tânăr ne-ar putea oferi viaţă fără de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moleculele sângelui tânăr rejuvenează inima, creierul sau ficatul celor în vârstă FOTO darkest-b4-dawn.deviantart.com
Moleculele sângelui tânăr rejuvenează inima, creierul sau ficatul celor în vârstă FOTO darkest-b4-dawn.deviantart.com

Îţi mai aduci aminte povestea contesei Elisabeta Báthory care se îmbăia în sângele fecioarelor pentru a întineri? Se pare că în spatele acestei poveşti de groază se află ceva ştiinţă. Cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA, dar şi cei de la Harvard s-au întrebat cum sângele tânăr poate ajuta bătrânii. Deocamdată, rezultatele lor sunt uimitoare.

Două echipe de cercetători au publicat un studiu în care demonstrează cum sângele unor şoareci tineri a inversat procesul îmbătrânirii la şoarecii mai bătrâni, reîntinerindu-le muşchii şi creierul. Deşi cercetarea aceasta pare teribilă, experţii sunt de părere că poate conduce la tratamente uimitoare pentru boli de inimă sau chiar demenţă, notează „New York Times“.

Poveşti de groază care au dat idei

Cercetarea celor de la Stanford a avut la bază secole de speculaţii despre sângele tinerilor care ar conţine substanţe ce pot reîntinerii oamenii în vârstă. Pe lângă povestea contesei din Transilvania care întinerea făcând baie în sângele fecioarelor, în anii '50, Clive M. McCay de la Universitatea Cornell, SUA, şi colegii săi au testat ideea sângelui tânăr de şoareci transferat la şoareci mai bătrâni. Cum? Păi, i-au cam cusut unul de altul, formând perechi: un şoarece tânăr cusut de un şoarece bătrân. 

Parabioză (doi soareci uniti) FOTO neuwritesd.org

După ce au realizat această procedură, cunoscută sub numele de „parabioză“ (n.r. - grefă în care doi indivizi sunt uniţi artificial printr-o circulaţie sangvină comună, pentru observaţii fiziologice - foto dreapta neuwritesd.org), vasele de sânge au crescut şi au unit sistemul circulator al celor doi şoareci. Astfel, sângele şoarecelui tânăr curgea şi prin cel bătrân. Şi invers.

Mai târziu, echipa doctorului McCay a realizat necropsiile şoarecilor uniţi. Cartilagiile şoarecilor mai bătrâni arătau mai tinere decât ar fi trebuit. Dar oamenii de ştiinţă nu puteau spune cum a avut loc transformarea. Nu ştiau îndeajuns la acea vreme despre cum întinereşte organismul.

Explicaţia „vieţii fără de moarte“ – celulele stem

Mai târziu, totul a devenit mai clar. S-a înţeles că celulele stem sunt esenţiale pentru menţinerea în viaţă a ţesuturilor. Atunci când un ţesut se lezează, celulele stem îşi intră în rol şi produc noi celule pentru a le înlocui pe cele care mor. Dar, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele stem proprii încep să nu mai funcţioneze aşa de bine.

La începutul anilor 2000, oamenii de ştiinţă au aflat că celulele stem nu mor în ţesutul care îmbătrâneşte. „Erau o grămadă de celule stem acolo. Pur şi simplu nu primeau semnalele potrivite“, îşi aminteşte Thomas A. Rando, profesor de neurologie la Facultatea de Medicină Stanford.

Aşadar, dr. Rando şi colegii săi şi-au pus întrebarea ce semnale ar trebui să primească celulele stem îmbătrânite dacă ar fi „îmbăiate“ în sânge tânăr. Pentru a afla, echipa a refăcut experimentele doctorului McCay.

Experimente vechi, informaţii noi

Cercetătorii au unit, din nou, şoareci bătrâni cu unii tineri timp de cinci săptămâni şi i-au examinat. Muşchii şoarecilor bătrâni s-au vindecat aproape la fel de repede ca cei ai tinerilor şoareci, anunţau cercetătorii în 2005. Mai mult, şoarecii bătrâni dezvoltaseră celule hepatice noi în acelaşi ritm cu cei tineri.

Dar, şoarecii tineri, au îmbătrânit prematur. Muşchii lor se vindecau mai încet iar celulele stem nu se transformau în noi celule la fel de repede ca înaintea procedurii de unire.

Astfel, experimentul a indicat  că există compuşi în sângele tânăr care poate „trezi“ la viaţă celulele stem îmbătrânite şi poate reîntineri ţesutul bătrân. 

Proteina care întinereşte

Un membru al echipei doctorului Rando a continuat studiul sângelui şoarecilor tineri şi după ce a plecat de la Universitatea Stanford. Anul trecut, Amy J. Wagers şi colegii săi au demonstrat, în cadrul unui studiu la Universitatea Harvard, că poate reîntineri inima şoarecilor în vârstă.

Pentru a afla cu exactitate ce molecule sunt responsabile de schimbare, dr. Wagers şi echipa sa a testat sângele animalelor şi a descoperit că o proteină (GDF11) era din belşug în sângele şoarecilor tineri şi foarte puţin în cel al şoarecilor în vârstă. Pentru a vedea dacă această proteină este crucială în efectul parabiozei, oamenii de ştiinţă au produs GDF11 şi au injectat-o în şoareci bătrâni. Chiar şi de sine stătătoare, proteina GDF11 a întinerit inima animalelor bătrâne.

După succesul cu întinerirea inimii, cercetătorii au vrut să vadă dacă această proteină poate întineri şi alte ţesuturi. Astfel au descoperit că GDF11 a revitalizat celule stem din muşchi, făcând şoareci bătrâni să fie mai puternici şi să le mărească rezistenţa. 

Între timp, la Stanford se întinereşte creierul

La Stanford, în schimb, cercetătorii investigau dacă sângele şoarecilor tineri modifica celulele cerebrale, creierul şoarecilor bătrâni. În 2011, Saul Villeda, atunci un simplu student în anii terminali, a descoperit că se poate. Când şoarecii bătrâni au primit sânge tânăr, au demonstrat o explozie de noi neuroni în hipocampus, o regiune a creierului care este importantă pentru formarea de noi amintiri.

Dr. Villeda, acum un bursier al Universităţii din California, a dat şi mai multe detalii despre modificările uimitoare produse de sângele tânăr în creierul şoarecilor bătrâni: ajută la formarea de noi conexiuni cerebrale, ajută creşterea de noi vase de sânge în creier care conduc la creşterea neuronilor, şoarecii dezvoltând chiar un simţ al mirosului mai mare. 

image

Celule sanguine FOTO Shutterstock

Speranţe pentru sângele tânăr

Experţii speră că aceste experimente pe şoareci vor conduce la studii pe oameni pentru a vedea dacă versiunea umană a proteinei GDF112, sau alte molecule din sângele tinerilor, are efecte similare asupra bătrânilor.

„Putem da timpul înapoi, în loc să-l încetinim. Este un gând frumos“, mărturiseşte dr. Toren Finkel, directorul Centrului de Medicină Moleculară din cadrul Institutului Inimii, Sângelui şi Plămânilor din SUA.

Noile cercetări chiar sugerează asta. Această „fântână a tinereţii“ poate fi funcţională pentru întregul corp. „În loc să iei un medicament pentru inimă, unul pentru muşchii şi altul pentru creier, poate găsim ceva ce le va vindeca pe toate odată“, speră dr. Wagers.

Însă, oamenii de ştiinţă trebuie să aibă grijă cu reîntinerirea „vechilor“ organe ale corpului. „Trezirea“ celulelor stem poate conduce la înmulţirea lor necontrolată. „Este foarte posibil ca acest lucru să crească foarte mult incidenţa cancerului“, avertizează Irina M. Conboy, profesor de bioinginerie de la Universitatea Berkley, SUA. 


Citeşte şi:

Nouă descoperire medicală revoluţionară: celulele sanguine pot deveni celule stem printr-un tratament simplu

Cercetătorii japonezi anunţă „o mare descoperire ştiinţifică“ care poate revoluţiona tehnologia obţinerii celulelor stem. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că celulele stem pot fi realizate acum doar prin „şocarea“ celulelor sanguine cu ajutorul unui acid, forţându-le să se transforme.

75 de boli pot fi tratate cu celule stem. Ele pot fi folosite în medicina regenerativă

În prezent, 75 de boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Cu toate acestea, celulele stem nu sunt un panaceu universal, a explicat doctorul Roxana Macrin, manager al unei bănci de astfel de celule. România are, la ora actuală, 16 bănci de celule stem.

Celulele stem din urină, speranţă pentru refacerea danturii?

Una dintre cele mai neaşteptate surse de celule stem, urina ar putea deţine capacitatea de a ajuta la înlocuirea dinţilor pierduţi, potrivit cercetătorilor chinezi.

Un mare pas către vindecarea orbirii cu ajutorul celulelor stem

Bolile bătrâneţii care duc la orbire pot fi vindecate cu ajutorul unei retine create în laborator. Un studiu britanic pe animale a demonstrat că partea ochiului care detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite