Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate determina nivelul de anticorpi după vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghiţă FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Valeriu Gheorghiţă FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a declarat că persoanele vaccinate care vor să se asigure că nu se află în marja de 5% neacoperită de eficacitatea vaccinului se poate testa singură cu un test de anticorpi care arată nivelul de protecţie la COVID-19.

Întrebat dacă se poate face un test de anticorpi pentru a determina nivelul de protecţie de după vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a explicat procedura într-o intervenţie la Digi24.

„Cu siguranţă că da. Sunt deja foarte multe persoane şi chiar colegii de-ai noştri din sistemul medical care îşi determină anticorpii anti-proteină spike. În momentul de faţă sunt teste disponibile, chiar comercial, şi prin care orice persoană poate să îşi determine nivelul de anticorpi după vaccinare. Am avut colegi care şi-au determinat nivelul de anticorpi înainte de vaccinare, evident că era negativ, era 0, şi după vaccinare, chiar după prima doză, titrul anticorpilor era crescut. După a doua doză cu atât mai mult.

Deci da, sunt disponibile aceste teste. Nu aş spune că trebuie să devină o rutină dozarea titrului de anticorpi, dar în anumite situaţii, mai ales în cazul pacienţilor imunodeprimaţi, pacienţi cu imunitate scăzută, cred că este util acest tip de determinare, tocmai pentru că putem observa care este nivelul protecţiei anticorpilor de după vaccinare.

Aş mai vrea să menţionez încă un aspect – imunitatea prin vaccinare, la fel ca imunitatea după boală, nu constă doar în apariţia anticorpilor ci şi în răspunsul imun celular. Răspunsul imun celular pe care nu îl determinăm prin testele comerciale, prin testele obişnuite”.

Întrebat cât durează imunitatea dată de vaccinul AstraZeneca, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că informaţiile vin pe măsură ce trece timpul, iar anticorpii rămân la un nivel crescut:

„Avem date la câteva luni, la circa şase luni, însă toate studiile sunt în dinamică şi pe măsură ce ele vor deveni disponibile, pe măsură ce timpul trece şi apare această monitorizare periodică a nivelului de anticorpi, cu siguranţă vom avea şi noi acces la aceste date. Nu se estimează o pierdere a răspunsului imun mai devreme de circa 6 luni şi credem că ea va fi de durată. Dar nu putem să speculăm pe marginea unui subiect la care nu avem date suficiente”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite