Valeriu Gheorghiţă: „Pentru vaccinurile AstraZeneca, a doua doză se face la opt săptămâni”. De ce nu va rezerva România dozele de rapel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghita FOTO gov.ro
Valeriu Gheorghita FOTO gov.ro

România nu va rezerva doze de rapel pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, pentru care programările încep în 10 februarie pentru că rapelul se face la 8 săptămâni, timp suficient pentru a primi noi doze, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

„Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanţa dintre cele două doze este de opt săptămâni or, din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranşele care urmează în luna martie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Gheorghiţă a explicat şi de ce în România s-a decis ca rapelul pentru vaccinul AstraZeneca să fie făcut la 8 săptămâni.

„A fost o discuţie pe care am avut-o în cadrul comisiilor ştiinţifice, am avut inclusiv o sesiune ştiinţifică cu reprezentanţii companiei la nivel european, în care am analizat toate datele ştiinţifice şi am decis de comun acord să mergem pe recomandarea de a administra la opt săptămâni. Rata de eficacitate între 8 săptămâni şi 12 săptămâni nu creştea semnificativ, practic intervalul de confidenţă era aproape la fel, iar din acest punct de vedere ne-am dorit să păstrăm rapelul la opt săptămâni pentru a creşte probabilitatea ca persoana respectivă să vină la rapel şi să reducem riscul ca persoana să se infecteze între prima doză şi rapel. (...) La vaccinul de la AstraZeneca, cu cât rapelul a fost administrat mai târziu, cu atât eficacitatea a fost mai mare. Dar datele arată eficacitatea semnificativ mai mare la 8 săptămâni faţă de 4 săptămâni”, a explicat medicul.

Gheorghiţă a spus că s-a decis ca grupa de vârstă pentru acest vaccin să fie 18-55 de ani pentru că marea majoriate a voluntarilor din studiile clinice erau în această marjă.

„Asta nu înseamnă că peste vârsta de 55 de ani acest vaccin nu este eficace, dar aşteptăm datele care sunt în curs de evaluare şi, în momentul în care vor fi făcute modificări în rezumatul caracteristicilor produsului de către Agenţia Europeană a Medicamentului, cu siguranţă şi România se va ralia la această recomandare”, a spus Gheorghiţă.

El a explicat şi de ce, oficial, vaccinul AstraZeneca este prezentat cu o eficacitate de 59%, deşi cele mai recente studii arată o eficacitate de peste 80%.

„Sunt datele care au fost precizate în rezumatul caracteristicilor produsului. În momentul în care au apărut şi datele din (revista medicală, n.r.) Lancet, vom actualiza şi noi aceste date, vorbim de o eficacitate de circa 73%, cu o variabilitate între intervalul dintre cele 2 doze, care ajunge chiar la 80%”, a spus el.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite