Un singur pahar de alcool poate duce la apariţia cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de alcool asociat cu fumatul poate duce la apariţia unor forme grave de cancer
Consumul de alcool asociat cu fumatul poate duce la apariţia unor forme grave de cancer

Asocierea consumului de alcool cu apariţia cancerului a părut, în primă fază, ca afectează numai cosumatorii devotaţi acestui viciu, dar numai un singur pahar pe zi poate duce la apariţia acestei boli, după cum arată un nou studiu. Mai mult, femeile sunt din ce în ce mai expuse apariţiei unei forme de cancer datorate consumului regulat de alcool, notează „Huffington Post”.

Cercetătorii de la Institutul Naţional al Cancerului (INC) din Statele Unite ale Americii au descoperit că din totalul celor 560.000 de persoane decedate în SUA în 2009, 20.000 au avut drept cauză principală a morţii asocierea consumului de alcool cu apariţia cancerului.

Studii anterioare au dat ca sigur această legătură, însă noul studiu pune accent şi pe riscul, ratele mortalităţii şi durata vieţii afectate de consumul de alcool. Fiecare deces a însemnat o reducere a vieţii persoanei cu cel puţin 18 ani, se mai afirmă în noul studiu.

„Oamenii vorbesc despre metode de a preveni cancerul, despre evitarea tutunului şi despre o dietă echilibrată, dar nu se concentrează asupra unei probleme mult mai importante. 20,000 de decese reprezintă un număr considerabil”, spune doctorul şi autorul studiului David Nelson.

Proporţia deceselor cauzate de consumul de alcool a afectat atât bărbaţii, cât şi femeile. În timp ce femeile erau afectate de cancerul la sân, bărbaţii sufereau adesea de cancer al cavităţii orale sau de cancer esofagian.

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că, în funcţie de tipul de cancer, un procent de până la 33% dintre cei care au murit în urma consumului de alcool „se cinsteau”, în medie, doar un pahar pe zi, aceştia fiind consumatori ocazionali.

Un cerc vicios

Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu ştiu exact cauza apariţiei cancerului datorată consumului de alcool, este evident că şi obiceiurile alimentare nesănătoase joacă un rol important în apariţia bolii. Doctorul Nelson spune despre consumatorii regulaţi că fumatul sau o dietă neechilibrată îi fac vulnerabili în faţa apariţiei cancerului.

„Există anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel oral, a cărei apariţie depinde de legătura dintre consumul de alcool şi de tutun. Cancerul este o boală complexă, dar ca regulă generală, se poate spune că fumătorii au oricum un stil de viaţă nesănătos”, afirmă doctorul Nelson.

Un stil de viaţă sănătos, indiferent de vicii, poate alunga apariţia teribilei boli. „Indiferent dacă bei alcool sau nu, indiferent dacă fumezi sau nu, activitatea fizică şi o greutate normală pot reduce foarte mult riscul apariţiei cancerului, la fel cum pot îmbunătăţi starea generală de sănătate”, spune doctorul Eric Jacobs, director strategic al Societăţii Americane a Cancerului pentru „Huffington Post”.

Componentă a vieţii sociale

Legătura dintre consumul de alcool şi decesul femeilor cauzat de apariţia cancerului la sân ridică o întrebare: ar trebui ca femeile să limiteze consumul de alcool şi mai mult decât este recomandat?

Centrele de control şi prevenire ale bolilor din SUA dau ca doză zilnică recomandată un pahar de alcool pentru femei şi două pentru bărbaţi. Cu toate acestea, doctorul Clifford Hudis de la Centrul Memorial al Cancerului Sloan – Ketterine din New York crede că apariţia cancerului la sân nu depinde de aceste recomandări pentru că, pur şi simplu, alcool este o componentă a vieţii.

Din păcate alcoolul face parte din viaţa socială a multor persoane, astfel că acele persoane trebuie să fie mai conştiente de riscul apariţiei cancerului”, crede acesta.

Un alt factor important care inflenţează consumul de alcool este trecutul familiei unei femei. „Oamenii trebuie să fie atenţi cu privire la istoria familiei lor pentru a-şi da seama de unde provin riscurile. Văd o mulţime de femei din aceeşi familie care suferă de cancer. Ele ar putea să fie atente la consumul de alcool”, spune Freya Schnabel, profesoară a departamentului de chirurgie din cadrul Centrului Cancerului al Universităţii din New York.

O limită a siguranţei

Chiar dacă acest nou studiu încearcă să evidenţieze efectele dăunătoare ale consumului de alcool, studiile anterioare au demonstrat că există şi unele benficii, printre care reducerea riscului apariţiei unei boli cardiovasculare.

Dar aceste informaţii contradictorii pot pune consumatorul în dificultate. „Cred că este destul de derutant pentru un consumator obişnuit. Ceea ce trebuie ştiut este dacă există o limită de siguranţă privind consumul de alcool. Nu înţelegem cu exactitate dacă există într-adevăr o limită sau dacă orice ocazie de a consuma alcool reprezintă un motiv de îngrijorare”, afirmă Chandini Portteus, vice-preşedinte al programelor de cercetare şi evaluare ştiinţifică din cadrul organizaţiei „Susan G. Komen for the Cure”.

Cel mai important aspect al acestei probleme ar fi ca însuşi consumatorii să aprecieze informaţiile disponibile şi să ia o decizie cu privire la ceea ce este mai bine pentru ei. Totuşi, cei mai mulţi oameni nu vor să ştie cât de dăunător este alcoolul, mai ales atunci când ies în oraş. „Mesajul care spune că alcoolul este benefic are o rezonanţă mult mai mare decât atunci când se afirmă că te poate ucide. Avem o atitudine ambivalentă faţă de alcool pentru că vrem să ne bucurăm de consumul acestuia şi nu să ne gândim la efectele sale asupra sănătăţii”, conchide David Jernigan, profesor asistent Şcoala Publică de Sănătate Johns Hopkins Bloomberg din Baltimore.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite