Tu cunoşti efectele secundare ale pastilelor pe care le iei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50% din persoanele care iau pastile nu sunt la curent cu reacţiile adverse ale acestora. Motivul este fie că o mare parte dintre bolnavi nu citesc prospectul, fie că, deşi îl citesc, nu se lămuresc, deoarece informaţiile sunt ambigue.

Lipsa unei informări corecte cu privire la efectele secundare ale medicamentelor face ca, în fiecare an, una din cinci internări în spital să fie cauzată de reacţiile adverse apărute în urma administrării unor pastile. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de medicii britanici, luând în calcul informaţiile primite de la aproximativ 1.000 de pacienţi internaţi în Spitalul Regal din Liverpool.

Citeşte şi:
Surse surprinzătoare de obţinere a medicamentelor

Noile medicamente, mai bune decât cele vechi?

Aspirina te poate „trimite“ la spital

„Indicaţiile multiple ale unor medicamente ne fac să nu acordăm importanţa cuvenită efectelor adverse ale acestora, ceea ce duce, de cele mai multe ori, la probleme destul de grave, încât să necesite internarea în spital", atrage atenţia Emma Davies, unul dintre coordonatorii studiului.
Printre medicamentele care au cauzat cea mai mare rată de internare din cauza reacţiilor adverse se numără aspirina, administrată pentru a preveni infarctele şi accidentele vasculare cerebrale, şi diureticele, indicate în cazul pacienţilor cu hipertensiune arterială si celor cu afecţiuni cardiace. Riscul cel mai mare de a prezenta efecte secundare severe atunci când iau astfel de medicamente îl au persoanele în vârstă, spun specialiştii britanici.

Cum pot fi evitate

Potrivit specialiştilor, din cele 91 de internări cauzate de reacţiile adverse ale medicamentelor, 57% puteau fi evitate. Principalul mod de a preveni apariţia efectelor secundare severe este monitorizarea atentă a pacienţilor de către medicii curanţi. Iar în cazul persoanelor care se tratează după ureche, cea mai simplă modalitate de a evita reacţiile secundare este citirea cu atenţie a prospectului. În situaţia în care apar simptome similare efectelor adverse înscrise pe prospect, este necesară prezentarea de urgenţă la medic.

Uleiul de peşte poate avea efecte adverse

Combinaţii periculoase

Un număr foarte mare de internări este şi rezultatul interacţiunii nefaste între mai multe medicamente administrate simultan. Una dintre combinaţiile cu cele mai multe efecte adverse este cea dintre aspirină şi medicamentele anticoagulante, în cazul persoanelor cu risc crescut de formare a cheagurilor de sânge. Persoanele care iau ambele medicamente riscă să sufere o hemoragie internă.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite