Toată lumea vrea să scape de părul de pe corp, dar ştii că te poate feri de multe boli?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părul corporal poate avea numeroase beneficii FOTO: Shutterstock
Părul corporal poate avea numeroase beneficii FOTO: Shutterstock

Părul de pe corp nu ar trebui îndepărtat pentru că are un rol important în prevenirea multor probleme de sănătate, spun specialiştii într-un material publicat pe DailyMail.co.uk.

Lama de ras, benzile cu ceară, epilatorul – sunt instrumente fără de care femeile şi, mai nou, bărbaţii,  nu pot trăi.

În contextul promovării din ce în ce mai agresive a modelelor fără pic de păr pe corp, medicii avertizează că îndepărtarea părului corporal ne supune unor riscuri pentru sănătate.

Foliculul de păr este înconjurat de vase de sânge, nervi şi grăsime, dar şi celule stem care ajută la regenerarea pielii în cazul unor răni sau zgârieturi survenite la nivelul pielii, explică Dr. Des Tobin, profesor în biologie celulară la Universitatea Bradford.

De asemenea, părul de pe corp are rol de ecran protector împotriva razelor ultraviolete. În vremuri de demult, oamenii considerau că părul este o sursă de căldură şi un adevărat scut contra acţiunii nocive a soarelui, adaugă Nick Lowe, dermatolog la Clinica Cranley din Londra.

Teoria părului corporal ca sursă de căldură a fost demonstrată printr-un studiu care atestă că bărbaţii cu chelie pierd mai rapid temperatura corporală.

Nici părul din nas nu ar trebui tuns, sunt de părere experţii. Acesta are rolul de barieră a nărilor împotriva prafului, care se poate duce mai departe la plămâni, cauzând în timp diverse afecţiuni respiratorii, spune George Murty, ORL-ist la University Hospitals din Leicester.

Dacă, totuşi, vă incomodează sau vi se pare inestetic, folosiţi forfecuţa pentru a tunde părul din nas, dar nu îl îndepărtaţi cu penseta pentru că există riscul unei infecţii.

În cazul bărbaţilor, părul de pe piept este considerat un semn de masculinitate şi sănătate, se arată într-o cercetare pe această temă.

Odată trecut de vârsta pubertăţii, bărbatul are niveluri din ce în mai crescute de testosteron, hormon care permite apariţia caracterelor masculine la oameni şi care favorizează creşterea părului în  diverse zone ale corpului, în special pe piept, explică Nida Chammas, medic endocrinolog la Spitalul Clementine Churchill din Harrow.

Zonele intime sunt însă de departe cele mai vizate atunci când vorbim de îndepărtarea părului nedorit. Părul de la subraţ şi cel din zona inghinală este frecvent epilat sau ras, dar aceste obiceiuri nu sunt tocmai sănătoase, ţine să avertizeze medicul obstetrician Austin Ugwumadu, de la Spitalul George din Londra.


Îndepărtarea părului din zonele intime poate predispune la infecţii vaginale, ca urmare a slabei protecţii din zona vaginală, ce se manifestă prin mâncărimi, iritaţii şi secreţii vaginale anormale.

De asemenea, pielea sensibilă din zonele intime se poate inflama foarte uşor, din cauza unor ingrediente care provoacă alergie locală, şi deseori poate apărea foliculita – o infecţie a foliculului pilos care este caracterizată de apariţia unor pustule mici, înconjurate de o arie de inflamaţie centrată de firul de păr.

Părul de pe picioare este, de asemenea, văzut ca un semn de sănătate, în special pe partea de sistem cardiovascular.

Constantinos Kyriakides, chirurg la Institutul Barts Health, spune că există chiar şi un simptom îngrijorător la care ar trebui să fim atenţi: Dacă părul de pe picioare creşte greu sau deloc, este foarte posibil să există o problemă de sănătate la mijloc, cel mai probabil boala periferică arterială, adică o circulaţie sanguină defectuoasă care nu permite sângelui să ajungă în toate ţesuturile corpului.

Un argument al oamenilor de ştiinţă pentru a păstra părul de la subraţ este cel conform căruia părul din această zonă ar juca un rol în atragerea partenerilor de sex opus, prin eliminarea unor mirosuri speciale produse de feromoni.

Sprâncele groase sunt din nou în trend iar savanţii aduc în discuţie şi beneficiile pe care le implică această modă. Ei spun că sprâncenele stufoase  protejează mai bine zona ochilor de transpiraţie, praf şi alte particule care pot ataca vederea.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite