Succes românesc: prima implantare de electrozi antiepileptici în creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia de implantare a electrozilor în creier, realizată în premieră în România, la Spitalul „Bagdasar-Arseni" din Bucureşti, a durat zece ore şi a decurs fără complicaţii.

Operaţia a constat în introducerea a şapte electrozi în structuri profunde ale emisferei cerebrale drepte, care pot provoca peste 100 de semnale electrice. Aceştia au menirea de a stimula zona vizuală, astfel încât să permită medicilor să identifice cu precizie „focarul" epileptic, adică zona exactă afectată de această boală neurologică.
Intervenţia a fost una extrem de minuţioasă. „Ne aşteptam ca operaţia să dureze între 4 şi 12 ore. A durat numai 10 ore. Riscul cel mai mare era de sângerare în timpul operaţiei, fiindcă electrozii au fost implantaţi foarte aproape de vasele sangvine cerebrale. Însă intervenţia a decurs fără complicaţii, datorită preciziei date de un program de calculator", a explicat medicul primar neurochirurg Jean Ciurea, cel care a condus echipa medicală interdisciplinară.

Citeşte şi:
În premieră în România: electrozi în creier pentru epileptici

Hormonul sexual feminin protejează creierul

Din aceeaşi echipă au făcut parte dr. Ioana Mândruţă, medic neurolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, conf. dr. Andrei Barborică, din cadrul Catedrei de Electricitate şi Biofizică a Universităţii Bucureşti şi medicul Bogdan Bălănescu, din cadrul Departamentului de Neurochirurgie Stereotaxică şi Funcţională din cadrul Spitalului „Bagdasar-Arseni".

Va conduce la vindecarea epilepsiei

image

Pacientul este un bărbat de 36 de ani care suferă de epilepsie. Primele crize epileptice le-a avut la 12 ani, iar în prezent are aproximativ zece astfel de crize pe lună, însoţite de halucinaţii vizuale. Aşa şi-au dat seama medicii că „focarul" epileptic este situat în aria vizuală a creierului.
„În cazul lui, crizele nu răspundeau la tratamentul clasic. Implantarea electrozilor va face posibilă identificarea exactă a zonei afectate, pentru ca ulterior această porţiune să fie îndepărtată chirurgical", a precizat medicul neurolog Ioana Mândruţă. Astfel, crizele epileptice vor dispărea, prin urmare, se poate spune că epilepsia va fi vindecată.

În 2012, cancerul va face mai puţine victime în UE

După două săptămâni vor fi scoşi

Electrozii rămân implantaţi în creierul pacientului două săptămâni, timp în care va fi pus sub observaţie atentă în cadrul Unităţii de Monitorizare pentru Epilepsie, a spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. După acest interval, electrozii sunt scoşi, iar medicii vor putea stabili, cu precizie, care vor fi şansele de succes ale intervenţiei de eliminare pe cale chirurgicală a „focarului" epileptic din creier.

Medicamentele expirate pot fi toxice!

Finanţarea, printr-un proiect de cercetare

În centrele europene pentru tratarea epilepsiei, o astfel de intervenţie costă între 60.000 şi 100.000 de euro. „În România există posibilitatea să se realizeze cu 5-10.000 de euro. Noi am efectuat intervenţia în cadrul unui proiect de cercetare al conf. dr. Andrei Barborică. Însă în viitor sperăm să fie acoperită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a precizat dr. Ioana Mândruţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite