Studiu: Mănuşile şi halatele manipulate greşit de personalul medical răspândesc bacteriile în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice eroare în manipularea echipamentelor medicale poate avea consecinţe dezastruoase
Orice eroare în manipularea echipamentelor medicale poate avea consecinţe dezastruoase

Asistenţii şi medicii care se ocupă de pacienţii cu boli infecţioase comit uneori erori, atunci când îşi scot halatele de protecţie şi mănuşile, care contaminează hainele şi echipamentele cu bacterii rezistente la antibiotice.

„Nimeni nu este perfect şi contaminarea accidentală a lucrătorilor din domeniul îngrijirii sănătăţii cu organisme rezistente la mai multe medicamente pot să apară şi pot fi un pas cheie în răspândirea potenţialilor patogeni în centrele de sănătate“, a spus dr. Koh Okamoto, de la Rush University Medical Center din Chicago, principalul autor al unui studio efectuat în SUA şi preluat de agerpres.ro.

Cu cât înţelegem mai mult cum şi de ce se întâmplă contaminarea, cu atât suntem mai bine pregătiţi să ajutăm lucrătorii din domeniul sănătăţii să o evite, a declarat acesta pentru Reuters Health.

Cum s-a desfăşurat studiul

Pe o perioadă de şase luni, Okamoto şi colegii săi au observat 125 de asistenţi medicali, între care 83 de asistente medicale şi 24 de medici, în patru unităţi de terapie intensivă pentru adulţi la spitalul lor.

Jumătate dintre medici şi asistente medicale au primit o instruire formală privind utilizarea echipamentelor individuale de protecţie pentru virusul Ebola în anul precedent, iar 90% au beneficiat în ultimii cinci ani de cursuri de îmbrăcarea şi dezbrăcarea echipamentului.

În timpul studiului, personalul medical participant la studiu a supravegheat 95 de pacienţi cu precauţii de contact pentru stafilococ auriu cu rezistenţă la meticilină (MRSA), enterococi rezistenţi la vancomicină şi bacili gram-negativi rezistenţi la mai multe medicamente.

Echipa de cercetare a colectat 6.000 de eşantioane din 5.000 de locuri în zona unităţilor de terapie intensivă (ATI), inclusiv articole care au atins corpul pacientului şi suprafeţe de mediu cum ar fi manşete de presiune sanguină, butoane de apel şi chiuvete.

Cercetătorii au testat, de asemenea, mâinile, mănuşile şi hainele personalului medical studiat înainte şi după interacţiunile cu pacienţii. În plus, ei au urmărit procesul de dezbrăcare a echipamentului şi au înregistrat erori, pe baza recomandărilor Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor, care recomandă scoaterea împreună a halatelor şi mănuşilor.

Contaminare de 10 ori mai mare a mâinilor

Potrivit unui raport publicat în revista Infection Control and Hospital Epidemiology (Controlul infecţiei şi epidemiologia spitalului), cercetătorii au constatat că mai mult de o treime din lucrătorii din domeniul asistenţei medicale s-au contaminat cu un organism multirezistent în timpul întâlnirii cu un pacient.

 În special, patru lucrători din domeniul sănătăţii aveau acest organism pe mână, patru pe haine sau bijuterii, trei pe stetoscop şi doi pe telefoanele mobile din spital. Aproximativ 70% din suprafeţele de mediu au avut astfel de organisme, în special produse care erau aproape de pacienţi, cum ar fi manşete de presiune sanguină, butoane de apel şi şine de pat.

În ansamblu, 49 de lucrători, sau 39%, au făcut mai multe erori în îndepărtarea echipamentului de potecţie şi au avut mai multe şanse de a avea haine contaminate după o interacţiune cu pacientul.

De exemplu, toţi cei patru lucrători din domeniul asistenţei medicale care şi-au contaminat mâinile au făcut erori în timp ce îşi îndepărtau halatele şi mănuşile. În special, contaminarea mâinilor a fost de 10 ori mai mare atunci când mănuşile au fost îndepărtate înaintea halatului.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite