Studiu: Cercetătorii au aflat cum apare sindromul inimii frânte. Ce se întâmplă atunci când treci printr-un şoc emoţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simptomele sindromului inimii frânte sunt asemănătoare cu cele ale unui atac de cord  Foto: Gulliver/Getty Images
Simptomele sindromului inimii frânte sunt asemănătoare cu cele ale unui atac de cord  Foto: Gulliver/Getty Images

Oamenii de ştiinţă au aflat de ce unii oameni mor după un eveniment stresant din viaţa lor, precum decesul unei persoane dragi sau chiar despărţirea. S-a descoperit că evenimentele stresante cresc nivelul a două molecule din celulele inimii, care joacă un rol crucial în dezvoltarea cardiomiopatiei induse de stres (Takotsubo), numită şi „sindromul inimii frânte”, potrivit unui studiu realizat de Imperial College din Londra, informează Daily Mail.

Sindromul inimii frânte apare atunci când muşchiul inimii devine brusc slăbit şi ventriculul stâng al inimii îşi schimbă forma. Oamenii de ştiinţă au fost uimiţi de declanşatorii biologici ai sindromului Takotsubo, pe care l-au legat de microARN -16 şi -26a care reglează modul în care genele sunt decodificate şi activate în perioadele stresante, potrivit Daily Mail.

Aceste molecule sunt legate de depresie, anxietate şi stres, sugerând că suferinţa pe termen lung, urmată de un şoc dramatic, ar putea declanşa sindromul. Studiul a fost publicat în revista Cardiovascular Research, relatează Mediafax.

De altfel, potrivit sursei citate, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unui atac de cord şi includ dureri în piept, respiraţie greoaie, care pot duce în cele din urmă la oprirea inimii.

„Sindromul Takotsubo este o afecţiune gravă, dar până acum modul în care apare a fost un mister. Nu înţelegem de ce unii oameni răspund în acest fel la un şoc emoţional brusc, în timp alţii nu. Acest studiu confirmă faptul că stresul anterior şi microARN-urile asociate acestuia pot predispune o persoană la dezvoltarea sindromului Takotsubo în situaţii de stres viitoare. Stresul vine sub multe forme şi avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege aceste procese cronice de stres”  a explicat profesorul Sian Harding, de la Imperial College din Londra.

În prezent, nu există tratamente care să prevină apariţia repetată a sindromului inimii frânte, dar rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la crearea unor noi opţiuni de tratament pentru a preveni alte decese.

„Sindromul Takotsubo este o problemă cardiacă bruscă şi potenţial catastrofală, dar cunoştinţele noastre despre cauzele sale rămân limitate. Ca atare, este vital să aflăm mai multe despre această afecţiune neglijată şi să dezvoltăm noi modalităţi de prevenire şi tratare a acesteia. Această cercetare nu este doar un pas crucial către o mai bună înţelegere a acestei boli misterioase, dar ar putea oferi şi noi modalităţi de identificare şi tratare a celor cu risc de Takotsubo. Acum avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă medicamentele care blochează aceste microARN-uri ar putea fi cheia pentru evitarea sindromului inimii frânte”, a declarat profesorul Metin Avkiran, director medical asociat la British Heart Foundation.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite