Studii: Vaccinul Pfizer protejează doar parţial împotriva variantei Omicron. Capacitatea vaccinurilor de a neutraliza noua variantă a virusului SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Varianta Omicron poate evita parţial protecţia oferită de două doze de vaccin COVID-19 produs de Pfizer Inc şi BioNTech, a declarat marţi şeful secţiei de cercetare al unui laborator de la Africa Health Research Institute, din Africa de Sud.

Dar studiul a arătat că sângele de la persoanele care au primit două doze de vaccin şi au avut o infecţie anterioară a fost în cea mai mare parte capabil să neutralizeze varianta, sugerând că dozele de rapel ale vaccinului ar putea ajuta la prevenirea infecţiei, conform Reuters.

Varianta Omicron, detectată iniţial în sudul Africii, în luna noiembrie, a declanşat semnale de alarmă la nivel global, cu privire la o recrudescenţă a pandemiei, tulpina fiind raportată în peste 20 de state, inclusiv în SUA şi Japonia. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat-o pe 26 noiembrie drept „variantă îngrijorătoare”, dar a spus că nu există dovezi care să susţină necesitatea unor noi vaccinuri special concepute pentru varianta Omicron.

Capacitatea vaccinurilor de a neutraliza varianta Omicron

Alex Sigal, profesor în cadrul institutului de cercetare, a scris pe Twitter că se înregistrează "o scădere foarte mare" a neutralizării variantei Omicron, în raport cu o tulpina anterioară a COVID-19.

Un test de laborator separat, efectuat de virologul Sandra Ciesek de la  University Hospital din Frankfurt a prezentat o imagine oarecum mai sumbră. 

Expunând mostre de sânge ale unor persoane vaccinate la diferute tulpini ale virusului, ea a descoperit că capacitatea de a construi un răspuns al anticorpilor la Omicron, în cazul persoanelor care au avut trei doze de vaccin Pfizer/BioNTech a fost cu până la de 37 de ori mai mică decât în cazul reacţiei la Delta.

Răspunsul anticorpilor la varianta Omicron la jumătate de an de la administrarea unei scheme de două doze ale vaccinurilor Pfizer.BioNTech, Moderna, sau un amestec de AstraZeneca şi Pfizer, nu a fost nici măcar măsurabil, a adăugat Cisek.

Ea a dezvăluit doar o selecţie a celor descoperite, într-o postare pe Twitter, fără a include numărul de mostre, iar universitatea a precizat că studiul nu a fost, deocamdată, publicat. 

”Setul de date subliniază că este necesară dezvoltarea unui vaccin adaptat la Omicron", a scris Cisek pe Twitter, adăugând că nu au putut fi trase concluzii cu privire la protecţia vaccinurilor actuale împotriva îmbolnăvirii grave.

De altfel, alianţa Pfizer/BioNTech a anunţat miercuri că pregăteşte un vaccin adaptat variantei Omicron care ar urma să fie gata în martie, informează AFP.

Nu există însă, deocamdată, date semnificative cu privire la modul în care vaccinurile produse de Moderna (MRNA.O), Johnson & Johnson (JNJ.N) sau de alţi producători de medicamente rămân eficiente împotriva noii tulpini a coronavirusului. Este de aşteptat ca toţi producătorii, inclusiv Pfizer şi BioNTech,să îşi publice studiile în acest sens în câteva săptămâni

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite