Stimulator cardiac fără baterii, inventat de elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pacemaker revoluţionar, care nu are nevoie de baterii, a fost inventat de un grup de cercetătorii elveţieni. Acesta se bazează pe un mecanism de ceas cu întoarcere automată şi a fost testat cu succes pe animale.

Stimulatoarele cardiace, mai cunoscute cu denumirea de pacemakere, sunt dispozitive indispensabile pentru mulţi pacienţi cu probleme cardiace, deoarece le ajută inima să bată într-un ritm controlat, oferindu-le şansa la o viaţă normală. Modelele actuale însă au nevoie de baterii pentru a funcţiona, ceea ce constituie un factor limitator, deoarece înlocuirea lor se face prin intervenţie chirurgicală.

În general, un stimulator cardiac are o durată de "viaţă" între 5-10 ani.

În încercarea de a găsi o rezolvare pentru această situaţie, cercetătorii conduşi de Adrian Zurbuchen, de la Univesitatea din Berna, Elveţia, au pus la punct un dispozitiv care utilizează mecanismul de întoarcere automată inventat pentru ceasurile de mână de elveţianul Abraham-Louis Perrelet în 177, informează Mediafax.

La fel cum un ceas automat se întoarce când se mişcă încheietura mâinii, noul pacemaker produce energia electrică de care are nevoie folosind mişcările muşchiului inimii. Tocmai de aceea, stimulatorul este ataşat direct pe cord.

Prototipul a fost testat cu succes pe porci, potrivit declaraţiilor făcute duminică de Zurbuchen, la întâlnirea anuală a Societăţii Europene de Cardiologie, care are loc în această perioadă în Barcelona, Spania. Contracţiile inimii animalelor au fost controlate la un ritm de 130 de bătăi pe minut.

Acesta este un studiu de fezabilitate. Am arătat că este posibil să reglăm ritmul cardiac folosind energia produsă de propria mişcare", a declarat Adrian Zurbuchen. C

Cercetarea este încă într-un stadiu incipient şi, deocadată, nu există un plan clar pentru testarea dispozitivului pe pacienţi umani.

Alţi cercetători au căutat metode de a alimenta pacemakerele cu energie, prin transmiterea curentul electric de la o sursă externă, dar ideea de a folosi un mecanism de ceas este inovatoare.

Ceasurile automate funcţionează pentru că au o piesă cu centrul de greutate excentric, care pivotează când braţul celui care poartă ceasul se mişcă. Această rotaţie strânge progresiv un arc, care, la rândul său, pune în mişcare mecanismul ceasului. În cazul noului stimulator cardiac, arcul pune în mişcare un micro-generator electric.

Congresul anual al Societăţii Europene de Cardiologie are loc la Barcelona în perioada 30 august - 3 septembrie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite