Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate: Dacă nu se iau măsuri, numărul cazurilor de cancer se va dubla până în 2035

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, 52 000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului
În România, 52 000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului

Cancerul este o problemă gravă de sănătate, care va afecta în mod direct 40 % din cetăţenii UE la un moment dat în viaţă. În România, 52 000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului, susţine Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

"Dacă nu se iau măsuri, se preconizează că numărul total de cazuri de cancer din UE se va dubla până în 2035. Dacă nu inversăm această tendinţă alarmantă, povara cancerului asupra familiilor noastre, asupra sistemelor de sănătate şi sociale şi asupra economiilor va deveni din ce în ce mai grea. Eforturile de reducere a suferinţei cauzate de cancer în Europa reprezintă o prioritate majoră pentru mine în calitate de comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară. Este o prioritate în materie de sănătate pentru cetăţenii noştri, precum şi pentru Comisia von der Leyen. Este un domeniu în care cetăţenii se bazează pe noi şi unde suntem hotărâţi să depunem eforturi şi mai mari şi să obţinem rezultate. Pentru mine, există o singură modalitate de a fi cu adevărat eficace în combaterea cancerului: să transformăm această luptă într-o prioritate europeană comună. Cred că dispunem de o capacitate enormă de schimbare, dar numai dacă ne unim forţele cu toţii, de la factorii de decizie politică la profesioniştii din domeniul medical, de la reprezentanţii pacienţilor la industrie şi, mai ales, dacă facem acest lucru împreună cu cetăţenii noştri. În prezent, ştim că până la 40 % dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, ceea ce înseamnă că domeniul de acţiune şi potenţialul de salvare a vieţilor omeneşti sunt imense", susţine comisarul european pentru sănătate . 

"Prin intermediul Planului european de luptă împotriva cancerului – pe care îl voi prezenta înainte de sfârşitul anului - vom interveni în toate etapele bolii, de la prevenire la detectare, tratament, vindecare şi îngrijire paliativă.

Trebuie să fim mai eficienţi în prevenirea şi diagnosticarea cancerului. Va fi întotdeauna mai bine să prevenim cancerul decât să încercăm să îl vindecăm, iar principala noastră prioritate trebuie să fie ca cetăţenii noştri să nu devină pacienţi bolnavi de cancer. Dacă îi sprijinim să ducă o viaţă mai sănătoasă — să mănânce mai bine, să facă mai mult sport şi, în acelaşi timp, să reducă consumul de alcool şi să nu fumeze — am putea reduce numărul de cazuri de cancer diagnosticate. Mai mult decât atât, dacă extindem acoperirea vaccinală şi creştem numărul acţiunilor cum sunt cele de îmbunătăţire a calităţii aerului în oraşele noastre, putem face o diferenţă. 

Dacă îi ajutăm pe cetăţeni să înţeleagă mai bine importanţa screeningului pentru cancer şi a diagnosticării timpurii, pot fi salvate şi mai multe vieţi. În acest scop, toate statele membre trebuie să dispună de programe naţionale de screening certificate.

Deşi prioritatea noastră ar trebui să fie aceea de a face tot ce ne stă în putinţă pentru a preveni apariţia cancerului, trebuie să ne asigurăm că cei care suferă de cancer şi familiile lor primesc sprijinul şi asistenţa de care au nevoie. Aceasta include dreptul fundamental la acces egal la medicamente şi la tratamente inovatoare. 

Parcursul unui pacient care suferă de cancer nu se încheie după terminarea tratamentului. Cei care supravieţuiesc sau trăiesc cu boala merită să aibă din nou o structură şi siguranţă în viaţa lor. Ei nu ar trebui să se confrunte cu discriminarea, cu stigmatizarea sau cu diverse obstacole atunci când se întorc la muncă. 

Trebuie să luăm diferitele părţi ale acestui puzzle imens şi să le punem împreună ca să vedem clar imaginea de ansamblu. Primul pas al acestui demers comun îl vom face astăzi, ziua mondială de luptă împotriva cancerului – prin lansarea unei consultări publice cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului. Înainte de a lua o decizie, primul pas va fi acela de a asculta cu atenţie. Aştept cu interes ideile şi preocupările românilor şi vreau să colaborez cu autorităţile din România pentru a aduce schimbările de care cetăţenii săi au nevoie. Împreună putem face eforturi mai susţinute pentru a combate cancerul. Împreună putem schimba lucrurile", a mai precizat Stella Kyriakides.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite