Sportul ţine diabetul sub control. Ce activităţi fizice sunt indicate în diabetul de tip 2 şi diabetul de tip 1 şi ce dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plimbările lungi şi joggingul menţin întregul corp sănătos
Plimbările lungi şi joggingul menţin întregul corp sănătos

Diabetul de tip 1 este o maladie autoimună în care celulele pancreatice sunt distruse de organism,  în timp ce diabetul de tip 2 este o formă de diabet zaharat provocată de reducerea efectelor insulinei asupra celulelor – insulinorezistenţă – consecinţă a obezităţii, cel mai frecvent.

Insulinorezistenţa duce într-o primă fază la o secreţie suplimentară a insulinei de către pancreas care ajunge să se epuizeze. Astfel, în faza numărul 2 apare un deficit de insulină care duce către hiperglicemie. Diabetul de tip 2 se manifestă la vârsta adultă, după 45 de ani, iar factorii de risc sunt cel mai adesea obezitatea, repartiţia abdominală a grăsimii, insuficienţa activităţii fizice şi istoricul familial. Diabetul de tip 2 favorizează apariţia bolilor cardiovasculare şi este asociat hipertensiunii arteriale, precum şi altor factori de risc vascular.

Alimentaţia echilibrată şi sportul sunt extrem de impoartante în tratamentul diabetului de tip 2, pe lângă medicaţia prescrisă de medic.

Regim alimentar şi mese stricte

Regimul alimentar înseamnă pe lângă pierderea în greutate şi dobândirea unui echilibru între glucide, lipde şi proteine. Toate aceste alimente trebuie repartizate în 3 mese, din care micul dejun este esenţial.

Astfel, glucidele – zaharurile – trebuie să reprezinte 50% din raţia zilnică, ele trebuyie consumate în esenţă sub formă de pâine, cartofi, orez, paste făinoase, legume uscate şi frtucte – limitate la  2 pe zi, de preferinţă la finalul meselor. Zaharurile „rapide“ trebuie evitate pentru că acestea fac glicemia să crească.

Lipidele – grăsimile – trebuie limitate. Ele duc la creşterea în greutate şi la hipercolesterolemie. La persoanele care suferă de diabet, grăsimile trebuie să reprezinte 30% din raţia calorică zilnică. Se recomandă în special uleiurile şi margarinele.

Proteinele sunt procurate din carne, peşte, ouă şi lactate şi ele ar trebui să reprezinte 20% din raia calorică a fiecărei zile. Prioritate au carnea albă, albă, peştele şi lactatele cu conţinut redus de grăsime. Dintre băuturi, sucul de fructe şi băuturile carbogazoase trebuie evitate. Alcoolul nu e recomandat din pricina excesului de calorii.

Plimbări de 40 de minute, de 3 ori pe săptămână

Activitatea fizică regulată ameliorează diabetul. Pentru a fi eficientă, trebuie făcută timp de 40 de minute de 3 ori pe săptămână. Sunt recomandate plimbările, nataţia, joggingul, grădinăritul. Reluarea unei activităţi fizice trebuie făcută progresiv şi după o evaluare cardiovasculară făcută de medic.

În diabetul de tip 1 se recomandă aceleaşi proporţii alimentare. Pentru un control cât mai bun al glicemiei, se recomandă repartizarea glucidelor pe parcursul zilei în aşa fel încât să se evite hipoglicemiile. Acesta sunt repartizate în 3 mese şi 3 giustări în funcţie de tratamentul insulinic şi activitatea fizică.

Consumul de zaharuri rapide este posibilă, dar în cantităţi limitate, de preferinţă la finalul meselor şi în locul unui element glucidic. De exemplu, două cupe de îngheţată în locul unui fruct şi ţinând seamă de aportul de grăsimi asociate.

Diabeticul de tip 1 poate face sport, ba chiar îi este recomandat, deaorece activitatea musculară măreşte eficienţa isulinei. Aportul de glucide trebuie adaptat înainte de sport şi din oră în oră, dacă activitatea este prelungită şi diminuată doza de insulină pentru a se evita hipoglicemiile. Se mai recomandă un control al glicemiei înainte de efortul fizic şi după aceea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite