Somnul la birou - litera de lege la chinezi, motiv de disputa la europeni
0Recunoscuta in Statele Unite, dar mai ales in Asia, siesta la locul de munca a inceput, timid, sa devina populara si in Europa. Cercetatorii spun ca stimuleaza concentrarea angajatilor si,
Recunoscuta in Statele Unite, dar mai ales in Asia, siesta la locul de munca a inceput, timid, sa devina populara si in Europa. Cercetatorii spun ca stimuleaza concentrarea angajatilor si, bineinteles, creste profitul firmei. Problema este ca salariatii si patronii viseaza diferit.
Ce angajat n-a visat sa vina la serviciu pentru a dormi putin? In Statele Unite si Japonia, acest deziderat sindicalist a mers pana intr-acolo incat patronii au luat in serios concluziile specialistilor si le-au amenajat angajatilor o sala de dormit. Acest demers a fost explicat ulterior ca o strategie de management al resurselor umane.
Cum incurajeaza patronii somnul angajatilor
In urma cu trei ani, un manager din Germania si-a invitat amploaiatii sa "deguste" intr-o incapere special amenajata douazeci de minute de somn la locul de munca. Un studiu elaborat de un institut german de cercetare in domeniu il convinsese pe manager ca somnul la serviciu stimuleaza capacitatea de concentrare a personalului, iar acest lucru duce, evident, la cresterea profitului. Ingrijorati de amploarea pe care urma sa o aiba aceasta noua tendinta de a incuraja angajatul sa traga la aghioase in timpul programului, manageri mai sceptici si cu dare de mana au cerut oamenilor de stiinta adevarul.
De ce trebuie sa dormim la serviciu
Oamenii de stiinta au ridicat la rang inalt beneficiile pe care somnul diurn le aduce capacitatii de concentrare, atat de necesara la locul de munca. Ei au explicat scepticilor ca vocatia umana de a dormi, in general, noaptea nu este exclusiva. Ritmul cardiac este mai scazut intre trei si cinci dimineata, apoi revine la normal pe durata catorva ore, dupa care "scade" din nou in intervalul orar 13-15. Deci, concluzioneaza cercetatorii, este normal sa ne dorim somnul de dupa-amiaza sau siesta, cum i se mai spune. Mai mult, psihologii americani spun ca toti angajatii care nu mai dau acelasi randament in acest interval gasesc drept scuza sarcinile care-i depasesc din punct de vedere al dificultatii. De fapt, ei vor sa doarma putin.
Cat trebuie sa dormim la locul de munca
Odata lamurita necesitatea somnului ziua, s-a pus problema duratei acestuia, pentru ca, nu-i asa, nici un patron nu-si permite sa lase angajatii sa-si faca siesta de voie. Negocierile drastice au dus la concluzia ca cea mai buna durata ar fi cea de patruzeci de minute. Adica somnul scurt pentru a evita apoi inertia. Reduce stresul, amelioreaza vigilenta, are efecte benefice asupra musculaturii. In cazul somnului ceva mai lung se diminueaza capacitatile mentale, apar tulburari ale memoriei si se deterioreaza timpul de reactie. Durata siestei a devenit mai nou subiect de disputa intre specialisti. Unii spun ca somnul de zece minute permite recuperarea performantelor cognitive mult mai bine decat cel de treizeci de minute. Diplomatii breslei au impacat, insa, ambele parti. Ei spun ca exista metode diferite de masurare a performantelor cognitive si ca siesta ar trebui, de fapt, sa fie adaptata diverselor meserii. Un hacker va avea nevoie de un alt tip de siesta fata de femeia de serviciu. Un pilot nu poate risca sa i se intample acea inertie a somnului. Asa ca fiecare angajat trebuie sa incerce diferite durate ale siestei pentru a-si regasi propriul ritm.
Scaunul de dormit in timpul programului
Personalizarea ritmului pentru siesta a nascut alte idei. Ecologizarea creierului la locul de munca i-a inspirat pe marii designeri de mobilier de birou. Asa a aparut scaunul relaxant, care permite inclinarea la orizontala. Optional, este dotat si cu masaj. Pana ce patronii europeni vor introduce in contractul de munca bonusul siestei de dupa-amiaza, chinezii il vor fi facut deja litera de Constitutie. Cat despre vanzarile scaunului relaxant, acestea vor fi produs un paradox al pietei. Unii stiu cum sa stoarca bani din somnul celorlalti.