Şi femeile îşi pot pierde definitiv părul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alopecia de tip feminin este, din fericire, mai puţin evidentă decât cea care apare la bărbaţi, chelia fiind foarte rară. Când căderea părului are cauză genetică, firele de păr pierdute nu mai sunt înlocuite cu unele noi şi singura metodă de a reface podoaba capilară este transplantul de păr. 

Căderea părului la femei este cauzată în cele mai multe situaţii de factori externi, ce pot fi modificaţi, cum ar fi stresul, coafatul agresiv, folosirea în exces a produselor de styling. De asemenea, ea poate avea cauze precum sarcina, bolile de colagen, micozele şi infecţiile bacteriene ale scalpului ori carenţa de acizi graşi esenţiali, de fier sau de zinc. În toate aceste cazuri, refacerea podoabei capilare este posibilă, tratamentele (dacă sunt necesare) fiind eficiente.

Chelia apare rareori

Pierderea părului poate fi însă permanentă la femeile care suferă de o formă de alopecie numită androgenică, întâlnită mai frecvent la bărbaţi. Aceasta apare pe fondul unui dezechilibru al hormonilor androgeni (un nivel crescut al dihidrotestosteronului, derivat al testosteronului), cum este cel întâlnit la menopauză, cel cauzat de diverse tumori benigne sau maligne ori cel care are o componentă genetică. În toate aceste cazuri, părul se răreşte difuz în creştetul capului şi în zona frontală, dar linia frontală rămâne intactă la femei, spre deosebire de bărbaţi. Chelirea completă apare foarte rar la femei.

Citiţi şi:

«Reparaţii» care ne scapă de complexe

Dacă există un istoric familial de alopecie, căderea părului poate surveni la vârste tinere şi poate avea un ritm mai lent sau mai rapid, în funcţie de predispoziţia genetică. „Tratamentul alopeciei androgen-dependente la femei se face în general cu substanţe antiadrogene administrate pe cale orală, asociate cu aplicaţii locale de medicamente care măresc debitul de sânge la rădăcina firului de păr sau cu substanţe care modifică ritmul de creştere a celulelor care formează «cămaşa» rădăcinii firului de păr", spune prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi.

Aceste tratamente pot încetini sau opri căderea părului, însă în foarte puţine cazuri pot reface podoaba capilară. Dacă alopecia este de cauză genetică, creşterea unor fire de păr în locul celor pierdute este imposibilă. Singura opţiune de a acoperi scalpul inestetic este transplantul de păr. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite