Semnele cancerului hepatic pot apărea chiar în timpul mesei. La ce trebuie să fim atenți

0
Publicat:

Cancerul hepatic este o boală gravă, responsabilă pentru mii de decese în fiecare an. Aproximativ 16 persoane mor în fiecare zi din cauza acestei afecțiuni, ceea ce îl situează printre cele mai mortale tipuri de cancer. Cancerul hepatic primar își are originea în ficat, în timp ce cel secundar se extinde în alte părți ale corpului.

Durere de ficat
Simptomele cancerului de ficat pot apărea în timpul mesei. Foto: Arhivă

Dacă boala este depistată la timp, există șansa ca aceasta să fie vindecată prin intervenții chirurgicale sau transplant. Însă, conform datelor NHS Inform, majoritatea pacienților primesc diagnosticul destul de târziu, într-un stadiu avansat.

Deși detectarea timpurie a cancerului hepatic este esențială, acesta este adesea dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, întrucât simptomele sunt vagi sau absente. Cu toate acestea, Dr. Joseph Ambani a identificat anumite semne care pot apărea încă de la primele etape ale bolii, manifestându-se chiar și în timpul meselor. 

Acesta a declarat: „În general, persoanele cu cancer hepatic pot experimenta o scădere a apetitului sau dificultăți în a mânca la fel de mult ca înainte, din cauza disconfortului abdominal. În plus, pacienții pot simți durere și disconfort abdominal chiar și după consumul de cantități mici de alimente".

Apetitul nostru poate fi un indicator important al stării noastre de sănătate. Schimbări semnificative în acest sens, cum ar fi pierderea inexplicabilă a poftei de mâncare, ar trebui să ne alerteze, mai ales în contextul riscului de cancer hepatic, o boală care adesea se dezvoltă asimptomatic. 

Dr. Ambani a identificat o serie de simptome timpurii ale cancerului hepatic, precum: dureri abdominale, pierdere inexplicabilă în greutate, scăderea apetitului, icter, umflarea abdomenului din cauza acumulării de fluide, dificultăți de respirație, oboseală, greață și vărsături. 

Cancerul hepatic primar, care apare în ficat poate avea următoarele simptome: pierderea bruscă a kilogramelor, greață, mâncărime, icter, umflarea abdomenului, dureri de burtă, dureri de umăr și lipsa poftei de mâncare. Totodată, medicii menționează că simptomele cancerului hepatic pot varia semnificativ de la persoană la persoană și sunt adesea neclare, ceea ce face dificilă diagnosticarea precoce. De exemplu, mâncărimea, un simptom asociat cu icterul și senzația de oboseală și pierderea poftei de mâncare sunt aspecte comune, dar care pot fi întâlnite și în alte afecțiuni.

Majoritatea cazurilor de cancer hepatic sunt asociate cu ciroză, o afecțiune gravă a ficatului. De aceea, este foarte important să consultați un medic dacă bănuiți că aveți simptome ale acestei boli. Ciroza, o afecțiune gravă a ficatului, poate fi declanșată de o multitudine de factori. Printre cei mai comuni se numără consumul cronic și excesiv de alcool, infecțiile persistente cu virusurile hepatitei B sau C, precum și afecțiuni metabolice precum boala hepatică grasă non-alcoolică, adesea asociată cu o dietă dezechilibrată și obezitatea. Acestea pot duce în timp la cicatrizarea ficatului și, în unele cazuri, la dezvoltarea cancerului hepatic.

Pentru a reduce riscul de afecțiuni hepatice grave, specialiștii în sănătate recomandă o abordare cuprinzătoare care include: moderarea consumului de alcool, adoptarea unei diete echilibrate bogate în fructe, legume și cereale integrale, practicarea exercițiilor fizice regulate (cel puțin 30 de minute pe zi, de mai multe ori pe săptămână), menținerea unei greutăți corporale sănătoase și vaccinarea împotriva hepatitei B. De asemenea, este important să evitați contactul cu sângele infectat și relațiile intime să fie protejate, pentru a preveni infecțiile cu virusurile hepatitei B și C.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite