Screening gratuit oferit de medici dermatologi şi endocrinologi la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Peste 20 de medici dermatologi şi endocrinologi vor ajunge zilele următoare în cinci staţiuni, în cadrul campaniei de prevenţie ”Asumă-ţi să fii sănătos”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

“La nivelul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti ne-am propus să ducem medicina de prevenţie în cât mai multe programe şi campanii sustenabile menite să-i protejeze pe cei din jurul nostru şi în acest context ne-am îndreptat anul acesta, în premieră, Campania -Asumă-ţi să fii sănătos!- către litoralul românesc unde toţi cei aflaţi în vacanţă vor putea beneficia de consultaţii gratuite integrate în două importante specialităţi medicale. Pentru realizarea acestui important proiect nu pot decât să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri şi am convingerea că foarte mulţi dintre cei aflaţi în vacanţă în această perioadă pe litoralul românesc se vor responsabiliza şi vor trece pragul campaniei noastre de prevenţie” a declarat prof.dr. Viorel Jinga, rector al  Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti (foto jos). 

viorel jinga foto inquam photos ilona andrei

Pe parcursul celor cinci zile ale Campaniei - Asumă-ţi să fii sănătos! –Litoral 2021 toţi cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea apela la profesionalismul celor 24 de medici (rezidenţi şi specialişti) care vor fi prezenţi în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spaţioase ale MApN pe care vor fi afişate bannere ale campaniei) în următoarele staţiuni: Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Vama Veche. 

Consultaţiile se vor face în perioada 16-20 august în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00. 

Unde vor f amplasate corturile  

1. Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor –plajă Neptun

2.  Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor – plajă Mangalia 

3. Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor –plajă Vama Veche 

4.  Containere Smurd-ISU- plajă Costineşti

5.  Containere Smurd-ISU- plajă Saturn

Campania este realizată în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD) cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale va beneficia de voluntariatul medicilor rezidenţi şi specialişti, precum şi de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment : profdr. Viorel Jinga, rector al UMFCD, prof.dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD şi Ppreşedinte al SRE, dr. Alin Nicolescu , secretar general SRD, conf.dr. Magda Constantin, precum şi ec. Cristina Ecaterina Schipor, director Executiv al DSP Constanţa.

Totodată, va fi derulată o campanie de screening pentru riscul de osteoporoză şi sindrom metabolic, în contxtul în care deja peste un milion de români cu vârste peste 50 de ani sunt diagnosticaţi cu osteoporoză. 

În cadrul campaniei, cei 15 medici endocrinologi şi rezidenţi vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum şi utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză şi al fracturilor de fragilitate. De asemenea în cadrul campaniei de screening pentru sindromul metabolic se vor măsura: înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

”Osteoporoza este o boală gravă, aparent silenţioasă în primele faze, care atrage după sine complicaţii majore în lipsa unui diagnostic precoce şi a unui management adecvat. Pandemia COVID-19 a obligat sistemul de sănătate şi spitalele să-şi regândească circuitele, accesul la diagnostic şi tratament fiind mult îngreunat pentru pacienţii cronici. Dacă ne referim la cazurile de boli endocrinologice, vedem că numărul de cazuri în spitalizare continuă a scăzut cu aproximativ 70%  în 2020 faţă de 20195, ceea ce a dus la agravarea bolilor în unele cazuri. Campania de screening pe care o derulăm este esenţială pentru a aduce din nou pacientul la medic şi pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să îşi poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie. 

“Impactul acestei boli este major, dizabilităţile provocate de osteoporoză generând costuri extrem de mari pentru sistemele de sănătate şi pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală. Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar şi prin soluţii terapeutice inovative personalizate, poate creşte calitatea vieţii pacienţilor şi poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecţiuni de către toţi factorii interesaţi şi prin asumarea şi implementare unui Plan naţional de management al osteoporozei”, a mai spus Cătălina Poiană.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite