Românii stau tot mai prost cu vederea. Medic: „Afecțiuni ale vârstei a treia apar acum și la pacienți de 40 ani”

0
Publicat:

Românii au ajuns să aibă de timpuriu afecțiuni oculare ale bătrânilor de altădată. Degradarea privirii începe, din păcate, foarte devreme, tot mai mulți copii stricându-și ochii pironiți în ecranele telefoanelor mobile.

Problemele de vedere apar la vârste din ce în ce mai mici FOTO: Pixabay
Problemele de vedere apar la vârste din ce în ce mai mici FOTO: Pixabay

Românii stau tot mai prost cu vederea, medicii oftalmologi avertizând că afecțiuni care altădată se constatau la vârste înaintate se întâlnesc acum și la 40 ani.

În general, pacienții ajung în cabinetul doctorului doar atunci când încep să-și piardă vederea și, mai rar, atunci când au dureri (durerea fiind un simptom tardiv al unor boli). Alarmantă este însă scăderea vârstei la care apar afecțiuni cunoscute altădată ca specifice vârstei a treia.

Ne îngrozesc afecțiunile oculare legate de diabet, complicații ale diabetului, și degenerescențele maculare. Degenerescența maculară este o îmbătrânire retiniană, despre care în rezidențiat profesorul nu găsea cazuri să ne arate; acum însă este foarte frecventă, o întâlnim și la pacienți de 40 de ani. Cauza nu o cunoaștem, știm numai factorii favorizanți, din păcate. Dar suntem îngroziți, pentru că ușor-ușor se duce vederea fără ca noi să putem face mare lucru”, spune medicul primar oftalmolog Anda Enculescu, din Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Astfel, degenerarea vederii, întâlnită frecvent după vârsta de 65-70 ani, acum este întâlnită și la pacienții tineri. „Apare indiferent de activitatea pe care o desfășoară, nu putem să o legăm de ecran sau de un efort vizual mare“, precizează dr. Anda Enculescu.

Ca tratament se recomandă suplimente alimentare, pe bază de luteină sau vitamine, există chiar și injecții care se administrează intravitrean, destul de scumpe, cu care se încetinește procesul. Costul este de aproximativ 3.600 lei/injecție, se administrează lunar timp de câteva luni și la intervale mai mari ulterior, și se pot prescrie compensat prin CJAS.

Ochii, afectați de alte boli sau obiceiuri proaste

Complicațiile oculare au drept factori favorizanți afecțiunile cardiovasculare, diabetul, tumorile cerebrale, afecțiuni ale glandei tiroide și, în principiu, orice infecție de organ, mai ales cele din sfera ORL.  De asemenea, lumina puternică a soarelui afectează vederea celor care se expun timp îndelungat, fără protecție.

Numărul pacienților diagnosticați cu glaucom este și el este în creștere, pe de o parte pentru că adresabilitatea a crescut, iar pe de alta pentru că aparatura performantă permite astăzi descoperirea bolii în stadii incipiente.

Pe mulți pacienți îi trimit la oftalmolog și durerile de cap, însă în puține cazuri drumul pentru a-și trata afecțiunea se oprește aici. „Facem examen oftalmologic complet, cu tensiune oculară, cu fund de ochi, corectăm viciile de refracție și îi spunem pacientului: dacă după ce vă faceți ochelarii și-i purtați corespunzător durerea de cap persistă, trebuie să fiți văzut de un medic neurolog sau de un medic ORL. Sinuzitele dau frecvent dureri de cap, dar pacienții ajung mai întâi la noi“, a mai spus medicul.

Copiii care petrec mult timp cu ochii în telefon pot face miopie

Astăzi ajung în cabinetul oftalmologului și foarte mulți copii, mult mai mulți decât cu ani în urmă. „Este o dependență. Când vin copiii în cabinet, de fiecare dată părintele se dă în spatele copilului și-mi face semn: <Spuneți-i să nu mai stea prea mult pe telefon>. Aproape 90% din consultații la copii încep așa”, spune medicul Anda Enculescu.

Pericolul folosirii telefonului este enorm pentru sănătatea ochiului. „Telefonul suprasolicită mult ochiul, pentru că este scrisul foarte mic. Le recomandăm copiilor să stea mai mult la calculator, la laptop, pe tabletă – decât la telefon. Vin mai mulți copii cu miopii decât altădată, la vârstă preșcolară. Copilul apropie cartea ca să citească sau spune că nu mai vede la tablă. Înainte veneau copiii și spuneau: <Nu mai văd la televizor>. Acum, televizoarele fiind cu diagonală foarte mare, nu mai există problema aceasta”, spune medicul.

Exist forme foarte grave de miopie, cu o evoluție alarmantă, însă de obicei în aceste cazuri grave există și o componentă genetică. La congresele de specialitate se vorbește însă de pericolul ca în 30 de ani aproximativ 70% dintre copii să fie diagnosticați cu miopie.

Dacă răul este deja făcut, ce mai pot face medicii este să corecteze acuitatea vizuală recomandând purtarea ochelarilor. Totodată, vitaminele ar putea stopa agravarea afecțiunii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite