Cum se descurcă românii aflați la mare depărtare de Europa

0
0
Publicat:

În cele mai exotice locuri pe care mulți dintre noi le identificăm doar ca destinații de vacanță, românii și-au creat oportunități pentru a-și dezvolta cariera, pentru a avansa, pentru a deschide chiar o afacere.

Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, un loc unde există o comunitate românească
Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, un loc unde există o comunitate românească

Asia de Sud-Est este un loc al oportunităților, unde români pe care i-am întâlnit își pun abilitățile în valoare, fac lucruri noi, poate pe care altfel nu le-ar fi putut face sau le-ar fi făcut cu mai multă dificultate în România.

Din Malaezia până în Vietnam, grupuri de români și-au încercat fiecare prin mijloacele proprii norocul și au căutat ca departe de casă să se dezvolte profesional.

Spre exemplu, Kati Ferry, o româncă stabilită de mulţi ani în Malaezia, a pus pe picioare asociaţia românilor din Malaezia cu scopul de a oferi o platformă de socializare pentru românii stabiliți în această țară tropicală, dar și pentru a oferi noi oportunități comunității de români. Asociația Românilor din Malaezia este o organizație non-profit, creată și condusă de români rezidenți în Malaezia care doresc să promoveze cultura românească în țara gazdă pe de-o parte, pe de altă parte să mențină relațiile cu românii aflați pe tot teritoriul Malaeziei.

Conform site-ului asociației, „misiunea noastră este de a promova și de a susține interesele comunității române, folclorul românesc, limba română și tradițiile românești în Malaezia. În acest scop, ARM desfășoară activități ce vor să catalizeze și să stimuleze schimbul cultural dintre Malaezia și România și în plus pune la dispoziția membrilor săi o platformă prin care să acorde asistență în caz de necesitate și prin care membrii pot să se informeze despre evenimentele organizate de ARM.”

Astfel de asociaţii au rolul nu doar de a menţine comunitatea conectată cultural, dar şi de a oferi oportunităţi de creşte a carierei, de a schimba idei şi evident ca loc de dezbateri.

Într-un alt exemplu, Mihai a plecat din România cu ceva timp în urmă călătorind prin întreaga Asie de Sud-Est. De cinci ani locuiește în Vietnam, unde și-a deschis un mic local. Antreprenorul nu are de gând să se întoarcă prea curând în România. Vietnamul reușește să ofere suficiente oportunități pentru creșterea unei afaceri.

Plaja din Paje în Zanzibar
Plaja din Paje în Zanzibar

În perioada pandemiei, Zanzibar a fost printre puținele destinații din lume care și-au păstrat granițele deschise pentru turiști. Din acest motiv, mii de români și-au făcut vacanța în acest arhipelag, care, deși face parte din Uniunea Tanzaniană, se guvernează singur. Autoritățile locale se bazează foarte mult pe banii din turism, astfel încât încearcă să încurajeze prin toate căile investițiile străine în acest domeniu. În acea perioadă, câțiva români chiar au ales să-și deschidă afaceri în acel loc exotic. Deveniți proprietari de bungalouri, un grup de prieteni din România au profitat de cererea din ce în ce mai mare și de turismul în creștere din Zanzibar.

Provocări și încercări sunt peste tot. Ai nevoie evident de multă răbdare, perseverență și muncă pentru a reuși oriunde. Ca și în România, reușita în orice domeniu, mai ales când ești atât de departe de casă, va aduce maxime satisfacții.

Cristian Gherasim - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite