Reabilitarea completă a danturii costă cât 5 ani de muncă pe salariul minim

0
Publicat:

Tot mai mulți români își pierd dinții timpuriu, de la 40 ani, și ajung să plătească zeci de mii de euro pentru implanturi dentare și restabilirea danturii.

O femeie pe scaunul de la dentist
Reabilitarea completă a danturii costă cât 5 ani de muncă pe salariul minim. Foto Shutterstock

De la an la an, numărul românilor care își pierd dinții este în creștere, plătind zeci de mii de euro pentru a avea din nou dantura completă, în loc de tratament de prevenție care este în jur de 100 de euro anual. 

Raportat la salariul minim pe economie, 2.574 lei net în 2025, românii pot plăti practic până la 60 de salarii minime pentru reabilitarea totală a danturii. Unii dintre pacienți apelează la împrumuturi bancare pentru a putea plăti pentru implanturi dentare.

Un implant dentar costă în jur de 5.000 lei, însă costurile urcă în funcție de numărul de implanturi dentare și de complexitatea cazului. Astfel, o reabilitare completă a danturii, cu implanturi pe cele două arcade, ajunge la zeci de mii de euro.

image

„Românii ar putea să plătească în medie 100 de euro pentru prevenție, dar ajung târziu la dentist, când deja și-au pierdut o parte din dinți. Astfel, cheltuiesc până la 30.000 euro pentru a-și repara dantura integral. Ajung să cheltuiască atât de mult din cauză că amână vizitele la stomatolog pentru prevenție și rezolvarea problemelor minore. O vizită la stomatolog o dată sau de două ori pe an este de până la 10 ori mai ieftină decât un implant dentar. De atlfel, cheltuiala medie pentru prevenție într-un an este de 550 lei. Dacă apare necesitatea unor tratamente medii, costurile urcă până la 5.000 lei.

Cei mai mulți români ajung la dentist când nu mai pot gestiona durerea sau încep să piardă dinți. Sunt pacienți care rămân fără dinți de la 40 de ani, vârsta scăzând în ultimii ani. Uneori sunt și cazuri în jur de 35 ani, chiar 30 ani. Românii încep să își piardă dinții permanenți tot mai timpuriu”, a explicat pentru „Adevărul” Dr. Narcisa Calotă, medic stomatolog și fondator al clinicii CEC Dental Clinic.

Românii care ajung prea târziu la dentist riscă să nu își mai poată salva dinții

Costurile unui implant dentar pornesc de la 1.000 de euro și ajung la aproape 2.000 euro în cazuri mai complexe cu intervenții chirurgicale suplimentare. Pentru o reabilitare mai complexă a danturii costurile variază între 10.000 de euro și 30.000 de euro, în funcție de numărul implanturilor și intervențiile necesare până la finalizarea completă a tratamentului.

„Spre exemplu, în multe cazuri este nevoie de adiție de os sau intervenții suplimentare la nivelul sinusurilor maxilare și atunci planul de tratament suferă modificări în materie de costuri. În general, românii apelează la implant dentar fie atunci când pierd un dinte din față, fiind vizibilă lipsa lui, fie când ajung să piardă mai mult de trei dinți. În 2024 față de 2023, numărul pacienților care au avut nevoie de unul sau mai multe implanturi dentare a crescut cu 10%”, explică medicul stomatolog.

Cele mai complexe și costisitoare proceduri, care ajung să coste cât o garsonieră în unele cazuri, sunt implanturile în ambele maxilare prin dinți ficși în 24 de ore și reabilitările complete ale ambelor maxilare cu ajutorul fațetelor dentare și ale coroanelor dentare care redau pacientului, funcția de masticație care de multe ori se pierde odată cu pierderea dinților. Tratamentele ortodontice pentru rezolvarea unor anomalii dentare care, cele de estetică dentară și cele parodontale realizate prin intermediul laserului sunt, de asemenea, în topul celor mai costisitoare intervenții dentre.

Românii care ajung prea târziu la dentist riscă să nu își mai poată salva dinții. De aceea, prevenția joacă un rol esențial, însă mulți români încă nu îi acordă importanța cuvenită Efectuarea regulată a controalelor de rutină îi ajută să depisteze din timp afecțiuni care, în stadii incipiente, au un prognostic mai bun și opțiuni de tratament mai eficiente.

Mulți pacienți spun ‘dacă nu mă doare, nu mă duc la dentist’, însă, spre exemplu, o banală carie, care este observată de pacient, poate să fie într-un stadiu avansat de degradare a dintelui. Iar în acest caz nu va fi vorba doar de tratarea punctuală a cariei, ci de proceduri mai complexe, poate chiar scoaterea dintelui, punerea unui pivot dentar și ulterior a unei coroane dentare care poate prelungi viața unui dinte pe termen lung. Prevenția nu doar că este mai simplă și mai puțin costisitoare decât tratamentul, dar poate face diferența în evoluția unei afecțiuni. Noi depunem eforturi constante pentru a informa pacienții și îi încurajăm să vină la controale periodice, tocmai pentru a identifica orice problemă de sănătate cât mai devreme posibil”, a declarat Narcisa Calotă pentru „Adevărul”.

Turismul dentar: românii nu riscă să își pună dinții în orașe mici

Românii care sunt nevoiți să își pună implanturi dentare preferă să meargă în orașe mari, ceea ce a dus la creșterea turismului dentar intern.

Românii din România practică turismul dentar în interiorul țării din lipsă de încredere în cabinetele dentare din localitate. Tot mai mulți români preferă ca, pentru proceduri complexe, cum ar fi implantul dentar, să meargă în clinici mai mari, cu aparatură modernă și cu medici care au la activ numeroase cazuri de reușită. În acest caz vorbim de români din orașe mai mici sau din sate, care, în loc să meargă la cabinetul dentar din localitatea sau din orașul lor, ajung în clinici dentare din București.

Astfel, ajung în București pacienți locuiesc în Călărași, Giurgiu, Oltenița, Buzău, Focșani, Roman, Târgu Jiu, Craiova, Droberta Turnu Severin, și chiar și din Chișinău.

Și străinii vin în România pentru a-și pune dinți. Însă dacă pentru români implanturile dentare pot fi costisitoare, pentru străini sunt mult mai accesibile. De aceea, tot mai multe persoane din țări din Occident ajung în clinicile dentare din București. Din străinătate vin tot mai mulți pacienți, români și străini, pentru implanturi dentare, fiind de 4-7 ori mai ieftine decât în țari ca Franța, Austria, UK, Germania, Italia.

Medicii stomatologi le recomandă pacienților să meargă periodic la control, prevenția fiind cheia unei danturi sănătoase și a economisirii. Însă cu mulți români continuă să prioritizeze în mare parte doar urgențele dentare, trebuie să aibă în vedere că, renunțând la prevenție, procedurile de urgență, care sunt mai complexe, vor fi mai costisitoare.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite