Raport. Ce efecte adverse serioase a avut vaccinul anti-COVID-19 în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, o serie de date statistice referitoare la reacţiile adverse la vaccinarea împotriva COVID-19, în care se arată că, în perioada 27 decembrie 2020 - 2 ianuarie 2021, au fost raportate 48 de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) serioase la 15.856.528 de doze de vaccin anti-SARS-CoV-2 administrate, acestea reprezentând o rată de 3,02 la un milion de doze.

Reacții severe la vaccin / Foto: Arhivă
Reacții severe la vaccin / Foto: Arhivă

Printre aceste cazuri a fost vorba de 16 tromboze, 15 miocardite și 12 şocuri anafilactice.

Totodată, sursa citată arată că rata RAPI la 1.000 doze produse vaccinale administrate în aceeaşi perioadă a avut o valoare crescută pentru Astra Zeneca (7,2), urmată de vaccinul Moderna (2,4), iar pentru produsele vaccinale Comirnaty şi Johnson&Johnson, ratele au fost sub 1.

Din aceste cazuri, 16.621, reprezentând 84,3%, au fost raportate în sistemul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) şi 3.093, adică 15,7%, au fost raportate către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Comitetul pentru vaccinarea COVID condus de colonelul Valeriu Gheorghiță (CNCAV) a întocmit un raport intitulat „ROVaccinare, misiune îndeplinită”, în care sunt prezentate rezultatele activității acestui organism care și-a încetat activitatea la jumătate anului 2022.

Publicarea raportului a fost semnalată de Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, la începutul anului 2021.

Marţi, raportul publicat de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), care şi-a încheiat activitatea în prima jumătate a anului trecut, arată că până la 2 februarie 2022 acoperirea vaccinală la nivel naţional a fost de 41,85% în rândul populaţiei generale şi, de la începutul campaniei şi până la sfârşitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacţii adverse postvaccinare, dintre care 17.567 (89,1%) au avut manifestări generale.

Din rândul cazurilor RAPI cu manifestări generale în baza documentelor medicale şi a investigaţiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate astfel:

  • manifestări aparat cardio-vascular - 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită şi un caz cu miopericardită;
  • tulburări hematologice - 16 cazuri cu manifestări trombotice, un caz citoliză hepatică, un caz purpură trombocitopenică;
  • sistem nervos - 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, un caz paraplegie flască şi un caz sindrom Guillain Barre;
  • sistem imunologic - 424 cazuri cu reacţii alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic.

Este pentru prima dată când se dau detalii despre persoanele cu reacții adverse severe, pentru care unele au necesitat inclusiv internarea în spital.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite