Producătorii de suplimente alimentare: Oare studiile ştiinţifice care arată că plantele medicinale chiar vindecă nu mai sunt luate în considerare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfatul specialistului contează în alegerea remediilor
Sfatul specialistului contează în alegerea remediilor

Un proiect  de Ordonanţă de Guvern prevede că suplimentelor  alimentare nu li se va mai ataşa calitatea de a ameliora anumite boli. Nu vor mai putea fi folosite expresii de genul „urinezi des?", „te tratează de la primele forme de răceală" sau „este indicat în constipaţii sau ca adjuvant în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal". Acestea expresii vor putea fi folosite doar de către producătorii de medicamente

În proiectul de ordonanţă privind producerea, importul şi comercializarea suplimentelor alimentare care invocă mai multe directive europene, Ministerul Sănătăţii a lăsat liber la câteva expresii, cum ar fi că „suplimentele alimentare pot fi consumate pentru menţinerea stării de sănătate" sau la „revigorarea, tonifierea organismului".
Vezi aici principalele prevederi ale proiectului şi care sunt argumentele ministerului. Totodată, vezi aici proiectul de ordonanţă şi nota de fundamentare.

Proiectul enunţă şi sancţiunile:
-    amendă pentru neetichetarea suplimentelor alimentare în conformitate cu legislaţia în vigoare variază între 1.500 şi 4.000 de lei
-    utilizarea altor substanţe decât cele legale în compoziţia produselor şi pentru încadrarea suplimentelor alimentare în altă categorie se sancţionează cu o amendă de la 2.500 de lei la 6000 de lei
-    aceeaşi contravenţie va fi aplicată şi în cazul comercializării suplimentelor care au depăşit data durabilităţii minimale
-    punerea pe piaţă a suplimentelor alimentare care deţin certificat de notificare sau certificat de comercializare, neconforme cu specificaţiile din dosarul tehnic, conduce la retragerea acestuia.

Documentul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii până la data de 11 februarie 2011.

O ordonanţă “oarbă, surdă şi absurdă”

Aflat în dezbatere publică, adevarul.ro a încercat să afle opinia unora dintre  producătorii de suplimente alimentare despre acest proiect care prevede că produsele puse pe piaţă înainte de intrarea în vigoare a documentului vor putea fi comercializate până în data de 31 mai 2011..

Poate fi cineva neafectat de această ordonanţă oarbă, surdă şi absurdă? Aceast proiect nu ţine cont de ceea ce este în celelalte ţări UE. Fiecare a aprobat-o într-un mod specific ţării respective”, afirmă ing. chimist Ştefan Manea, director general al firmei de produse naturiste Hofigal.

Potrivit acestuia, autorităţile române au tradus din limba engleză Directiva 26/2002, care vizează apropierea legislaţiilor statelor membre privind suplimentele alimentare, “numai partea mai dură”, care nu se aplică în unele ţări UE, precum Germania sau Marea Britanie.

Oare toate cărţile de literatură şi studiile ştiinţifice care arată că aceste plante previn, chiar vindecă, nu mai sunt luate în considerare? Nemţii au găsit o formulă mai deşteaptă: bagă în interior şi respectă ceea ce spune Comunitatea Europeană, dar au voie să introducă o notă informativă despre proprietăţile substanţelor folosite”, mai spune directorul general al Hofigal.

Acesta afirmă că Institutul Naţional de Sănătate Publică, care va trebui să se ocupe în special de suplimentele care conţin şi alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, “nu a mai făcut nimic de 7-8 ani”.

Ştefan Manea reclamă şi faptul că proiectul nu specifică clar ce se întâmplă cu produsele aflate deja pe piaţă.

Nu vorbesc nimic. Sunt produse pe care le am în piaţă şi care au fost aprobate. Cu asta ce fac? Le retrag, le refac documentaţia? Le arunc la gunoi? Sunt atâtea lucruri neclare la ordonanţa asta că dacă o făcea şi unul cu un certificat de doar 7 clase era mai limpede”.

Ambalajele vechi trebuie aruncate la gunoi

image

Directorul Hofigal (foto) vorbeşte şi despre costurile noi pe care le impun punerea în vigoare a proiectului  “Eu am aproape 400 de produse. La o bună parte dintre ele ambalajul este în concordanţă cu ce cer ei, dar prospectul nu, aşa că trebuie să fac un altul. Ambalajele şi prospectele noi necesită costuri, iar până faci matriţe şi alte treburi trece un timp. Nu mai eşti în piaţă, iar între timp intră alţii cu produsele lor. Interesele sunt că Franţa şi Italia întâmpină greutăţi în piaţă din cauza noastră. De ce să nu vină ei cu produsele lor pe piaţa noastră?”.

Ştefan Manea dă exemplul Italiei, care a decis că toate suplimentele alimentare care se află pe piaţă pot merge şi funcţiona în continuare până la expirarea termenului de garanţie.

Ştefan Manea precizează că toate întreprinderile care fac parte din patronatul Planta Romanica, care reuneşte producătorii de plante medicinale, vor trimite scrisori cu punctele lor de vedere la organele abilitate în acest sens.

Şi Bokor Lazslo, patronul firmei Vitaplant, unul dintre micii producători de ceaiuri şi tincturi din plante medicinale, ridică problema costurilor pe care le implică schimbarea ambalajelor. “Noi am comandat mii de cutii pentru produse pentru că la tipografie nu poţi comanda câteva zeci sau sute. Dacă proiectul se va aplica, va trebui să le schimbăm. Noi nu am scris nimic ce ar fi neadevărat şi nu s-ar regăsi în produs”, mai spune el.

Lipsa unui nomenclator al plantelor medicinale supără producătorii

Elena Ionescu, director general Plantavorel, vechi producător de suplimente alimentare, atrage atenţia că proiectul nu pune în anexă plantele medicinale care sunt avizate pe piaţa din România. “A existat cândva un nomenclator, dar nu a  fost actualizat. Totodată, ar trebui ca din comitetul interministerial care se va ocupa de suplimente să facă parte şi organismul care se coupă de lupta antidrog,  în special pentru etnobotanicele astea, care reprezintă o adevărată problemă pe piaţă”, afirmă ea.

O altă problemă ridicată de directorul general al societăţii Plantavorel este cine o să se ocupe cu controlul şi supravegherea în piaţă. “Pentru noi nu este clar care este organismul care o să controleze şi să supravegheze în piaţă produsul. Cine notifică da, dar nu şi cine controlează şi supraveghează" mai spune directorul companiei care are notificate toate produsele la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică. 

“Interesele sunt mari”

image

Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, este în prezent principalul organism care notifică suplimentele alimentare. Potrivit noului proiect, o bună parte dintre suplimentele alimentare vor trece la Institutul naţional pentru Sănătate Publică şi la Minsiterul Sănătăţii. IBA se va ocupa doar de notificarea suplimentelor alimentare care conţin plante medicinale şi aromatice, precum şi a produselor apicole.

Singurul argument care stă în picioare în proiectul acesta de ordonanţă este sănătatea. Este însă un nonsens pentru că, prin definiţie, plantele medicinale nu tratează, nu vindecă, adică toate chestiile pe care suntem nevoiţi să le trecem pe fiecare produs. Dacă nu tratează, nu vindecă, nu previne, înseamnă că nu se leagă de ideea de sănătate. Se leagă mai degrabă de ideea de alimentaţie. Păi dacă nu se leagă de sănătate, ce treabă are Ministerul Sănătăţii? Este o chestie logică.  Sunt interese suficient de mari, sunt mulţi care trebuie să trăiască din asta”, afirmă dr. ing. Radu Stoianov, şeful Serviciului Notificări Suplimente Alimentare din cadrul IBA.

Potrivit acestuia, cel care va pierde în final va fi cumpărătorul, care va accepta nişte produse mai slab analizate.

Radu Stoianov afirmă însă că un plus al ordonanţei îl reprezintă referirea la suplimentele pentru sportivi, care trebuie însă dezvoltată mai mult în normele care se vor elabora în următoarele 60 de zile.
“După părerea mea, produsele pentru sportivi ar trebui notificate separat chiar de către Agenţia Naţională Antidoping şi cu obligativitatea efectuării testelor pentru substanţele cele mai comune din lista interzisă”, afirmă el.

Abrogarea ordinului 244/401/2005 ar putea readuce pe piaţă etnobotanicele

Campania are rolul de a preveni consumul de etnobotanice

În privinţa sancţiunilor, specialistul Radu Stoianov atrage atenţia că nu pot fi puse pe acelaşi plan “încadrarea unui produs cu cele expirate”. “Nu poţi să pui pe acelaşi plan,  cum au făcut în proiect, încadrarea unui produs, care poate să fie rezultatul neştiinţei - sunt produse de graniţă pe care nu ştii unde să le încadrezi – cu marfa expirată.  Una este dorinţa de câştig şi riscul la care îl pui pe cumpărător şi alta este încadrarea greşită. Să dai unele sancţiuni atât de mari pentru chestii la care nu poţi să ai vină este aberant, după părerea mea”, mai spune reprezentantul IBA.

Potrivit acestuia, "este o mare greşeală" abrogarea mai multor ordine de guvern, printre care şi  244/401/2005, care conţinea o listă a plantelor periculoase pentru consumul uman. “Dacă anulezi ordinul, anulezi şi lista. Dacă anulezi lista şi nu pui nimic în locul ei repede, orice plantă din aia apreciată drept periculoasă poate fi notificată. Anulând lista se anulează şi ideea de restricţie, astfel se poate introduce pe piaţă orice, inclusiv etnobotanice”, mai spune  Radu Stoianov, care speră că dacă proiectul va ajunge lege va fi unul bun care “să preia şi părţile bune din legislaţia mai veche”.

O ultimă chestiune ridicată de reprezentantul IBA este că publicitatea ar urma să fie gestionată, potrivit proiectului, exclusiv de Ministerul Sănătăţii, care potrivit proiectului de ordonanţă ar trebui să notifice suplimentele alimentare care conţin numai vitamine şi minerale. “MS notifică doar o treime dintre produsele de pe piaţă, şi o altă treime indirect prin Centrele Naţioanle de Sănătate Publică. Cum poate să facă o instituţie publicitate la ceva ce nu notifică şi despre ce nu are habar? Mai degrabă s-ar putea da ca acţiune distincă  în cadrul ANPC, care oricum verifică asta”, conchide dr. ing. Radu Stoianov.

Ce spun cititorii adevarul.ro despre noul proiect:

Schimbarea regulilor privind producerea, comercializarea şi publicitatea la suplimentele alimentare a stârnit reacţii pro şi contra în rândul cititorilor adevărul.ro.

Gabi, 15.Jan.11-21:10:

O noua victorie a producatorilor de medicamente!

T.B 16.Jan.11-23:51:

Am revazut ambalajul suplimentului alimetar pe care il folosim, eu si sotia mea, cu mult succes: Artrostop Rapid. Intr-adevar, respecta toate prevederile de mai sus cu exceptia ca precizeaza: "pentru o ameliorare rapida a durerilor articulare". Ma intreb daca l-as fi cumparat daca ar fi scris doar ceva de genul "imbunatatirea calitatii vietii"

Ella17.Jan.11-09:46:

In sfarsit! S-a gandit cineva sa puna capat raspandirii ideii, ca aceste produse nestudiate si neverificate de nimeni, cu pretentii de fitoterapeutice sau naturiste ar avea vreun efect in tratarea unor boli. Si culmea, se numesc "suplimenti alimentari". Din respect pentru profesia mea, niciodata nu am recomandat cuiva suplimenti alimentari in locul medicamentelor consacrate; in plus, niciodata nu am avut incredere in aceste produse, mai ales in cele produse in Romania. Daca ar sta in puterea mea, le-as interzice pe piata”.

David17.Jan.11-12:07:

Consum "suplimente alimentare" de ani de zile. Am fost sceptic la inceput, dar de-a lungul timpului am inteles ca acestea sunt adevaratele remedii. Medicamentele? Sigur, sunt bune, dar in situatii limita. Organismul nu a fost creat pt a asimila doze uneori soc de ....substante chimice practic. Si apoi, principiile din medicamente (cel putin o parte din ele) pe ce se bazeaza? Tocmai pe principiile descoperite in plante! Produsele naturiste sunt cele care pot asigura o reglare reala a mecanismelor fine ale organismului. Sigur, in timp, dar efectele sunt reale si mai ales, stabile. Si vorbesc din proprie experienta... Din pacate, aici este vorba de enormele interese ale industriei farmaceutice (de sinteza) mondiale. Iar ministerele romane fac ce stiu ele mai bine: sluj!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite