Plombe dentare: tipuri, avantaje şi dezavantaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plombele dentare cele mai rezistente sunt cele realizate din materiale compozite, care rezistă mult în timp şi au un aspect estetic natural. FOTO: Shutterstock
Plombele dentare cele mai rezistente sunt cele realizate din materiale compozite, care rezistă mult în timp şi au un aspect estetic natural. FOTO: Shutterstock

Încă din Antichitate, caria este cel mai des întâlnită afecţiune a dinţilor şi afectează între 60 şi 90% dintre şcolari şi majoritatea adulţilor.

Prima manifestare a unei carii dentare este o mică pată pe smalţul demineralizat al suprafeţei dintelui, de cele mai multe ori ascunsă vederii.

Acest proces distructiv se răspândeşte în partea mai moale, mai sensibilă, de sub smalţul dentar (dentina).

Cariile atacă şi rădăcinile dinţilor, în cazul în care acestea sunt expuse în urma retracţiilor gingivale.

Factorii care duc la apariţia cariilor dentare sunt: unele bacterii din cavitatea bucală (placa bacteriană), igiena orală precară, refluxul gastroesofagian (pH scăzut în cavitatea orală), regimul alimentar, fumatul (prin scăderea secreţiei salivare) şi chiar unele medicamente care scad secreţia salivară.



Simptomele cariilor dentare cuprind durere, sensibilitate la rece, cald sau dulce, coloraţii inestetice pe suprafeţele dinţilor (negru, maro, gri) şi respiraţie urât mirositoare.

Tratamentul cariei dentare consta în îndepărtarea ţesuturilor afectate şi reconstrucţia anatomică a dintelui cu ajutorul plombelor dentare.

Tipuri de plombe dentare

Dr. Oleg Gorea, medic stomatolog la clinica Dentland, ne spune care sunt tipurile de plombe dentare utilizate pentru umplerea cavităţilor produse de cariile dentare.

Amalgamul are aderenţă mecanică cu suprafaţa dentară, motiv pentru care este necesară preparaţia unor cavităţi cu formă special adaptat. Amalgamurile se obţin prin amestecarea unei pulberi de argint cu mercur. Acestea au avantajul de a rezista pentru mai mult timp însă prezintă dezavantajul de a se realiza dificil şi cu sacrificiu mare de ţesut dur dentar. În stomatologia modernă, obturaţiile din amalgam nu se mai folosesc foarte des din cauza conţinutului de mercur care poate fi nociv, chiar şi în cantităţi mici, şi a culorii inestetice. 

Cimenturile dentare (glasionomerii) au culoare apropiată cu cea a dintelui, aderă chimic cu suprafaţa dintelui şi eliberează fluor pentru o perioadă relativ îndelungată, întărind astfel structura dintelui. Încă un avantaj este şi faptul că pot fi aplicate în mediu umed. De aceea sunt folosiţi la tratamentul dinţilor de lapte sau ca obturaţii la carii foarte profunde şi la dinţi posteriori. Din păcate nu au o rezistenţă foarte mare în timp, sunt aderente şi des apar carii secundare.

Alte materiale folosite în tratamentul cariilor dentare sunt materialele compozite (chimio sau fotopolimerizabile). Ele au evoluat pe parcursul anilor. Sunt cele mai apropiate de proprietăţile dinţilor naturali. Mulţumită structurii lor de micro şi nanoparticule aderente la structurile dentare, materialele composite sunt superioare celorlalte materiale de plombare şi, în acelaşi timp, nu prezintă microporozităţi la care să adere placa bacteriană din cavitatea bucală. Astfel  scade riscul de carie secundară.

Din punct de vedere estetic, compozitele moderne prezintă o gamă largă de culori şi nuanţe special create pentru reconstrucţia dentinei şi a smalţului cu translucenţă şi transparenţă diferite. Obturaţiile cu aceste materiale au o durată lungă în timp şi estetică excelentă. Mai mult decât atât, s-au dezvoltat şi materiale composite ce eliberează ioni de fluor, asemănător glasionomerilor, special pentru tratamentul cariilor dentare la copii şi adolescenţi.

Tratamentul cariilor dentare cu ajutorul laserului

Pentru tratamentul de ultimă generatie  a cariilor dentare s-a introdus laserul dentar.

Beneficiile tratamentului cu laser dentar sunt:

  • Lipsa durerii (nu mai există încălzirea dintelui, vibraţii sau presiune)
  • Precizie – laserul îndepărtează doar ţesutul afectat
  • Reduce riscul de fractură şi fisuri
  • Mai puţine vizite la cabinetul stomatologic

Neglijata, caria dentară este primul pas către pierderea dinţilor. Ea poate duce la multe complicaţii neplăcute, tocmai de aceea este foarte important controlul stomatologic o dată la şase luni pentru adulţi şi o dată la trei luni pentru copii, aceştia având smalţul mai subţire, caria progresează mai repede.
Cu ajutorul stomatologiei moderne, tratamentul cariilor dentare este mult mai sigur, lipsit de durere, rapid şi de durată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite