Plantele care ţin sub control diabetul
0Administrate preventiv sau concomitent cu tratamentul alopat, remediile naturiste îmbunătăţesc activitatea pancreasului, înlătură excesul de lichide din organism şi normalizează nivelul glicemiei.
Diabetul zaharat cons-tă în incapacitatea folosirii în organism a glucozei, principala sursă de energie pentru ţesuturi. Faptul se datorează incapacităţii pancreasului de a sintetiza insulina.
Specialiştii în boli metabolice susţin că există numeroşi pacienţi care suferă de diabet şi, cu toate acestea, duc o viaţă normală.
Asta, pentru că principala lor grijă cotidiană este aceea de a-şi controla glicemia. Astfel, aceşti diabetici pot duce o viaţă normală pentru că: respectă o dietă adecvată, urmează tratamentul recomandat de medicul nutriţionist şi îşi menţin greutatea corporală.
Tecile de fasole sunt diuretice

În cazul persoanelor bolnave de diabet, apare fenomenul de glicozurie, care se traduce printr-un nivel peste normal al glucozei din urină. Tocmai de aceea, specialiştii în fitoterapie recomandă ceaiul de teci de fasole.
Acesta este util, deoarece curăţă organismul de toxine, igienizează rinichii şi căile urinare şi reglează nivelul de zahăr din sânge.
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de teci uscate (fără boabe), care se fierb timp de 15 minute într-un vas cu circa 250 ml de apă. Se beau zilnic câte două sau trei căni de ceai neîndulcit. Cura trebuie ţinută timp de 15 zile în fiecare lună.
Coada- calului sub formă de tincturi şi decocturi

Din tulpinile verzi ale plantei se prepară decocturi, tincturi şi pulberi medicinale. Fitoterapeuţii le recomandă în tratamentul unor afecţiuni severe, precum gută, diabet zaharat, ulcer, anemie sau reumatism.
Decoctul se prepară din 100 g plantă uscată, care se fierbe 30 de minute într-un litru de apă. Se ia de două ori pe zi câte o linguriţă de decoct amestecat într-un pahar cu apă. Tratamentul durează o lună.
Brusturele purifică sângele

Rădăcina plantei este un remediu apreciat în tratamentul a peste 50 de afecţiuni, printre care bolile de ficat, de splină, diabetul zaharat, guta, cancerul, astmul, psoriazisul, hipertensiunea arterială şi epilepsia. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de rădăcini, care se pun la macerat de seara până dimineaţa, într-un litru de apă.
A doua zi, se încălzeşte maceratul şi se strecoară. Doza zilnică este de două căni, care se consumă treptat pe parcursul celor 24 de ore. Cura durează 14 zile, iar după o pauză de 10 zile se poate repeta. În amestec cu alte plante, precum gălbenelele, sunătoarea, cicoarea, rădăcinile de brusture, contribuie la curăţarea organismului de toxine şi la combaterea asteniei de primăvară.
Afinul, adjuvant în tratamentul diabetului

Fructele şi frunzele plantei au o acţiune astringentă şi contribuie la reducerea nivelului de zahăr din sânge. De altfel, planta este recomandată ca adjuvant în tratamentul diabetului. De asemenea, foarte importantă este acţiunea afinului asupra vederii şi a digestiei. Se recomandă terapia cu decoct de afin.
Acesta se prepară din 20 g de frunze uscate, care se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute. Zilnic, se beau câte două ceşti. Tratamentul durează 20 de zile, iar după o pauză de 10 zile se mai repetă încă 15 zile. În scop preventiv, se recomandă infuzia obţinută dintr-o linguriţă rasă de frunze uscate şi 250 ml de apă fierbinte. Aceasta poate fi consumată dimineaţa, după micul dejun.
Frunzele de dud reglează glicemia
Şi frunzele de dud (dacă sunt de la dudul alb sau dudul negru) sunt recomandate, ca adjuvant în tratamentul diabetului. Din planta uscată se prepară o infuzie (obţinută dintr-o linguriţă de frunze şi 250 ml de apă clocotită), care se bea dimineaţa, iar tratamentul durează câte 15 zile pe lună.
Cu ajutorul alimentaţiei şi al unui mod de viaţă corect, puteţi preveni multe dintre complicaţiile diabetului.
Alternativă
Cafeaua de cicoare conţine inulină, o substanţă care creşte toleranţa organismului la glucoză.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă apifitoterapie
Clinica Medas
Printre plantele care scad nivelul zahărului din sânge se numără:
- frunzele de nuc - se face infuzie din 20 g plantă la un litru de apă, din care se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi
- salvia - se face infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă. Se recomandă câte două-trei căni de ceai pe zi
- anghinare - infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml apă, din care se beau câte două căni de ceai pe zi
- urzica - se face infuzie din 60 de grame de frunze la un litru de apă şi se beau câte două căni pe zi
- florile şi frunzele de fragi; se fierb cinci minute două linguri de plantă proaspătă (sau uscată) în circa 300 ml de apă. Se pot consuma câte trei căni de ceai pe zi.
