Peste 8.000 de românce sunt diagnosticate, anual, cu cancer mamar. 30% pierd lupta cu boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilnic, 25 de românce sunt diagnosticate cu cancer mamar
Zilnic, 25 de românce sunt diagnosticate cu cancer mamar

Caravana „Nu am făcut destul“ a testat 3.000 de femei. Una din 10 femei avea noduli dureroşi sau alte simptome asociate cu cancerul mamar. Reprezentanţii asociaţiile bolnavilor de cancer afirmă că este nevoie de un program naţional de screening.

Reprezentanţii asociaţiilor bolnavilor de cancer au făcut astăzi publice rezultatele unei caravane în cadrul căreia au fost controlate 3.000 de femei pentru depistarea cancerului de sân. Opt din 10 femei nu-şi făcuseră niciodată un astfel de control, iar una din 10 avea noduli dureroşi şi alte simptome asociate cu o astfel de afecţiune. Ele au fost trimise la controale de specialitate pentru investigaţii amănunţite. 20% din femeile găsite cu suspiciuni au sub 40 de ani.  

Cezar irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a mai spus că în urma testărilor s-a descoperit că 6% din femeile controlate aveau în familie un istoric de cancer la sân. Acesta a adăugat că, anual, 8.900 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, 30% din ele pierzând lupta cu boala.

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), 1.129 de femei din şapte judeţe — Bacău, Buzău, Braşov, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi — au fost consultate clinic în perioada octombrie — decembrie, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul“.  

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer atenţionează asupra necesităţii derulării unui program naţional de screening. „În străinătate, programele naţionale de screening sunt o normalitate. Noi credem că e timpul să acceptăm că dreptul la sănătate chiar este un drept universal. Un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani, realizat în concordanţă cu recomandările europene, ar fi esenţial“, a declarat Cezar Irimia.

Cele mai frecvente modificări ale sânilor remarcate de medici în urma controalelor sunt prezenţa formaţiunilor palpabile, dureroase sau nedureroase, precum şi retractarea mameloanelor sau secreţiile mamelonare.

Specialiştii recomandă autoexaminarea lunară a sânilor, lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic fiind: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreţii.

Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani. Mamografia ar trebuie efectuată annual de către femeile care au trecut de 40 de ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite