Patru trucuri pentru a ţine în frâu diabetul
0Pentru prevenirea sau tratarea diabetului, stilul de viaţă este o parte esenţială a terapiei. De aceea, numeroase cercetări analizează posibilitatea de reglare a glicemiei prin anumite obiceiuri alimentare, practicarea unor tipuri de mişcare sau chiar măsuri ce ţin de respectarea programului de somn. Vă oferim patru astfel de trucuri dovedite ştiinţific care vă vor ajuta să îndepărtaţi riscul de diabet.
Începeţi masa de prânz cu o salată
Un studiu realizat la Universitatea din Arizona a demonstrat că persoanele cu rezistenţă la insulină sau chiar cele cu diabet de tip 2 ajung să-şi reducă nivelul glicemiei cu ajutorul a două linguriţe de oţet consumate înaintea unei mese bogate în glucide.
Potrivit cercetătorului care a coordonat studiul, acest fapt se datorează acidului acetic din compoziţia oţetului, care neutralizează enzimele digestive ce eliberează glucoza din hidraţii de carbon. Concret, oţetul are aproape acelaşi efect al unor antidiabetice orale care scad nivelul zahărului din sânge. De aceea, se recomandă ca masa de prânz, care este de obicei bogată în glucide, să fie începută cu o salată verde asezonată cu trei linguriţe de oţet de mere, două linguriţe de ulei de in, trei linguriţe de iaurt, o linguriţă de miere, sare şi piper. Iată o reţetă simplă şi plăcută care vă ajută la reglarea glicemiei.
Consumul moderat de cafea aduce beneficii
Intens studiată pentru avantajele sale asupra sănătăţii, cafeaua se dovedeşte un aliat preţios nu numai în reducerea riscului de accident vascular cerebral, ci şi în prevenirea diabetului de tip 2. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard, la care au participat nu mai puţin de 126.000 de consumatori de cafea, persoanele care consumau între trei şi şase ceşti de cafea zilnic aveau între 29% şi 54% mai puţine riscuri de a dezvolta diabet de tip 2. Potrivit cercetătorilor, acest efect se datorează cafeinei, care accelerează metabolismul, dar şi potasiului, magneziului şi altor antioxidanţi din cafea.
Dormiţi mai mult de şase ore pe noapte
Se ştie că lipsa de somn favorizează apariţia hipertensiunii arteriale, dar potrivit unui studiu de la Universitatea Yale, pe un lot de 1.700 de persoane, se pare că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte îşi multiplică de asemenea riscul de a suferi de diabet de tip 2. Absenţa somnului odihnitor, cu care se confruntă mai ales cei cu apnee în somn, perturbă sistemul nervos şi îl menţine într-o permanentă stare de alertă. Consecinţa: se dezechilibrează şi funcţionarea hormonilor care reglează nivelul zahărului în sânge.
Limitaţi consumul de carne
Femeile care obişnuiesc să mănânce carne de cinci ori pe săptămână au cu până la 29% mai multe riscuri de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cele care consumă carne doar o dată pe săptămână. La această concluzie au ajuns cercetătorii care au monitorizat 37.000 de paciente de la clinica universitară Brigham, unul din centrele de studii de la Harvard. Cercetătorii susţin că grăsimile din carne, îndeosebi cele din carnea roşie, contribuie la declanşarea diabetului de tip 2, boală asociată adesea cu obezitatea.