Parfumul, unul dintre cele mai dăunătoare cadouri de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea noastră de a oferi cadourile cele mai bune, poate chiar cele mai preţioase celor dragi, putem face, uneori, mai mult rău decât bine, avertizează specialiştii.


1. Parfumul
este unul dintre cadourile cu cea mai dezechilibrată balanţă beneficiu/cost. Şi nu este vorba numai despre preţul piperat al esenţelor în sticluţe mici cu parfum puternic şi persistent. Atunci când vrem să facem un astfel de cadou avem la dispoziţie, în general, două opţiuni: apa de toaletă şi apa de parfum, care este mai scumpă şi răspândeşte o aromă mai dăinuitoare decât prima.

Dar apa de parfum este mai specială tocmai pentru că producătorii i-au adăugat, în cantităţi mari (chiar dacă în limitele legale), nişte substanţe chimice cu rolul de conservant. „Este vorba despre ftalaţi, aceştia sunt folosiţi foarte mult în apa de parfum ca stabilizatori de miros. Ar trebui să folosim cât mai rar apa de parfum“, recomandă prof. dr. Natalia Cucu, specialistă în epigenetică (ştiinţa care studiază impactul mediului şi al alimentaţiei asupra materialului genetic) în cadrul Facultăţii de Biologie a Universităţii Bucureşti.

Aşadar, dacă vrei să faci un astfel de cadou, este de preferat apa de toaletă în locul apei de parfum.

2. Cosmeticele. De obicei, un astfel de cadou îl faci mai ales celor mai apropiaţi prieteni sau rude. Aşadar, este cu atât mai important să te asiguri că produsele pe care le dăruieşti nu sunt, de fapt, un pericol. De aceea, specialiştii recomandă să eviţi cosmeticele pe a căror listă de ingrediente se regăsesc cuvinte care se termină în „-paraben“. Substanţele de acest tip sunt utilizate în aproape orice tip de produse de îngrijire, de la gel de duş şi şampon, la machiaj şi loţiuni de corp.

Parabenii sunt foarte periculoşi nu imediat, ci în timp. Ei afectează activitatea hormonilor estrogeni în organismul femeilor, fiind suspectaţi chiar că ar creşte riscul de cancer mamar. Iar în cazul bărbaţilor, propyl-parabenii sunt printre factorii incriminaţi pentru scăderea considerabilă a fertilităţii masculine.

De asemenea, organizaţia americană Environmental Working Group, care analizează siguranţa produselor alimentare şi cosmetice, recomandă evitarea produselor cosmetice care conţin DEA (diethanolamine), ingredient la fel de comun în majoritatea cosmeticelor, care a fost încadrat de curând de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în categoria 2B a riscului de cancer (posibil cangerigen), DMDM Hydantoin, imidazolidinyl urea, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, triclosan şi triethanolamine.

3. Jucăriile zgomotoase pentru copii. Multe dintre produsele de acest fel din comerţ pot atinge un nivel de zgomot similar celui emis de metrou sau de o drujbă, avertizează specialiştii. Reglementările europene impun jucăriilor o limită maximă de zgomot de 80 de decibeli, iar unele dintre acestea ajung la 115 decibeli. Mai ales copiii mici apropie foarte mult aceste jucării de ureche şi riscă, în timp, să-şi scadă acuitatea auditivă, spun specialiştii francezi citaţi de „Le Figaro“. La 115 decibeli, sunetul se apropie periculos de pragul dureros. Aşadar, este de preferat să nu facem astfel de cadouri prietenilor sau rudelor cu copii.

Nici jucăriile foarte sofisticate şi scumpe sau dispozitivele deştepte de tipul tabletelor sau telefoanelor mobile nu sunt cele mai recomandate pentru copii. De fapt, „jucăria ideală mai ales pentru copiii mici este cea care nu face nimic. Este important să luăm jucării în funcţie de vârstă şi, de aceea, sunt bune etichetele «pentru copii de peste 2 ani», de exemplu. Aici este vorba despre măsuri de siguranţă: să nu se înece cu anumite componente etc. Dar şi mai important este ca jucăria să nu facă nimic. O jucărie care face totul pentru copil îl preocupă un interval foarte scurt. Noi îi cumpărăm copilului de 1 an carusel, de exemplu, iar el este preocupat de... PET-uri. Fiindcă PET-ul foşcăie, fâşâie, nu au culoare şi copilul, în imaginaţia lui, îi dă tot felul de forme“, explică medicul Ioana Vârtosu, fondatoarea „Şcolii mamei junior“.


Citeşte şi:

Cadouri pentru un plus de vitalitate

Sărbătorile de iarnă înseamnă mai mult decât bucuria de a-ţi petrece timp cu familia la masa de Crăciun. În această perioadă eşti şi mai motivat să-ţi faci bilanţul anului ce a trecut şi planuri pentru o viaţă mai bună în anul care vine. Noi îţi facem câteva propuneri de daruri ca în 2012 să te bucuri de mai multă vitalitate.

Ce semnificaţie mai are bradul de Crăciun pentru generaţia tânără

Obiceiul împodobirii bradului îşi pierde din farmec pe an ce trece, în contextul în care părinţii şi tinerii din ziua de azi nu mai au răbdarea şi obişnuinţa de a petrece timp ca o familie.

Preotul Eugen Tănăsescu: Cum ne furăm singuri Crăciunul

Aud din ce în ce mai des o vorbă: nu mai sunt Sărbătorile cum erau altădată. Nemulţumirile se referă la pierderea bucuriei de a sărbători, la lipsa de trăire autentică a Crăciunului, la diluarea atmosferei de sărbătoare sau la contextul social apăsător în care ne găsesc ele. Dar de ce se întâmplă aceasta? Cine ne răpeşte această bucurie? Nu cumva noi înşine?!

Psiholog Bogdana Bursuc: „Suntem prea obosiţi şi stresaţi să ne mai bucurăm de Crăciun“

Sintagme ca „Luna cadourilor“ şi îndemnuri precum „Pregăteşte-ţi casa pentru magia Sărbătorilor“ sunt mesaje transmise de industriile din spatele Sărbătorilor de iarnă care ajung să ne apese şi să ne declanşeze emoţii negative, chiar depresie, spune psihoterapeuta Bogdana Bursuc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite