Pacientul fără chip: povestea primului transplant complet de faţă
0Primul transplant complet de faţă a fost încheiat, cu succes, la doi ani de când a fost început. Perioada atât de lungă a fost necesară creării de noi vase de sânge care să alimenteze faţa transplantată.
Pacientul fără chip, Dallas Wiens, este primul american care a făcut un transplant complet de faţă şi este un exemplu remarcabil al succesului acestei intervenţii. Intervenţia iniţială a avut loc în 2011, dar acum se observă cum o reţea nouă de vase de sânge s-a format deja, conectând pielea transplantată de ţesutul facial al pacientului. Aceste informaţii pot ajuta la îmbunătăţirea transplanturilor de faţă viitoare, notează „American Live Wire“.
„Întreaga mea viaţă este un miracol“, mărturiseşte Dallas Wiens, bărbatul de 28 de ani care a demonstrat că nimic nu este prea greu. În ciuda cicatricilor vizibile de la operaţia de transplant din martie 2011, bărbatul arată şi se comportă ca un om recuperat complet.
Faţa lui Dallas a ars într-un accident din 2008 pe când zugrăvea o biserică. Era căţărat pe o scară când a atins cu capul un fir de înaltă tensiune. După o operaţie iniţială, Dallas a trăit timp de doi ani fără nicio trăsătură facială cu doar o mică deschizătură pentru gură. Asta până la transplantul realizat la un spital din Boston, SUA.
Conectarea vaselor de sânge, cel mai important lucru în transplantul facial
Scanările feţei lui Dallas arată că, la doar un an de la operaţie, s-au format noi vase de sânge. Aceasta este o veste impresionantă, mai ales pentru transplanturile viitoare, deoarece asigură succesul prin impulsionarea circuitului sanguin cu ţesutul donat.
„Această descoperire poate scurta şi durata intervenţiei la transplanturile viitoare. O operaţie de acest fel poate dura şi 30 de ore şi include ataşarea unor artere subţiri ale ţesutului donat de cel existent. Dar aceste veşti pot uşura acest lucru. Putem ataşa doar două artere ale gâtului sau feţei în loc de mai multe“, a declarat radiologul Frank Rybicki, de la spitalul din Boston.
Transplanturile de faţă cu ţesut recoltat de la cadavre sunt încă în fază experimentală. S-au realizat mai puţin de 30 de la primul care a avut loc în 2005, conform doctorului Branko Bojovich, chirurg american la Centrul Medical al Universităţii din Maryland, SUA.
Succesul lui Dallas Wiens
Viaţa lui Dallas dinainte de accident era foarte tulburată. „Nu-mi lipseşte nimic de-atunci, poate doar vederea. Dar am învăţat multe despre oameni şi despre mine fiind orb“, spune Dallas.
Dallas Wiens împreună cu fiica sa, înainte de accident FOTO side3.no
El şi-a cunoscut soţia, pe Jamie Nash, participând la un grup de suport pentru pacienţii cu arsuri. S-au căsătorit la aceeaşi biserică unde a avut loc accidentul lui Dallas. „A fost o alegere simbolică. Cea mai intensă experienţă din viaţa mea a avut loc acolo. Am simţit că începutul noii mele vieţi trebuia să aibă loc tot acolo“, spune Wiens.
Soţia sa, Jamie Nash, a suferit şi ea arsuri severe într-un accident de maşină din 2010, când a pierdut controlul volanului deoarece trimitea mesaje pe telefonul mobil. Cuplul locuieşte acum împreună cu fetiţa de 6 ani a lui Dallas şi cu cei doi copii ai lui Jaimie. Jaimie îl ajută pe Dallas „să vadă“, iar Dallas o ajută pe Jaimie la treburile casei, deoarece femeii îi este foarte greu din cauza braţelor sale înţepenite şi pline de cicatrici.
Dallas, împreună cu soţia sa Jaimie FOTO The Sun
Cei doi soţi au pus bazele unei fundaţii care să atragă atenţia asupra pericolelor folosirii telefonului mobil în timpul condusului. Ei vizitează şcoli sperând să dea un exemplu adolescenţilor nesăbuiţi. „Această muncă mă face să mă simt împlinit. Există viaţă după tragedie“, mărturiseşte Dallas.
Citeşte şi:
Primul transplant de faţă în regim de urgenţă din lume, în Polonia
Un bărbat de 33 de ani din Polonia a primit un transplant de faţă la numai trei săptămâni după ce a suferit un accident de muncă. Este cel mai scurt interval la nivel mondial în care o persoană beneficiază de un astfel de transplat. De asemenea, este primul transplant de faţă din Polonia.
Inovaţie medicală: Primul transplant de uter din Marea Britanie
La 16 ani, Sophie Lewis a aflat că nu poate să aibă copii fiindcă nu are uter. Singurele opţiuni pe care le avea erau fie să adopte, fie să apeleze la ajutorul unei mame-surogat, însă, datorită inovaţiilor medicale din ultimii ani, Lewis ar putea fi prima femeie din Marea Britanie care va primi un transplant de uter.
Biserica încuviinţează donarea de organe. Însuşi Dumnezeu, din iubire faţă de om, îi dăruie acestuia Trupul şi Sângele Său. Şi noi, urmând Lui, putem să ne manifestăm dragostea de aproapele, dăruind ceva din trupul nostru. Urmează o pledoarie pentru transplantul de organe.