Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită. Mituri referitoare la această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osteoatrita este cea mai comună formă de artrită
Osteoatrita este cea mai comună formă de artrită

Distrugerea cartilajului care înveleşte articulaţia duce la frecarea oaselor unele de altele şi la apariţia simptomelor dureroase ale osteoartritei, cea mai frecventă formă de artrită.

Osteoartrita este cauza principală a durerii şi a invalidităţii în rândul persoanelor în vârstă. Cauzele pentru care cartilajul ajunge să fie distrus nu sunt cunoscute încă, dar pe seama acestei boli circulă o serie de mituri pe care e bine să le cunoaştem şi să le ocolim, potrivit specialiştilor site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Mitul: Osteoartrita vine la pachet cu bătrâneţea

Sigur că, riscul de a avea osteoartrită creşte pe măsură ce înaintăm în vârstă. În timp, uzura încheieturilor este tot mai mare, dar aceasta nu înseamnă că această condiţie este destinul tuturor vârstnicilor. Mulţi dintre vârstnici nu vor face niciodată osteoartrită, în timp ce unele persoane tinere vor ajunge să facă. Specialiştii avertizează că acest mit este în mod special nociv pentru că îi face pe oameni să creadă că nu este nimic de făcut faţă de durerile lor articulare, ceea ce nu este adevărat.

 Mit: Nu poţi preveni osteoartrita

Nu pot fi schimbate anumite lucruri care ţin de vârstă, de zestrea genetică sau de accidentele suferite în liceu. Dar putem reduce riscul practicând regulat exerciţii fizice şi menţinând o greutate sănătoasă. Dacă avem deja osteoartrită, aceste măsuri pot ajuta la limitatea distrugerilor şi a riscurilor de a avea serioase probleme cu încheieturile mai târziu.  

Adevăr: Pierderea în greutate chiar şi a câtorva kilograme ajută la diminuarea semnelor de osteoartrită

Pierderea în greutate nu trebuie să fie spectaculoasă sau dramatică pentru ca efectele asupra osteoartritei să se vadă. Chiar şi 10% mai puţin la numărul de kilograme ajută la reducerea durerilor osteoartritei cu 50%. Cât de modestă, pierderea în greutate ajută la scăderea presiunii asupra încheieturilor.

Mit: Cu cât foloseşti mai mult închieturile, cu atât distrugerile sunt mai mari

Să-ţi petreci viaţa într-un scaun cu rotile poate fi cel mai rău lucru pentru osteoartrită. Activitatea fizică uşurează durerile şi ajută la menţinerea flexibilităţii, la întărirea încheieturilor, ca şi la controlul greutăţii. Alegeţi exerciţiile fizice care să nu solicite foarte mult organismul precum înotul sau mersul pe jos.

Adevăr: Muşchii puternici uşurează durerile în osteoartrită

De ce? Existenţa unor muşchi puternici în jurul încheieturilor le oferă acestora stabilitate şi protecţie. Pot fi încercate exerciţii simple chiar acasă cum ar fi ridicarea uneo căni cu supă în mâna cu probleme sau ridicarea unor greutăţi n timp ce ne uităm la TV. O listă a exerciţiilor sigure poate fi întocmită alături de medicul terapeut.

Mit: Trosnirea articulaţiei cauzează artrită

Nici poveste. Acest obicei bizar poate doar să creeze neplăceri familiei sau colegilor de serviciu, dar nu răneşte artriculaţiile, făcându-le mai slabe sau ducând la osteoartrită. Trosnirea articulaţiei este inofensivă şi nu face altceva decât să elibereze gazul acumulat în încheietură.

Adevăr: Mai multe femei decât bărbaţi suferă de osteoartrită

Riscul femeilor faţă debărbaţi este dublu. Totodată, creşte şi riscul ca articulaţiile lor să se distrugă mai repede. De ce? Specialiştii nu ştiu să spună. Bănuielile se îndreaptă către nivelul hormonilor, dar şi genele joacă un rol.

Mit: Osteoartrita nu este o problemă serioadă de sănătate

Multă lume tinde să diminueze impactul osteoartritei pe motiv că este o afecţiune comună. Dar viaţa cu atrită înseamnă mai mult decât un genunchi  dureros, astfel că oricine are simptome trebuie să se adreseze medicului. Boala evoluează şi produce distrugeri permenente ale articulaţiilor, împiedicând deplasarea şi efectuarea acelor activităţi pe care le iubiţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite