Video O femeie cu deformări grave la ambii genunchi, tratată cu succes într-un spital din România
0O femeie de 72 de ani care avea deformări grave la ambii genunchi a fost tratată cu succes, în urma unei intervenții despre care medicii spun a fost mai dificilă decât orice altă operație similară de până acum.

Operația, realizată la Spitalul de Recuperare din Iași, a fost una complexă și a implicat înlocuirea articulațiilor genunchilor cu proteze, o procedură dificilă din cauza problemelor anteriore ale pacientei și a altor boli grave pe care aceasta le avea, relatează Ziarul de Iași.
Potrivit medicilor, femeia avea un trecut medical complicat, inclusiv cancer la sân și tratamente cu chimioterapie și radioterapie.
Profesorul dr. Paul Sârbu, medic primar ortoped și șeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, a explicat că în cazul artrozei de genunchi, cea mai frecventă deformare, întâlnită în aproximativ 80–85% dintre cazuri, este așa-numitul „genu varum”, adică orientarea genunchilor spre exterior.
„Deformările de acest tip pot fi cauzate de traumatisme netratate corect, entorse sau fracturi neglijate, dar și de supraponderalitate sau obezitate, o problemă medicală tot mai gravă, frecvent subestimată și insuficient tratată, nu doar în România, ci la nivel global. Uneori, și factorii genetici pot contribui la apariția acestor afecțiuni”, a spus medicul.
Profesorul subliniază că în România se ajunge frecvent la forme de deformare atât de avansate, încât colegii săi din țări precum Germania sau Franța întâlnesc astfel de cazuri doar în situații rare sau printre pacienți veniți din alte zone.
„De regulă, astfel de pacienți ar trebui operați mai devreme, înainte ca deformările să devină foarte severe. Totuși, mulți amână intervenția chirurgicală din teamă și aleg metode alternative de tratament, care pot da rezultate temporare. Când durerea devine insuportabilă, ajung în stadii avansate, greu de tratat. În aceste cazuri, simpla implantare a unei proteze nu este suficientă, este nevoie și de tehnici complexe de corectare și echilibrare a genunchiului, care necesită o intervenție extrem de precisă”, a adăugat aceasta.
El a mai spus că tot mai mulți pacienți cu deformări severe ale genunchilor ajung la Spitalului de Recuperare din Iași. Intervențiile necesită tehnici avansate și multă experiență.
„Un exemplu este o pacientă care prezenta două tipuri diferite de deformări: genunchiul stâng era curbat spre exterior, iar cel drept spre interior, o combinație rară, care provoacă un handicap funcțional grav. Femeia suferă și de obezitate, ceea ce complică și mai mult situația. Deocamdată a fost operat genunchiul stâng, cel mai afectat, intervenția fiind un succes”, a precizat medicul.
Potrivit acestuia, pentru astfel de cazuri sunt necesare proteze speciale, mai scumpe și mai complexe decât cele obișnuite, unele fiind de tip revizie, adică proteze folosite în operații repetate sau în situații dificile.
„În cazul acestei paciente, rezultatul a fost foarte bun, iar ea se simte bine și urmează să fie externată. În câteva luni va reveni pentru operația la celălalt genunchi”, a declarat medicul.