O durere în gât care persistă mai mult de trei săptămâni poate anunţa o boală gravă. Semnele cancerului de cap şi gât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul de cap şi gât este un tip de boală oncologică mai puţin cunoscută. Afecţiunea ocupă locul şase la nivel european, din punct de vedere al incidenţei.

Cancerul de cap şi gât este o patologie mai puţin cunoscută şi prea puţin diagnosticată. Diagnosticat în fază incipientă, asigură o rată de supravieţuire de 80-90%. În fază târzie, boala omoară jumătate din pacienţi.

Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului  - SRPOCG - în parteneriat cu Asociaţia Sănătate pentru Comunitate  - SpC -, au început o campanie de informare şi conştientizare a factorilor de risc.

„În prezent, în România, dar şi la nivel european, nu există o bună informare asupra acestui tip de cancer, multe cazuri fiind identificate în stadii târzii, ceea ce reduce drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor. Rata recurenţei bolii la 5 ani după încheierea tratamentului este de 50% în cazul diagnosticării în stadii avansate, tocmai de aceea supravegherea medicală corectă în această perioadă este vitală pentru pacienţi.”, spune dr. Dragoş Iancu, preşedinte al Societăţii Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului.

Informarea precară asupra acestei boli face ca simptomele şi semnele cancerului capului şi gâtului să nu fie observate de către pacient şi mai departe, investigate de către medic.

Dr. Dragoş Iancu, medic radioterapeut la Institutul Oncologic din Iaşi, a adăugat că rata de vindecare şi supravieţuire este scăzută pentru că mulţi pacienţi ajung la medic în stadii avansate. „Cancerul de cap şi gât nu se numără pe primele locuri pe plan mondial. Dar, din păcate în România neoplasmele capului si gâtului reprezintă  - cel puţin în zona de nord-est - cam locul 3- 4 ca si număr de pacienţi care se prezintă pentru consultatie si implicit pentru tratament. Problema este că pacienţii vin târziu şi ideea de curativitate este din start exclusă. Dacă pacienţii ar beneficia de tratament în stadiile I sau II, şansele de supravieţuire ar fi de până la 90%, dar în stadiile II-IV este prea târziu“.

Ce semne anunţă acest tip de cancer

Medicii atrag atenţia că, în cazul în care avem unul dintre următoarele simptome, trebuie să mergem urgent la medicul specialist: usturimi sau dureri, inflamaţii, ulceraţii la nivelul limbii sau pereţilor bucali, pete albe sau roşii; durere în gât, răguşeală persistentă: durere sau dificultate la înghiţire; umflături suspecte la nivelul gâtului; blocarea căilor nazale sau sângerări ale acestora.

Conf. dr. Octavian Dincă, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti a precizat că depistarea precoce este crucială, dar trebuie să vină şi de la pacient, care atunci când observă ceva neobişnuit la nivelul cavităţii bucale să se prezinte la medic. „Ulceraţiile, indiferent de dimensiunile lor trebuie să fie un prim semnal de alarmă. Primul lucru care trebuie să-l îngrijoreze pe pacient este tocmai faptul că ele există şi să-l determine să meargă la control. Orice ulceraţie care nu se vindecă în 14 -21 de zile trebuie să trimită pacientul către un medic specialist. Alte simptome care pot să apară sunt durerile, iritaţiile la nivelul mucoasei bucale, senzaţia de corp străin, halena fetidică, sângerări ale cavităţii nazale, umflături apărute în zona gâtului“.

Tumorile canceroase sunt localizate în general în zona cavităţilor nazale, a buzelor, glandelor salivare, cavităţii bucale sau gâtului.

Cosnumul de alcool şi de tutun se numără printre factorii de risc ai acestei boli. 85% din cancerele localizate la nivelul capului sau gâtului sunt legate de fumat

Comparativ cu un nefumător, o persoană care fumează are un risc cu 15% mai mare să dezvolte cancer în zona capului şi a gâtului. Alcoolul consumat în combinaţie cu tutunul creşte riscul de îmbolnăvire.

Boala, identificată, de obicei, la stomatolog sau ORL-ist

Semnele cancerului de cap şi gât sunt, de obicei, identificate în prima fază de către medici specialişti în stomatologie sau ORL  -otorinolaringologie. Pentru diagnosticarea şi tratarea corectă a afecţiunii, este recomandată o abordare pluridisciplinară a maladiei în care mai sunt implicaţi anatomopatologul, oncologul, radiologul, chirurgul BMF  - bucomaxilofacial - sau oncologic.

„Cancerul de cap şi gât reprezintă un risc de sănătate semnificativ şi totuşi rămâne relativ necunoscut şi prea puţin sau prea târziu diagnosticat. Educarea pacienţilor în identificarea primelor simptome si semne specifice ale acestei afecţiuni reprezintă primul pas spre o abordare responsabilă a gravităţii cancerului de cap şi gât. Bolile cronice, din care face parte şi cancerul, sunt printre cele mai frecvente şi mai costisitoare, iar pentru a trata aceste afecţiuni este necesar să existe o abordare multidisciplinară şi o colaborare la nivel cât mai extins, între diferite specializări medicale. Pacienţii ce suferă de cancer la cap şi gât au nevoie de un protocol clar şi complet de tratament pentru a avea o speranţă de viaţă ridicată.”, a explicat Alina Comănescu, preşedinte al Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate.

Începând cu luna septembrie, toţi medicii cu specializări implicate direct în diagnosticarea şi tratarea cancerului de cap şi gât vor avea acces la primul ghid conceput pentru un parcurs ideal al pacientului şi care este conceput de către prof. dr. Lisa Licitra, cofondator şi membru al European Head and Neck Cancer Society.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite