O dilemă plecată din India frământă acum industria farmaceutică globală: medicamente ieftine sau progres în cercetare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 40% dintre indieni câştigă sub 1,25 de dolari pe zi FOTO: Reuters
Aproximativ 40% dintre indieni câştigă sub 1,25 de dolari pe zi FOTO: Reuters

Eşecul producătorului elveţian Novartis de a patenta medicamentul Glivec pe piaţa din India a generat o amplă dispută de ordin ”moral”: guvernul indian susţine că a respins brevetarea unui produs farmaceutic scump pentru a menţine preţul medicamentelor la un nivel accesibil pentru populaţie, în vreme ce avocaţii industriei spun că decizia descurajează inovaţia.

După şapte ani de aşteptare, patentarea Glivec, produsul Novartis care tratează leucemia mieloidă , a fost respinsă de către Curtea Supremă din India pe 1 aprilie 2013, întregul proces a fost urmărit îndeaproape atât de industria farmaceutică, cât şi de organizaţiile care militează pentru menţinerea unui preţ al medicamentelor accesibil întregii populaţii.

Legea patentelor din India, adoptată în 2005 ca parte a procesului aderării Indiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, protejează medicamentele inovative dar stabileşte standarde înalte în ceea ce priveşte brevetarea noilor variante ale medicamentelor deja existente – compusul modificat trebuie să aibă eficacitate sporită.

Anand Sharma, ministrul Comerţului din India, consideră că decizia Curţii Supreme este una istorică dat fiind faptul că respectă principiul potrivit căruia un medicament nou trebuie să fie cu adevărat inovativ pentru a fi brevetat. Potrivit Curţii, Glivec este doar o nouă variantă a unui medicament mai vechi şi nu constituie o invenţie brevetabilă.

În prezent, producătorii de medicamente se confruntă cu o stagnare a vânzărilor în ţările bogate, motiv pentru care se văd nevoiţi să-şi impună produsele pe pieţele în curs de dezvoltare unde există o cerere mare pentru medicamente, odată cu creşterea ratei bolilor cronice. Problema este că guvernele din aceste ţări sprijină producătorii locali de generice (replici ale produselor originale, după expirarea patentelor) ieftine şi sunt rezervate când vine vorba de medicamente brevetate foarte costisitoare.  Prin urmare, disputele privind protejarea patentelor şi menţinerea unor preţuri accesibile pentru medicamente s-au extins din Brazilia până în Thailanda.

Aceste polemici au atins apogeul în India, ţara cu cea mai puternică industrie de generice din lume, unde legea patentelor este relativ nouă, cererea de medicamente creşte susţinut iar populaţia nu îşi permite să cumpere produse farmaceutice scumpe. Vânzările de medicamente din India vor creşte de la 16 miliarde de dolari în 2011 la 49 de miliarde de dolari până în 2020, potrivit companiei de consultanţă PwC. Trei sferturi din aceste venituri vor proveni din vânzările de medicamente generice.

Activiştii din sănătate spun că această hotărâre va permite industriei genericelor din India să producă în continuare medicamente ieftine, în condiţiile în care 40% din populaţia ţării (1,2 miliarde de oameni) câştigă sub 1,25 de dolari pe zi iar produsele originale reprezintă sub 10% din vânzările totale de medicamente, conform Reuters.

Industria genericelor din India generează venituri anuale de 26 de miliarde de dolari şi reprezintă principalul furnizor de medicamente ieftine în multe ţări în curs de dezvoltare, mai ales din Africa. Acest sector este, de asemenea, esenţial pentru menţinerea unui preţ accesibil al medicamentelor într-o ţară în care 70% din costurile pentru îngrijiri medicale sunt suportate de pacienţi.  

Companiile indiene vând replici generice ale Glivec pentru care pacienţii indieni plătesc 8.000 de Rupii (150 dolari) pe lună, în vreme ce tratamentul cu Glivec de la Novartis costă de 15 ori mai mult. India are în jur de 41.000 de pacienţi ce suferă de leucemie.

De cealaltă parte, reprezentanţii Novartis spun că doar 165 din cei aproximativ 16.000 de pacienţi care folosesc acest medicament în India, plătesc preţul întreg, restul bolnavilor obţinându-l gratuit printr-un program de donaţii.

Numeroşi experţi din sănătate susţin că această hotărâre a Curţii Supreme din India va afecta posibilitatea altor companii multinaţionale să obţină patente pentru versiuni mai noi ale medicamentelor deja existente.

Novartis a ameninţat săptămâna aceasta că va opri aprovizionarea Indiei cu medicamente noi dacă brevetul pentru acest medicament nu va fi aprobat. Unul din argumentele forte ale companiei în apărarea produsului vine din faptul că acesta este cu adevărat viabil în comparaţie cu variantele mai vechi – al căror compus activ era instabil. Glivec a primit licenţă în 40 de ţări.

Deepak Malik, analist pentru industria medicală de la compania de brokeraj Emkay Global recomandă multinaţionalelor să caute o nouă formulă de a face business în India. El crede că formula optimă ar fi ca acestea să se asocieze cu companii locale pentru a produce variante mai ieftine ale medicamentelor originale, precum Glivec.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite