Nu înfofoliţi copiii când îi scoateţi afară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sensibilitatea micuţilor la frig este supraestimată de părinţii foarte grijulii şi, de aceea, riscă să le facă mai mult rău decât bine, îmbrăcându-i prea gros.

Teoretic, copiii ar trebui să fie mai rezistenţi la frig decât adulţii, ei având arderi de două-trei ori mai puternice decât adulţii, ceea ce înseamnă că generează mai multă energie. Totuşi, din cauza dezvoltării incomplete a sistemului nervos central, mecanismele de reglare automată a temperaturii corporale în funcţie de condiţiile de mediu funcţionează mai dificil în cazul micuţilor. Aşadar, ei trebuie protejaţi cu atenţie de către părinţi în situaţiile extreme, cu temperaturi prea ridicate sau prea joase.

Îmbrăcaţi-i în straturi

Protecţia copiilor de frig nu înseamnă, pur şi simplu, să-i îmbrăcăm cu multe haine groase. „Părinţii români fac o mare greşeală în ceea ce priveşte îmbrăcarea copilului iarna. Ei îşi înfofolesc copiii cu haine groase, ceea ce duce la supraîncălzire şi îi sensibilizează pe micuţi, făcându-i chiar mai vulnerabili la viroze. Înfofolitul a devenit boală naţională", remarcă medicul Ana Culcer, şefa secţiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Asta nu înseamnă însă că trebuie să-i lăsăm pe cei mici să iasă din casă iarna cu capul descoperit şi îmbrăcaţi subţire.

Cel mai indicat ar fi ca, atunci când este frig afară, copilul să fie îmbrăcat în mai multe straturi subţiri decât cu o singură haină groasă, care nu doar că nu ţine la fel de cald, dar este posibil să întreţină umezeala. Hainele care intră în contact direct cu pielea celui mic trebuie să fie din materiale naturale, preferabil din bumbac, pentru a permite pielii copilului să „respire". Nici restul hăinuţelor nu trebuie să fie din fibre sintetice, ideală fiind lâna. În plus, este necesar, mai ales în cazul copiilor mici, să se acopere cu un fular din fibre naturale guriţa copilului, ca să nu respire direct aerul rece.

De asemenea, părinţii trebuie să acorde atenţie specială pielii expuse la frig a copiilor, temperaturile scăzute, vântul şi zăpada fiind factori agresori şi iritanţi pentru ţesutul cutanat sensibil al acestora. Se recomandă aplicarea unor creme speciale de fiecare dată când micuţii ies din casă iarna.

Dezbrăcaţi-i în maşină sau în încăperi

Atunci când intraţi cu copilul într-o încăpere, chiar şi în maşina încălzită, dezbrăcaţi-l de geacă, fiindcă se supraîncălzeşte, iar temperatura rece de afară poate declanşa un şoc termic în cazul lui. În plus, copiii mai mici, care stau în scaune speciale pentru maşină se pot sufoca dacă rămân îmbrăcaţi cu geci voluminoase.

Principalele semne că micuţii sunt prea îmbrăcaţi sunt transpiraţia în zona gâtului, a cefei şi a capului, roşeaţa feţei şi, în unele cazuri, apariţia unor iritaţii în zonele supraîncălzite, precum şi respiraţia rapidă şi starea de agitaţie.

Aerisirea casei, importantă în caz de viroze

„Mai ales atunci când copilul este răcit sunt necesare aerisirea încăperilor şi o igienă corespunzătoare. Mulţi părinţi se tem să nu-i agraveze starea şi, de aceea, nu deschid ferestrele şi nu-i mai fac baie celui mic. Iar rezultatul este exact invers celui scontat: microbii se înmulţesc, iar copilul se vindecă mai greu", atrage atenţia medicul Ana Culcer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite