Mituri despre menstruaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre menstruatie   FOTO Arhiva
Mituri despre menstruatie   FOTO Arhiva

Lipsa de informare şi comunicare, subiectele tabu duc încă la vehicularea a numeroase mituri despre menstruaţie. Ce este permis şi ce este interzis în timpul menstruaţiei? Ce este adevărat şi ce este fals despre acest proces fiziologic? Ne oferă răspunsuri avizate dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Mituri despre menstruaţie: Nu ai voie să faci sport?

Fals. Această idee vine din credinţa că o femeie aflată la menstruaţie este bolnavă. Nicidecum. Dr. Ruxandra Dumitrescu subliniază că menstruaţia este o funcţie normală, un indiciu că organismul femeii funcţionează aşa cum trebuie. Menstruaţia nu este o boală, iar atât timp cât te simţi bine şi nu ai crampe, poţi face sport. „Fluxul menstrual nu creşte din cauza efortului fizic”, ne asigură dr. Ruxandra Dumitrescu. În cazul elevelor care se scutesc de la ora de educaţie fizică atunci când sunt la menstruaţie, medicul spune că nu există motive pentru a face acest lucru, doar dacă disconfortul resimţit este accentuat: durere severă (dismenoree), balonare abdominală.

Mituri despre menstruaţie: Nu este bine să te speli?

Dimpotrivă, igiena este foarte importantă în această perioadă. „Ai voie şi trebuie să îţi faci duş, dar să nu faci baie fierbinte în cadă”, recomandă dr. Ruxandra Dumitrescu. Apa fierbinte determină dilataţia vaselor în zona uterină, ceea ce favorizează crampele uterine. De aceea, băile fierbinţi nu sunt recomandate nici în perioada sarcinii, pentru că pot duce la avort spontan. Pe durata menstruaţiei, nu sunt indicate nici spălăturile vaginale.

Mituri despre menstruaţie: Tampoanele interne pot fi folosite?

Din punct de vedere medical, tampoanele interne nu sunt indicate în timpul menstruaţiei. Motivul? „Sângele menstrual trebuie eliminat. Or, prin folosirea tamponului intern, sângele menstrual nu poate fi eliminat şi ajunge prin trompe până în cavitatea uterină. Acolo celulele provenite din sângele menstrual interferează cu celulele uterine şi se dezvoltă aşa-numitele micro-utere. Astfel apare endometrioza – boală de care suferă tot mai multe femei tinere în ziua de azi şi cu consecinţe dintre cele mai grave precum dismenoreea severă, infertilitatea”, explică dr. Ruxandra Constantina. Conform studiilor recente, tampoanele interne se asociază şi cu dezvoltarea cancerului ovarian sau cu sindromul şocului toxic.

Mituri despre menstruaţie: Raporturile sexuale sunt permise?

În principiu, raporturile sexuale ar trebui evitate în perioada menstruaţiei, atrage atenţia dr. Ruxandra Dumitrescu. Medicul spune că în această perioadă colul uterin este deschis şi există riscul de infecţie a uterului prin ascensiunea spermei, care nu este sterilă, în cavitatea uterină. Aşadar, bolile cu transmitere sexuală se transmit mai uşor în aceste zile. Apoi nu trebuie neglijat riscul unei sarcini nedorite. Contrar ideii că aceasta nu este o perioadă fertilă, menstruaţia nu împiedică apariţia unei sarcini.

Mituri despre menstruaţie: Afectează vopsitul părului şi epilatul?

Potrivit medicului Ruxandra Dumitrescu, menstruaţia nu influenţează în niciun fel vopsitul părului sau epilatul. Ideea că „nu prinde vopseaua în acea perioadă” rămâne doar un mit. În ceea ce priveşte epilatul, într-adevăr, poate fi mai dureros, întrucât pielea este mai sensibilă decât în alte zile ale lunii. 

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite