Mituri despre fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre fumat FOTO Arhivă
Mituri despre fumat FOTO Arhivă

Mituri despre fumat: teama de îngrăşare, stresul asociat cu sevrajul nicotinic, falsa părere că sportul compensează... sunt doar câteva dintre „legendele” care circulă printre fumători. Aflăm adevărul cu ajutorul medicului pneumolog Magda Ciobanu, coordonatoarea Centrului pentru renunţarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”.

Mituri despre fumat: îngrăşarea e mai rea decât fumatul?

Este adevărat că persoanele care renunţă la fumat iau câteva kilograme suplimentare, dar riscul la care este supus organismul cu aceste kilograme este incomparabil mai mic faţă de cel indus de fumat, ne asigură dr. Magda Ciobanu. Apoi, trebuie ştiut că acest câştig ponderal este determinat de echilibrarea metabolismului. Nicotina inhibă foamea, deci organismul nu acumulează suficient pentru a avea energie şi astfel se explică starea cvasipermanentă de oboseală a fumătorilor. După renunţarea la ţigară creşte pofta de mâncare, însă ea nu trebuie potolită cu snacks-uri. Există şi gustări sănătoase.

Mituri despre fumat: sportul compensează fumatul?

Sunt fumători care cred că alimentaţia echilibrată şi sportul sunt suficiente pentru a-i menţine sănătoşi. Total greşit. Fumatul afectează însă întreg organismul şi reduce rezistenţa la efort. Un fumător are capacitatea pulmonară redusă, iar pereţii bronhiilor încep să se îngusteze, explică medicul. Acest lucru provoacă oboseală la efort şi rezistenţă scăzută în timpul activităţilor sportive.

Mituri despre fumat: dacă renunţi nu simţi niciun beneficiu?

Efectele norcive ale fumatului sunt cumulative. Cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât riscurile de boală cresc. În schimb, renunţarea la tutun aduce beneficii, indiferent de momentul la care se produce, iar efectele se simt chiar din primele minute. Abilitatea corpului de a se reface este extraordinară! Dacă renunţi la fumat ACUM, iată ce se întâmplă:

După 20 de minute – tensiunea arterială scade, ajungând la un nivel apropiat de cel dinainte de ultima ţigară, iar temperatura extremităţilor ajunge la normal.

După 8 ore – nivelul de monoxid de carbon din sânge scade, normalizându-se, iar nivelul de oxigen din sânge creşte, ajungând la normal.

Dupa 24 de ore – riscul de accident vascular şi moarte subită scade.

După 48 de ore – gustul şi mirosul se îmbunătăţesc.

După 72 de ore – respiraţia devine mai uşoară, iar capacitatea pulmonară creşte.

După 1-9 luni – tusea, oboseala şi respiraţia grea se reduc, iar organismul dispune de mai multă energie.

După 1 an – riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca în cazul unui nefumător.

După 5 ani – riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50%.

După 10 ani – riscul de cancer pulmonar se reduce cu 30-50%.

După 5 până la 15 ani – riscul de a face un tip de cancer este acelaşi ca şi în cazul unei persoane care nu a fumat niciodată!

Mituri despre fumat: ţigările light, mai bune?

Cei care trec la ţigări „light” tind să inhaleze o cantitate mai mare de fum. „Practic, îşi adaptează modul de a fuma pentru a-şi da doza de nicotină cu care şi-au obişnuit creierul: fumează mai multe ţigări, trag mai adânc sau mai prelung din ţigară şi o fumează în totalitate”, atrage atenţia dr. Magda Ciobanu.

Mituri despre fumat: dacă reduc ţigările e mai bine?

Reducerea numărului de ţigări nu este o strategie eficientă întrucât, aşa cum se întâmplă şi în cazul celor care trec la variante „light”, fumătorii ajung să tragă mai mult din fiecare ţigară. „Nu există «doar o ţigară». O ţigară o atrage imediat şi pe următoarea, fiind vorba de un drog”, explică pneumologul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite