Mit demontat: Nu avem nevoie de suplimente cu vitamina D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea oamenilor nu au nevoie de suplimente cu vitamina D, subliniază specialiştii europeni FOTO Shutterstock
Majoritatea oamenilor nu au nevoie de suplimente cu vitamina D, subliniază specialiştii europeni FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă europeni demontează mitul că „vitamina D este bună la toate“ şi oferă, deci, argumente clare pentru teoria conform căreia suplimentele cu această vitamină sunt inutile.

O suplimentelor cu vitamina D. Practic, specialiştii francezi şi-au pus întrebarea: „Este adevărat că suplimentele cu vitamina D ajută la menţinerea stării de sănătate şi reduc riscul de a suferi de boli cronice cum sunt cancerul şi afecţiunile cardiovasculare?“.

După ce au analizat peste 450 de rapoarte ştiinţifice pe această temă, răspunsul lor a fost clar: „Nu. În cazul persoanelor sănătoase, administrarea vitaminei D nu aduce absolut niciun beneficiu sănătăţii“, potrivit medicului Marc Gillinov, chirurg cardiac de la Clinica din Cleveland, citat de „Huffington Post“.

Cum contrazice această metaanaliză studiile anterioare

Mai multe cercetări realizate până acum leagă deficitul de vitamina D de o varietate de afecţiuni – de la cele ale scheletului, la boli cardiovasculare şi cancer. Atunci când măsurăm nivelul vitaminei D la persoane bolnave, întotdeauna obţinem nişte rezultate foarte mici, sub valorile normale. Indiferent că persoana respectivă suferă de cancer, de afecţiuni cardiace, de diabet, de demenţă, de depresie, de boli autoimune, nivelul vitaminei D este extrem de scăzut.

De aici teoria conform căreia deficitul de vitamina D este responsabil pentru o sumedenie de boli. Aşa se face că la ora actuală foarte multe persoane din toată lumea primesc de la medici recomandarea de a lua suplimente cu vitamina D pentru a se însănătoşi.

Însă autorii studiului european au ajuns la altă concluzie, şi anume că nivelul redus de vitamina D este, de fapt, efectul bolii, şi nu cauza ei.  Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat studii în cadrul cărora mai multe zeci sau sute de persoane erau tratate cu vitamina D şi apoi li se măsurau câţiva parametri la anumite intervale de timp pentru a observa modificările produse de aceste suplimente.

De ce oamenii bolnavi au niveluri mici de vitamina D?

Bolile cronice duc la scăderea dramatică a nivelului de vitamina D printr-o varietate de mecanisme, spune medicul Marc Gillinov. Multe afecţiuni sunt asociate cu un proces inflamator, iar inflamaţia se ştie că „mănâncă“ din vitamina D. În plus, în majoritatea cazurilor, oamenii bolnavi se expun extrem de puţin la soare şi se ştie că principala sursă de vitamina D o reprezintă radiaţiile ultraviolete.

Cât de eficientă este vitamina D pentru sănătatea oaselor?

Studiul european nu a avut în vedere şi legătura dintre carenţa de vitamina D şi problemele de sănătate ale scheletului. Medicul Gillinov spune că nu există dubii cu privire la eficienţa vitaminei D pentru sănătatea oaselor, aceasta ajutând la absorbţia calciului, iar calciul este esenţial pentru menţinerea densităţii şi puterii scheletului. Aşadar, este important să ne menţinem un nivel constant al vitaminei D în corp pentru a avea oase puternice. Dar cum ne asigurăm necesarul?

Cea mai mare cantitate de vitamina D o asimilăm prin expunerea la soare. Zece minute de expunere fără protecţie solară a mâinilor şi picioarelor de două-trei ori pe săptămână şi o dietă echilibrată ne ajută să atingem valorile-ţintă pentru vitamina D.

Prea multă vitamina D poate dăuna

Potrivit specialistului american, doze prea mari de vitamina D în corp pot creşte riscul de pietre la rinichi şi, în cazul unor persoane, pot duce la probleme ale fic atului sau ale vaselor de sânge.

Necesarul zilnic de vitamina D este de 800 de unităţi internaţionale (U. I.), potrivit recomandărilor specialiştilor europeni. Specialiştii americani recomandă cantităţi mai mici, deoarece în SUA alimentele sunt îmbogăţite cu vitamina D.

Surse de vitamina D Conţinutul de vitamina D (U. I.) Somon (sălbatic, 100 de grame)             600-1.000 Somon (de crescătorie, 100 de grame)            100-250 Ton (din conservă, 100 de grame)              230 Lapte fortificat cu vitamina D (250 ml)              100 Suc de portocale fortificat cu vitamina D (200 ml)              100 Cereale pentru micul dejun fortificate (o porţie de 30 de grame)              100 10 minute de expunere a mâinilor şi picioarelor la soare            3.000

Citeşte şi:

Vitamine şi minerale care ajută la slăbit

Dacă vrei să slăbeşti uşor, este necesar să incluzi în dieta de zi cu zi alimente bogate în substanţe nutritive. În cele ce urmează, descoperă ce vitamine şi minerale au grijă de silueta ta.

Fără vitamine şi minerale în exces!

Administrarea fără prescripţie a suplimentelor creşte riscul apariţiei hemoragiilor. Vitaminele şi mineralele luate în cantităţi mari, fără recomandarea unui specialist pot afecta întregul organism, la fel sau chiar mai rău decât lipsa acestora.

E bine sau nu să mănânci alimente cu vitamine adăugate?

Industria alimentară apelează, în ultimii ani, la un nou truc, pentru a atrage consumatorii interesaţi de un stil de viaţă sănătos: îşi fortifică produsele prin adaos de vitamine, minerale şi de antioxidanţi. Dar această practică este îndoielnică, mai ales în cazul biscuiţilor, cerealelor şi sucurilor, spun specialiştii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite