Metode de renunţare la fumat. Cât de periculoasă e ţigara imediat după somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte mulţi fumători trag prima ţigară imediat după ce se trezesc. O cercetare a vrut să vadă exact cât de periculos este consumul de tutun imediat după somn.

Cei care fumează imediat după ce se trezesc prezintă un risc de cancer bucal şi pulmonar mult mai mare decât cei care se abţin măcar jumătate de oră, arată un studiu al Universităţii din Pennsylvania. 

„Cei care fumează imediat după ce se trezesc prezintă un nivel mai mare al substanţelor cancerigene în sânge, faţă de fumătorii care se abţin jumătate de oră sau mai mult, indiferent de câte ţigări fumează în timpul zilei”, a spus Steven Branstetter, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

32% dintre fumători trag însă primul fum în primele cinci minute după ce se trezesc, în timp ce 31% aşteaptă între 6 şi 30 de minute. 18% dintre fumătorii participanţi la studiu au spus că fumează la 31-60 de minute după somn, în timp ce 19% fumează la peste o oră după trezire. Vârsta fumătorilor, sexul acestora, expunerea pasivă la fumat şi vârsta la care o persoană s-a apucat de fumat influenţează la rându-le riscul de cancer.

Metode de renunţare la fumat. Câteva trucuri simple

Potrivit statisticilor, tot mai mulţi spun că sunt în căutare unor metode de renunţare la fumat. Medicii care tratează dependenţa de ţigări recomandă câteva trucuri pe care le puteţi trece pe lista de metode de renunţare la fumat.   

Boabele de struguri. La fel ca şi paharul de apă, boabele de struguri ar putea înlocui gestul de a duce ţigara la gură. În plus, strugurii au şi foarte mulţi antioidanţi, iar fructele, în general, reduce pofta de fumat.   

Bomboanele mentolate. Gustul mentolat diminuează nevoia de a inhala fumul ţigărilor. De aceea, atunci când vrei să fumezi o ţigară e bine să ai la îndemână o bomboană mentolată.    

Guma de mestecat. Se spune despre gustul gumei de mestecat că împrospătează respiraţia şi scade pofta de fumat. Alegeţi o gumă fără zahăr, cu aromă de mentă.    

Paharul cu apă. Unii specialişti îţi recomandă să-ţi imaginezi faptul că apa elimină toate toxinele ţigărilor. Însă dacă bei câte o gură de apă s-ar putea să înlocuiască şi gestul de a duce ţigara la gură.   
Plasturele antifumat. Dacă perioada sevraj este destul de grea pentru dumneavoastră şi fizic vă simţiţi foarte rău, puteţi apela pentru o perioadă foarte scurtă şi plasturele antifumat. Însă nu toţi specialiştii recomandă plasturele antifumat, întrucât nu ar înlătura în total dependenţa fizică de fumat şi ar fi o substituţie a nicotinei. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite