Medic de Terapie Intensivă, acuzații grave la adresa ministrului Rafila. Paturi de mari arși făcute „din pix”, ca la Colectiv

0
Publicat:

Acuzații grave lansate de medicul Elena Copaciu, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă, la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la paturile de mari arși făcute „din pix”.

În România nu există nici un centru funcțional pentru marii arși FOTO: ARHIVA
În România nu există nici un centru funcțional pentru marii arși FOTO: ARHIVA

Potrivit unei anchete Hotnews.ro, în aprilie 2024, Ministerul Sănătății strecura discret în Monitorul Oficial un Ordin, fără a face vreun anunț în acest sens, spune medicul ATI Elena Copaciu. Aceasta susține că modificarea legislativă permite ca, „din pix”, structurile medicale să devină secții pentru mari arși, fără a avea însă și resursele și performanța medicală necesare îngrijirii pacienților. 

Spitalele din România nu aveau, conform legislației valabile până în luna aprilie, secții care să corespundă standardelor din legislație pentru tratarea în siguranță a pacienților cu arsuri grave.

Principala consecință a publicării noului Ordin: „Medicii vor putea să interneze mari arși în structuri neconforme nevoilor marelui ars, fără să se mai teamă de consecințe medico-legale”, explică dr. Elena Copaciu.

După incendiul Colectiv, medicul Elena Copaciu a lucrat, în Ministerul Sănătății, la elaborarea Ordinului 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor pentru  îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Acest act normativ a fost în vigoare până în aprilie 2024, când s-a aprobat noul Ordin elaborat de echipa lui Alexandru Rafila, fostul repezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății. 

Medicul susține că la elaborarea Ordinului din 2017 au colaborat și arhitecți, ingineri, profesioniști și decidenți din domeniul medical.

Elaborat și publicat în transparență decizională în primul mandat de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu, Ordinul 476 a fost aprobat, fără modificări, de către următorul ministru, Florian Bodog (PSD), în mai 2017.

Ministerul Sănătății nu avea niciun pat pentru mari arși în 2021. Ministrul Rafila susține că sunt 34 de paturi

Criteriile pentru secțiile de mari arși prevăzute în Ordinul aprobat acum 7 ani nu sunt respectate în totalitate de nicio secție de spital din România, consideră Elena Copaciu. 

România nu are, la șapte ani de la intrarea în vigoare a acelui act normativ și la aproape 9 ani de la Colectiv, nicio secție care să poată îngriji în siguranță marii arși.

Asta chiar dacă, în august anul trecut, imediat după explozia de la Crevedia, Ministerul Sănătății susținea că există 34 de „paturi pentru mari arși” în 6 spitale: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși din București, Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon din Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București (paturi pentru copii).

Dintre acestea, singurele  paturi care se apropie de standarde sunt cele șase de la Spitalul de Urgență Floreasca, spune dr. Elena Copaciu, dar nici acestea nu întrunesc 100% standardele de paturi de mari arși.

Potrivit statisticilor, 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare. În jur de 1.400 – 1.500 dintre acești pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite