Liber la „ştergerea“ petelor de pe piele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dermabraziunea este una dintre metodele  de estompare a petelor
Dermabraziunea este una dintre metodele de estompare a petelor

Tratamentele de uniformizare a culorii tenului se fac prin exfoliere chimică, mecanică sau cu ajutorul laserului. Majoritatea tratamentelor de regenerare cutanată se fac toamna şi iarna. Motivul ţine nu doar de înţelepciunea celui care îşi pregăteşte din timp pielea pentru plajă.

În primul rând, pielea tratată astfel nu trebuie fie „văzută" de soare, în caz contrar, tratamentele nu au succesul scontat, ba din contră, pot agrava problemele. Astfel de tratamente sunt cele depigmentante, de ştergere a petelor.

„Petele cutanate pot fi determinate de multiple cauze, precum predispoziţia genetică, înaintarea în vârstă, dereglările hormonale, inclusiv sarcina şi utilizarea contraceptivelor orale. Toate aceste pete se accentuează întotdeauna după expunerea la soare, în lipsa folosirii unor creme cu factor de protecţie solară de 30+", ne explică medicul specialist dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Tratamentele de eliminare a petelor cutanate sunt de mai multe tipuri. Pe de o parte, unele tehnici urmăresc dizolvarea depozitelor de melanină din zonele brune,  iar în această categorie intră procedura realizată cu ajutorul laserului.

Două-trei luni de conştiinciozitate

Mai puţin costisitoare sunt procedurile care urmăresc eliminarea straturilor superficiale de piele, cu stimularea sintezei unor celule noi, normal pigmentate. „Cele mai accesibile ca preţ sunt tratamentele pe bază de substanţe depigmentante, sub formă de preparate magistrale sau prin folosirea unor produse achiziţionate de la farmacie, toate cu recomandarea medicului. Acestea dau rezultate în două-trei luni, dacă sunt folosite cu conştiinciozitate", completează medicul dermatolog.

Substanţe depigmentante sunt acidul azelaic, hidrochinona şi acizii alfa- şi betahidroxi din fructe, precum acidul glicolic. Produsele se aplică în fiecare seară, iar în timpul zilei este obligatorie folosirea unei creme cu factor de protecţie de cel puţin 30 pe zonele expuse (pe faţă, pe gât).

Se face la cabinetul medicului

Pe acelaşi principiu se bazează şi peelingul realizat la cabinetul medicului. În acest caz, substanţele aplicate pe piele au o concentraţie mai mare de ingrediente exfoliante. De aceea, pielea se poate înroşi, iar la unele persoane poate reacţiona mai agresiv, prin formarea unei cruste. Din acest motiv, poate fi necesară programarea acestei proceduri în timpul concediului, pentru a permite convalescenţa şi refacerea mai rapidă. Indiferent de acest aspect, este obligatorie folosirea cremei-ecran cu factor de cel puţin 30.

Exfolierea se poate realiza şi prin metode mecanice, nu doar chimice. Dermabraziunea şi microdermabraziunea folosesc cristale de diamant pentru „răzuirea" straturilor superficiale de piele. Alte metode folosesc temperaturile extreme. Crioterapia constă în aplicarea de azot lichid la temperaturi mai mici de minus 100 de grade Celsius pe zonele pigmentate. Celulele îngheţate se dezintegrează în momentul „dezgheţului", astfel că se pierde din pigment. Şi aceste proceduri impun protejarea ulterioară a pielii. 

"Cel mai bine reacţionează la tratamentul depigmentant petele de pe faţă, apoi cele de pe spate, de pe mâini şi de pe picioare."
Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite