Leacuri care normalizează nivelul glicemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumă ceaiurile antidiabetice fără  să adaugi zahăr  sau îndulcitori
Consumă ceaiurile antidiabetice fără să adaugi zahăr sau îndulcitori

Pentru a ţine diabetul sub control, poţi urma, pe lângă tratamentul clasic, şi o cură cu preparate din plante. Totuşi, evită să faci o astfel de terapie fără acordul unui specialist, deoarece poţi risca o criză hipoglicemică.

Pe lângă regimul alimentar, medicaţia specifică şi activitatea fizică susţinută, persoanele cu diabet, mai ales cele cu diabet de tip 2, pot apela şi la remedii naturiste. Specialiştii recomandă în cazul lor plante cu proprietăţi de îmbunătăţire a capacităţii pancreasului de a secreta insulină şi, implicit, de a normaliza nivelul glicemiei. Curele cu astfel de ceaiuri se fac pe intervale de cel puţin o lună, fitoterapeutul stabilind durata terapiei conform stadiului bolii. Un avantaj al unei astfel de cure este că potenţează efectele tratamentului antidiabetic.

Afinele, echivalentul vegetal al insulinei

Unele dintre cele mai eficiente remedii folosite pentru controlul ­diabetului zaharat sunt preparatele din afin. Aceste fructe sunt numite de specialişti şi „insulina vegetală", datorită conţinutului de neomirtilină, o substanţă cu puternice proprietăţi hipoglicemiante. Infuzia se prepară din ­una-două linguriţe de frunze de afin (după ce au fost în prealabil uscate şi mărunţite) la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte două căni cu ceai pe zi. Un alt preparat indicat în caz de diabet ­este decoctul din frunze de măceş. Acesta se prepară din două linguri de plantă la un litru de apă, care se fierb timp de zece minute şi apoi se strecoară. Preparatul obţinut se bea în decursul unei zile.

Tecile de fasole detoxifică organismul

Decoctul din teci de fasole are efect diuretic, fiind excelent pentru detoxifierea organismului şi pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge. Pentru a prepara decoctul, se pune o lingură de teci uscate şi mărunţite la o cană cu apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se beau câte două-trei căni pe zi, iar cura se face câte 15 zile în fiecare lună. Ciumăreaua şi eucaliptul sunt alte plante considerate antidiabetice. Acestea pot fi administrate sub formă de pulbere sau de infuzie.

Anghinare, în doze mici

Specialiştii spun că anghinarea are o acţiune antidiabetică puternică şi, de aceea, terapia trebuie începută în doze mici, ­care să fie crescute treptat. Astfel, poţi face o infuzie dintr-o linguriţă de frunze mărunţite de anghinare la 250 ml de apă clocotită, fiind indicat să bei ­câte ­două căni cu ceai pe zi. Cura durează 20-30 de zile, se face o pauză de o lună, după care se poate relua. Un alt remediu care contribuie la reducerea nivelului glicemiei este infuzia din frunze de nuc, obţinută dintr-o linguriţă de plantă şi o cană cu apă. Se beau zilnic câte două căni din acest ceai. În plus, se poate folosi şi tinctura de frunze de nuc, din care se iau câte patru picături de trei ori pe zi.

Amestec de plante hipoglicemiant

Pentru a reduce nivelul glicemiei, poţi face şi o cură cu un amestec din următoarele plante: 50 g de ciumărea, 20 g de frunze de eucalipt, 20 g de teci de fasole, 20 g de sulfină şi 15 g de lemn-dulce. Pune două linguriţe din acest amestec la o cană cu apă clocotită şi lasă la infuzat timp de 5 minute. Se beau zilnic câte două căni din acest preparat.

Lemnul-dulce poate înlocui zaharina

Potrivit specialiştilor, datorită conţinutului de glicirizină, lemnul-dulce este un îndulcitor de 50 de ori mai puternic decât zahărul şi mult mai sănătos decât zaharina. Astfel, ­lemnul-dulce ­este una dintre cele mai bune soluţii pentru persoanele cu diabet. Totuşi, ţine cont de faptul că acest remediu nu este indicat în cantităţi mari dacă suferi de hipertensiune arterială sau de edem al membrelor inferioare. De asemenea, siropul de arţar canadian este o sursă naturală de zaharuri sănătoase, ce se poate folosi ca îndulcitor.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie şi  reflexoterapie

Există numeroase plante care sunt de un real ajutor persoanelor cu diabet, atât celor tratate cu insulină, cât şi celor care iau antidiabetice orale. Acest tip de terapie permite reducerea în timp a dozelor medicamentelor antidiabetice, condiţia fiind să se administreze în paralel cu acestea şi la recomandarea medicului. În plus, valoarea glicemiei trebuie monitorizată atent. Printre plantele cu efect de normalizare a valorilor glicemiei se numără afinele, ce pot fi administrate sub formă de extract, de tinctură, pulbere, macerat sau comprimate, dozajul fiind stabilit în funcţie de tipul bolii şi de eventuale complicaţii. De asemenea, sunt indicate infuzia din frunze de nuc, cea din salvie, infuzia de anghinare, de urzică, precum şi infuzia din flori şi din frunze de fragi.

Atenţie

Terapia naturistă pentru diabet se asociază întotdeauna cu medicaţia alopată, conform prescripţiilor medicului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite