Jumătate din sfaturile lui Dr. Oz sunt eronate sau nefondate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de jumătate din afirmaţiile şi recomandările susţinute de Dr. Mehmet Oz în popularul său show de televiziune din SUA sunt greşite sau fără baze ştiinţifice, se arată într-un studiu publicat în British Medical Journal.

Nu este greu de înţeles ce îl face pe Dr. Oz atât de popular. Numit şi „Doctorul Americii“, în talk-show-ul sindicalizat care îl are drept gazdă, Mehmet Oz vorbeşte într-un limbaj nesofisticat, pe care oricine îl înţelege cu uşurinţă. 

Medicina este complexă şi complicată, însă cu Dr. Oz, îmbrăcat în halat medical, vorbind pe înţelesul a milioanele de spectatori despre „miracole“ şi descoperiri „revoluţionare“, totul pare destul de simplu. El o face într-un mod distractiv, iar oamenii nu se pot sătura privindu-l şi ascultându-l.

„Nu am văzut un doctor în 8 ani. Mi-e frică. Doar în tine am încredere!”, citează publicaţia „New Yorker“  un spectator care i s-a adresat lui Dr. Oz.

Oare această încredere este pierdută aau Oz, care de multe ori vinde cu amănuntul remedii miraculoase pentru pierderea în greutate şi alte afecţiuni, a amanetat veridicitatea medicală în favoarea divertismentului?Sunt întrebări care au preocupat mai multe instanţe  în decursul acestui an. 

Potrivit „The Washington Post“, Mehmet Oz a fost chemat, în iunie, în faţa Congresului SUA, unde senatorul Claire McCaskill l-a acuzat că a dat speranţe false oamenilor, criticând mai multe secvenţe din emisiunea „The Dr. Oz Show“, despre care a spus că este o „reţetă pentru dezastru“. Drept dovadă poate fi şi retragerea de luna trecută a un studiu care lăuda pastilele de slăbit din cafea boabe, despre care Oz spunea că „ard grăsimi rapid, fiind bune pentru oricine care vrea să piardă în greutate“.

La ora actuală, activitatea sa a ajuns să fie examinată şi mai minuţios în British Medical Journal, care a publicat recent un studiu în care au fost analizate afirmaţiile lui Oz, alături de cele susţinute într-un alt talk-show medical. Ceea ce au descoperit specialiştii nu este deloc liniştitor.

Echipa de cercetători, condusă de Christina Korownyk de la Universitatea din Alberta, a stabilit că, în mai mult de jumătate din recomandările lui Oz, cercetarea medicală fie nu este efectuată în mod substanţial, fie este contradictorie.

Recomandările făcute în talk show-urile medicale arată de multe ori lipsa de informaţii adecvate cu privire la beneficiile specifice sau amploarea efectelor acestor beneficii. [… ] Publicul trebuie să rămână sceptic în ceea ce priveşte recomandările făcute în talk-show-urile medicale “, susţin cerectătorii.

Medicina, sursă de rating pentru televiuni

„The Dr. Oz Show“ se clasează în top 5 al talk-show-urilor din Statele Unite ale Americii, cu o audienţă de circa 2,9 milioane de telespectatori pe zi. De asemenea,  talk-show-ul „The Doctors“, luat şi el la puricat de specialişti, strânge în jur de 2,3 milioane de telespectatori per show.

Medicii îl acuză pe dr. Oz că „tratează“ bolile în termeni comerciali. De altfel, într-o declaraţie pentru „New Yorker“, Oz afirma: „Cancerul este Angelina Jolie a noastră. Am putea vinde o asemenea emisiune a show-ului  în fiecare zi!“.

În apărarea sa, Mehmet Oz spune că, deşi nu are întotdeauna devezi ştiinţifice solide care să susţină afirmaţiile sale, el, personal crede în ceea ce spune.

Eu acord telespectatorilor mei aceleaşi sfaturi pe care le dau şi familiei mele de fiecare dată. Familia mea foloseşte toate aceste produse“, a susţinut dr. Oz în faţa Congresului american.

Cercetătorii de la British Medical Journal nu au fost la fel de relaxaţi în această privinţă. Ei au selectat 40 de episoade de anul trecut, identificând 479 de recomandări medicale diferite.

După trecerea în revistă a cercetărilor medicale relevante, oamenii de ştiinţă au concluzionat că doar 46% din sfaturile lui Oz se bazează pe dovezi ştiinţifice, 15% sunt contradictorii, iar 39% sunt false.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite