Importanța vitaminei B12 în organism. Dr. Virgil Stroescu: „Lipsa ei dă niște tulburări incredibil de periculoase”

0
Publicat:

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină hidrosolubilă esențială pentru organism. Aceasta nu poate fi produsă de organism în cantități optime, ci trebuie obținută din alimente sau suplimente alimentare.

FOTO health.harvard.edu
FOTO health.harvard.edu

Ea se poate obține numai din carne, iar după vârsta 50 de ani sunt necesare suplimente pentru că organismul nu o mai produce deloc.

Dacă vitamina B12 nu există în organism în cantități normale, să știți că dă niște tulburări incredibil de periculoase. Nu se dezvoltă sistemul nervos, apar furnicături, dureri, amețeli, deliruri. Oamenii nu mai au memorie, încurcă tot, uită tot. Au toată simptomatologia neurologică și nervoasă pentru că nu se mai face teaca de mielină necesară ca nervii să funcționeze bine. De multe ori, se pare că lipsa vitaminei B12 dă afecțiuni ireversibile. După 51 de ani, toată lumea de pe această plantă, nu mai are posibilitatea de a avea această vitamină în cantități normale, indiferent ce mănâncă. Vitamina B12 se găsește doar în produsele de origine animală, pentru că e făcută de niște microbi care transformă o serie întreagă de substanțe în această vitamină”, spune medicul nutriționist Virgil Stroescu.

Acesta spune că este necesară analiza vitaminei B12 și suplimentarea acesteia în organism.

Vitamina B12 este necesară și în sinteza ADN-ului, materialul genetic al organismului. Deficitul de vitamina B12 poate duce la probleme de creștere și dezvoltare. Sursele alimentare de vitamina B12 sunt în principal alimentele de origine animală, cum ar fi carnea de vită, peștele, ouăle, laptele și produse lactate.

Persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană pot fi mai predispuse la deficiență de vitamina B12. 

Toată hrana vegetală nu produce B12. Sunt unii care spun că ar avea spirulina, drojdia de bere, murăturile, însă B12 ca atare nu se găsește decât în hrana animală. De aceea, toți veganii trebuie să ia supliment de B12. Noi consumăm în fiecare zi cam un microgram de B12. Dacă luăm 2 micrograme pe zi și anul are 365 de zile, luăm cam 720 de micrograme avem nevoie pe un an. Sunt tablete care au 1.000 de micrograme sau 5.000. Atunci ce ne facem fără B12? Când facem injectabil, ea se duce direct în sânge, altfel avem nevoie de sute și mii de micrograme ca să avem cantități normale în sânge”, adaugă Virgil Stroescu.

În cazul în care analizele arată că avem sub 500 de unități, trebuie să suplimentăm.

Dacă avem, să zicem 300, mergem la un hematolog. Facem un calcul și facem 7 zile câte o injecție pe zi de câte 1.000 de micrograme, apoi una p săptămâna, apoi una pe lună ani de zile. Doar așa sunt siguri că B12 e normală. Toate persoanele trecute de 50 de ani trebuie să facă analiza și vor avea o surpriză. Cam 50-70 de lei costă”, mai spune aceasta.

Vitamina B12 are un rol important în multe procese fiziologice: formarea celulelor roșii din sânge (vitamina B12 este esențială pentru producerea hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul prin sânge. Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie megaloblastică, o afecțiune în care celulele roșii din sânge sunt mari și anormale, ceea ce le împiedică să transporte oxigenul eficient), funcționarea sistemului nervos (vitamina B12 este necesară pentru producerea mielina, o substanță care protejează și izolează nervii. Deficitul de vitamina B12 poate duce la leziuni ale nervilor, care pot provoca simptome precum oboseală, amorțeală, furnicături și dificultăți de coordonare)

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite