Hipertermia, urgența medicală care ne amenință viața pe caniculă. Care este măsura imediată care ne ajută
0După o săptămână de Cod Roșu, serviciile de ambulanță aproape că nu mai fac față solicitărilor. Dintre acestea, hipertermiile cauzate de caniculă sunt urgențe majore, supraîncălzirea organismului punând viața pacienților în pericol.
Temperaturile au început să scadă în jumătatea nordică a țării, însă sudul încă se află sub Cod Portocaliu de caniculă, fiind a doua săptămână cu aer aproape irespirabil. Nopțile sunt și ele tropicale, astfel că locuințele, acolo unde nu există instalații de aer condiționat, s-au transformat în cuptoare, aspect pe care îl constată și personalul medical chemat în ajutor prin 112 atunci când oamenilor li se face rău în casă.
Medicii sunt solicitați la maximum, pacienții resimțind disconfortul termic cum nu li s-a întâmplat, spun aceștia, niciodată. Mulți pacienți sunt transportați la spital, altora li se oferă primul ajutor acasă și refuză transportul, dezvăluie medicii de pe ambulanțe.
Expunerea la soare, risc de deces
În ultimele zile caniculare au fost sute de solicitări în toată țara pentru pacienți cu hipertermie. Expunerea directă la soare și chiar și perioade prelungite petrecute în încăperi supraîncălzite îi pun pe oameni în pericol de moarte. La hipertermie, care înseamnă o creștere anormală și periculoasă a temperaturii corpului, se poate ajunge, în condiții de temperatură cum am avut în aceste zile, în care s-au atins și pe alocuri și depășit 42 grade Celsius la umbră, și în doar câteva zeci de minute, spune medicul Dragoș Toader, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Olt.
„Te supraîncinzi la hipertermie. Indiferent că intri în încăpere răcoroasă, simți că iei foc, că iese căldura din tine. Asta este hipertermia, spre deosebire de febră. Este diferență medicală între hipertermie și febră, deși se măsoară tot în grade Celsius”, spune medicul. În vreme ce febra este răspunsul organismului care luptă cu infecțiile, hipertermia este supraîncălzirea cauzată de factori externi, corpul nemaireușind să elibereze căldura pe care o produce sau o absoarbe.
Hipertermia, explică medicul, are trei grade, cea mai gravă formă fiind șocul termic, când temperatura corpului depășește 40 grade Celsius și începe să nu se mai poată realiza termoreglarea.
În zilele cu Cod Roșu, în Olt, de exemplu, mai mulți pacienți au fost preluați cu o temperatură a corpului de 42 grade Celsius, cazurile fiind deosebit de grave, internate în Terapie Intensivă. A fost și un caz de pacient decedat, echipajul medical chemat în ajutor nemaiavând ce să facă pentru un bărbat de 74 ani, găsit de către vecini căzut în curte.
Cum acționezi când simți că te-ai supraîncălzit
„Primul lucru care ajută în hipertermie este să intri într-un loc răcoros. În 15-20 de minute te poți elibera. Dacă tot te simți rău și tot simți că ai temperatură foarte mare, de obicei e șocul hipertermic care înseamnă temperatură peste 40-42 grade Celsius. La 42 grade, centrul termoreglării, hipotalamusul, nu mai funcționează, și poți muri”, adaugă medicul. Hipertermia este o urgență medicală, așa că cel mai potrivit este să chemăm ajutor de specialitate.
Atunci când suntem nevoiți să ne expunem la soare în intervalul orar în care razele sunt deosebit de puternice, ar trebui să acordăm o importanță deosebită zonei capului, ne sfătuiește medicul Dragoș Toader. Să purtăm șepci, pălării etc., pentru că supraîncălzirea poate duce rapid la edem cerebral.
„Hipertermia se instalează foarte rapid, într-o jumătate de oră (n. red. – de expunere directă) poți să sari de la 38 grade Celsius la 42 grade Celsius. Primul care se încălzește este craniul, pentru că protecția la nivelul cavității craniene e foarte mică”, spune medicul Dragoș Toader. Când centrul termoreglării se dă peste cap se produce o avalanșă de simptome care dau sindrom de insuficiență multiplă de sisteme și organe. „Devii inconștient, intri în stop și așa mai departe”, explică medicul.
Deși căldura devine extrem de greu de suportat și în încăperile supraîncălzite, în aceste cazuri apar frecvent disfuncționalitățile respiratorii. „Simți că îți este greu să respiri, pentru că fiind supraîncălzite, cantitatea de oxigen e foarte mică. Ai amețeli, îți vine să vomiți, te dor și te ustură ochiii, ai alte manifestări. Într-o încăpere supraîncălzită nu intri în șoc hipertermic rapid. De obicei se moare din insuficiență respiratorie, nu mai ai oxigen”, mai spune medicul.
Având în vedere că în aceste zile caniculare temperatura aerului crește foarte mult încă de la primele ore ale dimineații, nu mai este valabilă nici recomandarea de a ne refugia în parcuri, pentru că umbra nu mai este de ajuns. Sistemele de răcire pe care să le folosim în locuință ne mai pot fi de ajutor, iar în cazul în care acestea lipsesc, să încercăm să petrecem câteva ore pe zi în spații precum hipermarket-uri, farmacii sau alte locuri în care funcționează astfel de instalații care mențin o temperatură suportabilă.