Fiecare asigurat, într-o bază de date naţională
0Toţi pacienţii vor avea o fişă electronică ce va putea fi accesată de la orice instituţie sanitară din ţară. Prin centralizarea datelor asiguraţilor, nu va mai fi posibilă fraudarea sistemului prin înscrierea aceleiaşi persoane pe listele mai multor medici de familie.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a finalizat programul care permite monitorizarea serviciilor medicale pe care le primeşte un asigurat, indiferent de cabinetul la care se prezintă acesta. Este vorba de versiunea centralizată a Serviciului Informatic Unic Integrat (S.I.U.I), o aplicaţie cu acces online securizat, care va fi pusă la dispoziţia medicilor, farmaciştilor şi angajaţilor caselor judeţene de sănătate din întreaga ţară.
Sistemul foloseşte o bază de date unică, cu informaţii privind asiguraţii, medicii, serviciile medicale, medicamentele prescrise, precum şi furnizorii de medicamente. El verifică şi validează în timp real serviciile medicale şi va constitui un instrument care va creşte transparenţa şi va scădea riscul de fraudare a sistemului. Cu ajutorul lui, nu vor mai exista situaţii precum cele în care o persoană apare înscrisă pe listele mai multor medici de familie sau cele în care se acordă medicamente compensate unor pacienţi care nu mai sunt demult în viaţă. „În România, înainte de implementarea S.I.U.I., în evidenţele medicilor de familie figurau 27 de milioane de asiguraţi. Informatizarea sistemului a adus listele de pacienţi la nivelul real (19.583.979 de persoane asigurate), reducând proporţional cheltuielile", a declarat Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS, cu ocazia lansării platformei. Proiectul de dezvoltare şi de implementare a S.I.U.I. a fost demarat în anul 2002. De la implementarea primelor module, în anul 2009, S.I.U.I. a permis reducerea cheltuielilor privind decontarea medicamentelor gratuite şi compensate cu 30 de milioane de euro.
Va elimina disfuncţiile din sistemul sanitar
Este pentru prima oară când are loc un proces de monitorizare şi de eliminare a disfuncţiilor sistemului de asigurări de sănătate. Versiunea centralizată a S.I.U.I., realizată în parteneriat cu HP şi SIVECO, reprezintă cel mai mare sistem informatizat funcţional din România.