Fibromul uterin poate apărea şi la femei mai tinere de 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici tinerele nu sunt ocolite de fibromul uterin, aproape 40% din femeile sub 35 de ani putând face această tumoare non-canceroasă FOTO Arhivă
Nici tinerele nu sunt ocolite de fibromul uterin, aproape 40% din femeile sub 35 de ani putând face această tumoare non-canceroasă FOTO Arhivă

Fibromul uterin nu mai este apanajul persoanelor de vârsta a doua, incidenţa acestei formaţiuni crescute pe peretele uterului fiind şi de 40% la femeile mai tinere de 35 de ani. Vizitele regulate la ginecolog, o dată la şase luni sau cel puţin o dată pe an, ajută la diagnosticarea din timp a fibromului şi la începerea unui tratament corespunzător, pentru a se evita procedurile chirurgicale invazive, cum este histeroctomia.

Fibromul este o formaţiune alcătuită din ţesut conjunctiv şi fibre musculare netede ce se dezvoltă treptat la nivelul peretelui uterin sau în interiorul uterului.

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Unul dintre cei mai importanţi factori favorizanţi pentru apariţia fibromului uterin este dereglarea hormonală. Până la vârsta de 35 de ani, 40% din femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani, conform studiilor. Datele statistice indică o incidenţă foarte mare a bolii ce afectează atât statusul emoţional, cât şi randamentul femeii diagnosticate“, conform Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie.

Simptomele sunt rare în cazul fibromului uterin, însă, atunci când există, femeia are sângerări excesive în timpul menstruaţiei, dureri abdominale şi anemie. În cazul femeilor la care simptomele nu se manifestă, există totuşi posibilitatea avorturilor spontane, infertilităţii, naşterilor premature şi a altor complicaţii.

Dacă nu este depistat şi tratat la timp, fibromul poate atinge mărimi impresionante şi poate afecta starea emoţională a femeii prin imposibilitatea de a rezolva cele mai mici sarcini fără durere, deoarece tumoarea comprimă organele alăturate şi deformează uterul. Din această cauză este necesară vizita regulată la ginecolog.

Vizita la ginecolog trebuie să facă parte dintr-o atitudine profilactică a femeilor. Odată cu apariţia menstruaţiei, femeile trebuie să meargă periodic la control, o dată la şase luni sau măcar la un an. Semnalele de alarmă pentru un consult ginecologic de urgenţă sunt menstruaţiile anormale, oboseala, precum şi durerea în timpul actului sexual”, spune  Zorela-Adriana Sgarbură, medic primar obstetrică-ginecologie şi doctor în ştiinţe medicale.

Studiile arată că, în general, femeile consultă un medic ginecolog foarte rar, chiar şi o dată la cinci ani, din această cauză fibromul uterin este descoperit mult prea târziu. În aceste cazuri nu se mai poate face mare lucru, în afară de o procedură medicală ireversibilă care presupune înlăturarea uterului - histeroctomia, uneori chiar şi a ovarelor şi a trompelor uterine - salpingo-ooforectomia. 

„Totuşi, în unele cazuri, această procedură medicală este singura opţiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discuţie cu medicul specialist pornind de la particularităţile fiecărei paciente“, se arată în comunicatul Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie.

Descoperirea fibromului uterin se poate face în cadrul unui consult ginecologic de rutină sau printr-o ecografie transvaginală. Ce este foarte important de reţinut este că aceste tumori benigne sunt, deseori înţelese greşit.  „Termenul de tumoare este asociat, în mod eronat, cu cancerul. Însă, doar între 0,2% şi 0,5% dintre fibroame se pot transforma în cancer (sarcom), dar pot fi însoţite de un cancer genital“, adaugă dr. Sgarbura pe site-ul dedicat fibromului uterin, desprefibrom.ro.

De aceea, când se depistează un fibrom uterin, trebuie neapărat însoţit de o serie de analize, cum ar fi testul Babeş-Papanicolau, ecografia transvaginală, histeroscopia şi altele.

Pe 12 noiembrie 2013 a fost iniţiată campania „Fibromul uterin – află, discută, decide!“, prin care se doreşte atragerea atenţiei asupra incidenţei fibromului uterin la femeile de vârsta a doua şi, mai ales, asupra numărului în creştere de femei până în 35 de ani care suferă din cauza fibromului uterin. Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie din România a dat startul acestei campanii prin care invită femeile să acorde un interes crescut stării lor de sănătate.


Citeşte şi:

Trombofilia, spaima gravidelor moderne. Medic ginecolog: „În 25 de ani nu am depistat atâtea trombofilii câte am avut în ultimul an“

Deşi deloc ieftine, testele pentru depistarea anomaliilor de coagulare, care alcătuiesc profilul trombofilic, sunt solicitate tot mai frecvent de româncele care aşteaptă un copil.

VIDEO Care sunt cele mai bune metode contraceptive, în funcţie de vârstă

Alexandra Crişan, medic primar obstetrică şi ginecologie la Spitalul Filantropia din Bucureşti, cu o experienţă în obstetrică de aproximativ 25 de ani, a vorbit, la Adevărul Live, despre problemele ginecologice care pun în pericol sănătatea femeilor şi a viitorilor copii.

Ai cancer sau boli de inimă în familie? Biochimista şi femeia de afaceri Ariadna Avram spune de ce sunt esenţiale testele genetice

Specialista şi femeia de afaceri Ariadna Avram oferă exemplul personal atunci când explică importanţa investigaţiilor genetice şi modul în care acestea modifică stilul de viaţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite