Expunerea copiilor la poluarea atmosferică, asociată cu un risc sporit de ADHD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluarea aerului este nocivă mai ales pentru plămâni, însă un nou studiu susţine că şi creierul poate fi afectat.

Copiii expuşi la poluarea atmosferică de la vârste fragede prezintă un risc mai mare de a dezvolta ADHD decât ceilalţi, se arată într-un studiu citat de site-ul time.com.

Cercetătorii au investigat 576 de copii, de când s-au născut şi până la vârsta de şapte ani. 

Au fost împărţiţi în două grupuri separate: cei care locuiau în apropierea autostrăzilor sau a altor zone aglomerate şi cei care locuiau la peste un kilometru distanţă de astfel de zone.

Când copiii au împlinit şapte ani, părinţii au fost rugaţi să completeze un chestionar care conţinea întrebări referitoare la comportamentul celor mici, inclusiv la simptome care ar fi putut indica tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie.

Pe baza rezultatelor, oamenii de ştiinţă au conchis că aceşti copii expuşi la poluarea atmosferică înainte de a împlini vârsta de un an prezentau un risc sporit de ADHD. Totodată, ei au exclus mai mulţi factori care ar fi putut influenţa rezultatul, inclusiv expunerea copiilor la fumul de ţigară.

Poluarea aerului ar putea afecta creierul, provocând contractarea vaselor de sânge sau acumularea de substanţe toxice.

Alţi cercetători descoperit că expunerea femeilor, în timpul sarcinii, la emisiile poluante era asociată cu îngroşarea arterelor şi cu riscul dezvoltării bolilor cardiace. De asemenea, copiii riscau să aibă probleme comportamentale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite