Cum scapi de teama de dentist. Lecţia oferită de patru medici din Slatina VIDEO
0Un cabinet stomatologic din Slatina le-a făcut copiilor un dar deosebit de 1 Iunie, invitându-i să vadă cum arată cabinetul unui stomatolog, ce instrumente se folosesc şi de ce pot să vină la medic fără pic de teamă. Patru medici au oferit consultaţii gratuite.
De 1 Iunie, în cabinetul stomatologic din Slatina în care oferă consultaţii şi tratament de specialitate medicii Andreea Dumitrescu, Gabriel Petre, Arin Lupaşcu şi Eliza Chichinete a fost veselie mare.
Aproximativ 100 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani s-au aşezat pe scaunul stomatologului fără pic de teamă şi au fost consultaţi.
FOTOGALERIE cu prima vizită la stomatolog
Cei mai mici s-au jucat cu Minnie, au primit baloane, diplome pentru curaj şi daruri care să-i ajute să-şi păstreze dinţii sănătoşi cât mai multă vreme.
Au putut pune întrebări, medicii le-au explicat şi le-au arătat cum să se spele corect pe dinţi şi, poate cel mai important aspect, au văzut cum funcţionează aparatele care le proavoacă atât de multă teamă celor mici.
Evenimentul a fost pregătit cu mai mult de două săptămâni în urmă, medicul Andreea Dumitrescu, iniţiatoarea acţiunii, anunţând că îi aşteaptă în special pe copiii care nu au mai fost niciodată la medicul stomatolog.
Iniţiativa vine după un an greu, în care nici copiii ai căror părinţi înţeleg importanţa igienei orale şi a consultaţiilor stomatologice regulate nu au mai ajuns la cabinet, de teama COVID-19.
Iniţiatoarea evenimentului, medicul Andreea Dumitrescu, spune că în această vară va fi şi un maraton de weekend pentru a fi trataţi, tot gratuit, copiii din familii cu posibilităţi reduse FOTO: Mihaela Stancu
„Ne-au păşit pragul aproximativ 100 copii, ne-au depăşit aşteptările, sinceră să fiu, în condiţiile în care vremea n-a ţinut cu noi. 90% au fost pentru prima dată într-un cabinet. Ultimii au venit cu clasa (n.r. – clasa a IV-a) şi unii dintre ei nu fuseseră la stomatolog niciodată. Am avut cred că vreo cinci copilaşi care au plâns la intrare, dar ne-a ajutat Minnie să-i motivăm şi uşor-uşor i-am adus pe scaun. Intervenţii n-am putut face, dar nici nu ne-am propus asta. A fost o zi să ne jucăm“, a precizat dr. Andreea Dumitrescu.
Cei mai fricoşi dintre ei s-au jucat, înainte de consultaţie, cu aspiratoarele, cu instrumentarul, cu turbinele, iar atunci când au înţeles ce urmează să se întâmple au devenit chiar dornici să fie consultaţi.
Cariile şi demineralizarea dinţilor, cele mai frecvente probleme
Deşi pentru cei mici a fost o joacă, medicii spun că la cei mai mulţi au descoperit probleme destul de serioase.
„Carii foarte multe, la cei mici carie de biberon, lipsa igienei şi periajul incorect. Demineralizări… Foarte mulţi au recunoscut că nu se spală cum trebuie pe dinţi şi că mănâncă foarte multe dulciuri. Au fost destul de receptivi la ce recomandări le-am făcut noi. În orele următoare chiar am primit mesaje de la părinţi că deja au început să se spele cu ce le-am oferit noi în pachete“, a mai spus dr. Dumitrescu.
Odată descoperite problemele, părinţii au primit recomandarea să revină în cabinetul unui medic. Al oricărui medic, insistă dr. Dumitrescu, precizând că acţiunea a fost una menită să-i împrietenească pe copii cu ideea că trebuie să prevină problemele din sfera orală.
„Noi le-am explicat că nu este obligatoriu să se întoarcă la noi în cabinet, important este să meargă undeva. Nu ăsta a fost scopul, de a ne atrage noi pacienţi noi, ci scopul a fost de a-i convinge să meargă la medic. Au părut destul de determinaţi, mulţi dintre ei, că vor face ceva, că-şi vor schimba obiceiurile zilnice şi că vor încerca să meargă la tratament“, a mai spus iniţiatoarea evenimentului.
Anul care a trecut a limitat extrem prezentările la stomatolog, iar problemele, şi în cazul copiilor, s-au agravat. „Ar fi fost prinse în stagii incipiente şi ar fi putut fi rezolvate mult mai uşor. Am văzut măseluţe care nu se mai pot trata, dinţi care s-au rupt şi care nu se mai pot trata pentru că sunt dinţi de lapte, e mult prea târziu. La dinţii temporari trebuie intervenit la timp, este mai greu de lucrat decât cu dinţii definitivi“, a mai spus medicul Andreea Dumitrescu.
Se pregăteşte un maraton pentru copiii din familiile cu posibilităţi reduce
Nu au ajuns, din păcate, la evenimentul inedit şi copii din mediul rural, acolo unde problemele sunt chiar şi mai mari. Cei patru medici, care le lansează o provocare şi colegilor lor din judeţ, speră în schimb să poată aduce din sate copii care au mare nevoie de intervenţii şi ai căror părinţi nu şi le pot permite.
„Ce am făcut noi acum nu e de ajuns, din punctul meu de vedere ar trebui făcut mult mai des. Acum pregătim maratonul de weekend pentru copiii care nu au posibilităţi. Atunci vom face apel şi la alţi colegi, vom pune cabinetul la dispoziţie şi dacă mai sunt colegi doritori să ne ajute…“, a mai spus dr. Dumitrescu.
Pentru viitor se gândeşte chiar o acţiune de tip caravană, în special pentru mediul rural, având în vedere că în mediul rural accesul la servicii stomatologice este extrem de limitat.
FOTO: Mihaela Stancu
Pe deasupra, numărul medicilor stomatologi aflaţi în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt a scăzut de la un an la altul, în prezent fiind doar câteva zeci, iar asta pentru că plafonul lunar alocat fiecărui cabinet ajunge pentru extrem de puţine intervenţii (un medic primeşte în jur de 2.000 lei/lună), medicii fiind puşi în situaţia să aleagă cui să acorde aceste puţine servicii gratuite.
Vă recomandăm şi:
Certificatul digital COVID. Şapte ţări au început să îl emită, cu o lună înainte de termen