Drama unui mare spital de urgență din Capitală care intră în colaps. „Nu ai cum să obligi un medic să lucreze acolo unde nu vrea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este criză de medici în secția de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală, iar situația e atât de gravă încât, începând cu luna martie, secția se va închide. Este anunțul făcut de conducerea spitalului care cere ajutorul Ministerului Sănătății. „Nu putem funcționa cu doar trei medici în ATI. Dacă nu vom fi sprijiniți, dacă situația nu se va rezolva, spitalul nu va mai putea primi pacienți în stare critică”, au declarat pentru „Adevărul” surse din cadrul unității medicale. 

În secția ATI a spitalului Pantelimon sunt doar 5 medici. Arhivă
În secția ATI a spitalului Pantelimon sunt doar 5 medici. Arhivă

Într-un document oficial trimis către Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență și serviciilor de ambulanță din județele limitrofe, conducerea spitalului Sf. Pantelimon din Capitală avertizează că, în curând, pacienții aflați în stare gravă, care au nevoie de terapie intensivă, riscă să nu mai poată fi internați. Mai mult, cei aflați deja în secția ATI, rămași fără o îngrijire adecvată, ar putea fi redirecționați către alte unități medicale.

În prezent, secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon funcționează în sistem de avarie, cu doar cinci medici, în timp ce alți cinci se află în concediu fără plată. Printre ei se numără și cele două doctorițe arestate anul trecut fiind acuzate de omor cu premeditare. Pe lângă aceștia, patru medici au demisionat, iar în prezent alți doi și-au anunțat plecarea. 

image
solicitare
Solicitarea trimisă de spital către Ministerul Sănătății și alte instituții din sistem

Pacienții ne amenință, oamenii din sistem sunt cu ochii pe noi

Oficiali din cadrul spitalului Pantelimon ne-au mărturisit că situația este dramatică. Odată cu scandalul izbucnit în vara anului trecut, când doi medici ATI au fost acuzați de omor cu premeditare, imaginea instituției medicale s-a deteriorat extrem de mult. „Iar acum, toată lumea fuge de Pantelimon, atât pacienții, cât și medicii. Credeți că după ce s-a terminat tot tantamul care a fost în presă asupra noastră nu au existat repercursiuni? Din contră! Și acum, din momentul în care intră pe ușă, mulți pacienți încep să se plângă de serviciile pe care le oferim înainte de a beneficia, efectiv, de ele. Se asigură încă de la început: o să vă fac și o să vă dreg dacă nu faceți asta”, ne-au mărturisit reprezentanții spitalului care au mai atins un aspect: „Din cei cinci medici cu care am rămas, doi vor pleca în martie. Pentru că spitalul nu este un bau-bau doar pentru pacienți, ci și pentru cadrele medicale. S-a plecat pe bandă rulantă, se pleacă în continuare, dar nu vine nimeni să ocupe locurile rămase goale”. 

În vremurile sale bune, spitalul funcționa cu 16 medici în secția de Terapie intensivă. „Acum, medicii ne ocolesc, ne evită. Nu mai doresc să vină în spitalul nostru, acolo unde a existat și există atâta presiune. Nu mai vorbesc despre faptul că sunt oameni din sistem care nu doar că ne monitorizează activitatea, dar ne caută nod în papură pentru orice ca să ne facă rău. Medicii refuză să lucreze în astfel de condiții. Să fie trași la răspundere absolut nejustificat”, au mai precizat sursele „Adevărul”. 

Medicii, care au acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului, ne-au mărturisit că până acum s-au descurcat cum au putut, însă cu doar trei cadre medicale în ATI chiar nu vor mai face față. „Nu știm ce vom face, cum ne vom descurca. Însă, ce vă pot spune cu certitudine este faptul că din 3 martie nu vom mai putea asigura garda în ATI”.  

catalina poiana
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România. Arhivă

Ce ar fi de făcut? Cine ar putea scoate spitalul din această criză? „Ministerul Sănătății a știut tot timpul ce se întâmplă la noi, în ce situație suntem. Că avem nevoie de medici. Și așteptăm din partea decidenților lucruri concrete, sprijin, ajutor. Să încurajeze detașarea medicilor, deși un cadru legal în acest sens nu există. Căci nu poți obliga un om să muncească acolo unde nu-și dorește. Poți doar să-l convingi..dacă poți”, au mai spus reprezentanții unității spitalicești. 

Vorbim despre o încercare dificilă, dar nu imposibilă, căci miercuri după-amiază au venit și veștile bune. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că s-a găsit deja un doritor care să ocupe un post eliberat. „S-a identificat un medic primar de la spitalul CF 2 care este dispus să vină la Pantelimon. Medicul respectiv va avea o întâlnire cu conducerea spitalului într-o săptămână. Atunci vor avea loc discuții avansate și punctuale. Va fi un avantaj și pentru că vorbim despre un medic primar care ar putea lua în îndrumare și rezidenți”. 

Alis Grasu, managerul Ambulanței București: „Va fi o situație extrem de dificilă”

Dr. Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a declarat pentru „Adevărul” că instituția a primit comunicatul transmis de către conducerea spitalului Pantelimon și va lua toate măsurile care se vor impune. „Am primit acest document și l-am redirecționat către dispecerat. Deocamdată, însă, nu avem ce face. În momentul de față, nu avem cum să scoatem Pantelimonul din circuit. Noi suntem obligați prin lege să transportăm pacienții la cel mai apropiat spital de urgență competent care are specialitatea necesară pacientului. Dacă spitalul respectiv nu va putea interna bolnavul în ATI, vom fi chemați să-l redirecționăm către alte unități spitalicești”.

Însă, în cazul în care Spitalul Pantelimon va anunța oficial sistarea gărzilor în ATI, protocolul Ambulanței București va suferi și el modificări, continuă Alis Grasu. „Cazurile cu potențial ATI vor fi direcționate încă de la început către alte spitale. La Pantelimon vom plasa doar cazurile ușoare, care nu necesită terapie intensivă”. 

Va fi însă o situație foarte dificilă, recunoaște Alis Grasu. „Vom asista la o presiune enormă în secțiile ATI ale celorlalte unități medicale de urgență. Nici nu vă imaginați ce înseamnă să închizi o secție de ATI a unui spital atât de mare. Și așa secțiile, în general, peste tot sunt pline, paturile toate sunt ocupate. Nu va fi deloc ușor”. 

Alis Grasu
Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Arhivă

Și medicii de pe Ambulanță vor lucra sub presiune, continuă managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. „Va fi o presiune și pe noi pentru că va trebui să ne asumăm transportarea unui pacient critic pe distanțe mai mari. Este vorba despre timp prețios pierdut care ar putea pune viața bolnavului în pericol. În multe situații orice secundă contează”.

Alis Grasu a precizat că trebuie găsită rapid o soluție ca această secție ATI să continue să funcționeze. „Trebuie cu toții să insistăm ca spitalul de urgență Pantelimon să nu-și piardă ATI-ul. Trebuie să se găsească o soluție pentru a angaja medici. Posturi libere există, se pot ocupa cu medici care au dat rezidențiatul anul trecut, dar și cu cei care vor susține examenul anul acesta. Însă nu ai cum să obligi un medic să lucreze acolo unde nu vrea”, recunoaște, totuși, medicul. 

Carmen pantis
Carmen Pantiș, medic ATI și vicepreședintele Colegiului Medicilor din România. Arhivă

Munca în ATI este foarte dificilă, a precizat dr. Carmen Pantiș, medic ATI la Spitalul de Urgență din Oradea și vicepreședintele Colegiului Medicilor din România. „Este o mare responsabilitate să fii medic în ATI. El este sufletul unui spital. Fără linia de gardă din ATI spitalul nu poate funcționa. La noi, de exemplu, la Spitalul din oradea, sunt 24 de medici anesteziști și 5 linii de gardă însă, chiar și așa, provocările sunt foarte mari”.

În secțiile de terapie intensivă există o presiune extrem de mare din cauza urgențelor care se prezintă zilnic în UPU, continuă medicul. „Sunt convinsă că situația de la Pantelimon se va rezolva. Trebuie să se rezolve. Lucrurile nu pot rămâne așa. Vor găsi soluții, cu siguranță. Chiar dacă, în general, medicii ATI au nemulțumirile lor. Este vorba despre un volum foarte mare de muncă, dar și legea Malpraxis-ului este invocată, căci nu-i apără deloc”, ne-a mai precizat dr. Pantiș.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite