Dr. Adrian Moga, specialist în radioterapie oncologică: „Tomoterapia este un sistem integrat cu care putem iradia eficient orice tumoră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul este, în 90% din cazuri, rezultatul modului nostru de viaţă şi el poate fi evitat, ne asigură dr. Adrian Moga, coordonatorul Centrului de Radioterapie Oncologică al Spitalului European Polisano Sibiu. Specialistul ne vorbeşte despre tomoterapie, o tehnică inovatoare de tratament al cancerului care ţinteşte exact orice tumoră, fără iradierea ţesuturilor sănătoase din jur.

„Adevărul“: Care sunt cele mai bune strategii de luptă împotriva cancerului?

Dr. Adrian Moga: Marea majoritate a cancerelor reprezintă consecinţa modului nostru de viaţă şi ele pot fi evitate. Cea mai bună strategie de luptă împotriva cancerului este reprezentată de educaţia sanitară pentru sensibilizarea populaţiei asupra riscului pe care îl reprezintă unele deprinderi nocive, cum sunt fumatul, consumul de alcool sau unele obiceiuri alimentare. În aproximativ 80-90% din cazuri, cancerul este rezultatul modului de viaţă al individului, fiind produs de agenţi etiologici prezenţi în mediul înconjurător. Dintre factorii etiologici cunoscuţi, tutunul este cel mai nociv, fiind implicat în aproximativ 30% din totalitatea deceselor prin cancer, la care se adaugă şi decesele prin boli cardiovasculare. Prevenţia înseamnă vindecare.

Ce loc ocupă radioterapia în tratamentul cancerului?

Dr. Adrian Moga: Tratamentul optim în oncologie este multidisciplinar, secvenţa diferitelor metode terapeutice (chirurgie, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie) fiind determinată de particularităţile bolii şi a bolnavului. După normele internaţionale unanim acceptate, radioterapia intervine în tratamentul a circa 70 % dintre bolnavii neoplazici.

image

Cancerul, ţintit prin tomoterapie

Ce este tomoterapia?

Dr. Adrian Moga: Tomoterapia este o tehnică inovatoare de tratament al cancerului care integrează într-un singur aparat un sistem imagistic de tomografie computerizată şi un dispozitiv de radioterapie cu intensitate modulată. Sursa de radiaţii este constituită dintr-un accelerator liniar de  6 MeV. Sursa se roteşte în jurul pacientului culcat pe masa de tratament, care, la rândul ei, se deplasează în plan orizontal, în coordonare cu mişcarea sursei. În timpul iradierii, intensitatea fasciculului de radiaţii este modulat cu ajutorul colimatorului multi-lamelar, astfel încât fasciculul este conformat formei tumorii, optimizând eficacitatea tratamentului şi evitând în permanenţă iradierea ţesuturilor sănătoase adiacente.

Cum trebuie abordat tratamentul integrat al unui pacient cu cancer?

Dr. Adrian Moga: În oncologie, diagnosticul trebuie să fie precoce şi complet. Simplul diagnostic de cancer nu este suficient pentru luarea unei decizii terapeutice. Investigaţia corectă a unui bolnav oncologic necesită un minimum de examinări obligatorii care, pe lângă determinarea extensiei locale a tumorii primare, urmăreşte stabilirea prezenţei sau absenţei diseminărilor secundare regionale sau la distanţă. Stadializarea este procesul de stabilire a extinderii tumorii şi includerea pacientului într-un grup pentru care tratamentul şi prognosticul sunt similare. În alegerea unui tratament, oncologul va utiliza cunoştinţele bazate pe standardele actuale de terapie. Practicarea medicinei pe bază de evidenţe reprezintă un principiu care ajută la stabilirea strategiei terapeutice. Utilizarea ghidurilor practice în oncologie, în scopul orientării deciziei terapeutice, este foarte importantă.

Care sunt rezultatele în cadrul departamentului de oncologie de laSpitalul Polisano?

Dr. Adrian Moga: Centrul de Radioterapie oncologica Polisano este dotat cu un sistem de tratament TomoTherapy HD de ultimă generaţie, fabricat de firma Accuray din SUA. În primul an de utilizare, un număr de aproximativ 600 de pacienţi au beneficiat de serviciile noastre. Am efectuat planuri de tratament şi am iradiat pacienţi cu toate localizările tumorale care au avut indicaţie de radioterapie. Cele mai multe iradieri le-am efectuat în cazul tumorilor mamare, col uterin, sfera ORL, pulmon, prostată şi rect.

Cu cât cresc şansele de supravieţuire a pacienţilor datorită radioterapiei?

Dr. Adrian Moga: Cel mai important factor ce influenţează rezultatele tratamentului este depistarea bolii în stadii puţin avansate, potenţial curabile. Pacienţii care au indicaţie de radioterapie în cadrul tratamentului oncologic complex trebuie să beneficieze de iradiere în perioada terapeutic utilă.               

Daca radioterapia este indicată ca tratament adjuvant, după un tratament chirurgical, şedinţele de iradiere trebuie începute la 4-6 săptămâni de la intervenţia chirurgicală. În unele cazuri, radioterapia se asociază cu chimioterapia fie concomitent, fie secvenţial. Eliminarea listelor de aşteptare va duce la aplicarea tratamentului iradiant în timp util, determinând o ameliorare a rezultatelor terapeutice.

Ce le recomandaţi pacienţilor pentru a-i convinge de necesitatea acestui tratament?

Dr. Adrian Moga: Decizia terapeutică reprezintă evenimentul cel mai important în terapia oncologică. Pacientul trebuie să fie informat cu privire la scopul tratamentului, la faptul că se ţine cont de dorinţele sale în legătură cu acesta şi dacă obiectivele sunt realiste. Astfel evităm neplăcerile şi anxietăţile ce survin uneori când pacientul nu cunoaşte posibilităţile şi efectele secundare ale terapiei.

image

Care sunt avantajele aparatelor moderne de radioterapie?

Dr. Adrian Moga: Comparativ cu tratamentele convenţionale, TomoTherapy permite iradiere mai precisă cu doze mai mari a ţintei, cu o mai bună conservare a ţesuturilor înconjurătoare, crescând astfel  eficacitatea tratamentului. Scanerul CT inclus permite obţinerea imaginilor 3D pentru pacient în fiecare zi înainte de tratament. Medicul  verifică în permanenţă anatomia din zona tumorii, care poate fi afectată de regresul acesteia sub efectul iradierii sau de pierderile în greutate ale pacientului, să le compare cu imaginile pe baza cărora s-a stabilit planul de tratament şi să ajusteze dacă e cazul poziţia pacientului conform planului de tratament. Sistemul TomoHD combină atât TomoHelical, cât şi TomoDirect  într-o singură soluţie. Cu acest sistem integrat, putem iradia eficient orice tip de tumoră care are indicaţie de radioterapie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite