Diabetul nu ia vacanţă. Cum să faci faţă acestei afecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când ai diabet, lista lucrurilor pe care trebuie să le faci neapărat în fiecare zi devine o adevărată provocare: măsurarea glicemiei, luarea medicamentelor, supravegherea dietei şi efectuarea exerciţiilor fizice. Cum poate fi gestionată situaţia.

Diabetul este o boală cronică dificil de manageriat, însă nu imposibil, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Există câteva trucuri care te ajută să ieşi din impas atunci când te simţi depăşit de situaţie.

În primul rând, trebuie să ai în vedere că nimeni nu este perfect. Diabetul nu intră în vacanţă şi chiar şi celor mai consecvente persoane le este dificil să-şi ţină tot timpul glicemia şi dieta sub control tot timpul.

„Diabetul este unic pentru că, în fapt,trebuie să iei decizii medicale zi de zi, minut cu minut“, argumentează dr. Alicia McAuliffe-Fogarty, psiholog clinician, specializat în probleme de sănătate.

Toate acestea pot fi stresante, spune, la rândul lui, dr. David Nathan, directorul centrului pentru Diabet din cadrul Massachusetts General Hospital.

Iar dacă oamenii sunt deja stresaţi că au diabet, situaţia tinde să se înrăutăţească, a adăugat acesta. Este nevoie ca oamenii să se ierte dacă ratează ţintele de control vreme de o zi, o săptămână sau chiar mai mult. „Liniştiţi-vă puţin. Porniţi de la ideea că veţi face tot ce veţi putea. Trebuie să recunoaştem că nimeni nu este perfect“.

Îngrijorări stârnite de boală

Viaţa cu diabet poate cauza teamă, mânie, îngrijorare şi tristeţe. Dr. Lawrence Fisher, director în cadrul UCSF School of Medicine, a studiat ceea ce specialiştii numesc sindromul de epuizare provocat de diabet, la persoanele cu diabet de tip 1 şi 2 şi a ajuns la concluzia că aproximativ jumătate din pacienţii diagnosticaţi se simt în mod special neajutoraţi după numai un an şi jumătate de manageriat boala.

Nivelul glicemiei care scade sau creşte şi care trebuie ajustat constant le dă un sentiment de neputinţă care este greu de tolerat, a mai spus Fisher.

Alte îngrijorări provocate de boală vizează felul în care ceilalţi sunt afectaţi, accesul la serviciile medicale de calitate, lipsa suportului familiei şi prietenilor, riscul de a intra în comă hipoglicemică, de a alege ce şi când în privinţa alimentaţiei.

Fisher recomandă ca fiecare pacient să fie atent la ceea ce îl deranjează mai tare şi să ia măsuri contra acelui lucru. El a sugerat stabilirea unor ţinte realiste şi descompunerea lor în paşi mici. Astfel, dacă e nevoie să pierzi în greutate, ia-o treptat, dacă e nevoie de schimbarea dietei, începe prin a reduce din mărimea porţiilor. Planul de tratament trebuie adaptat şi el stilului de viaţă. Construirea unei reţele de suport este importantă. În afară de medic, sunt de căutat şi consilieri, psihologi sau prieteni de familie care să fie acolo atunci când este nevoie de ei. Împărtăşirea experienţelor în cadrul grupului de suport poate fi utilă. Fără o astfel de susţinere, cei mai mulţi pacienţi nu pot manageria boala aşa cum trebuie.

Schimbarea poate fi o provocare pentru oricine, iar managementul diabetului, o încercare cu adevărat dură. Ivirea complicaţiilor sau schimbarea tratamentului sunt situaţii care pot stârni îngrijorare, astfel că trebuie ca fiecare pacient să fie pregătit pentru schimbări majore în viaţă.

Vizitele la medic trebuie să fie regulate, iar atunci când suntem în cabinetul specialistului trebuie să-i comunicăm despre toate simptomele pe care le avem şi tot ce simţim. Diabetul se asociază adesea cu depresia şi anxietatea, iar toate acestea pot interfera cu modul în care diabetul poate fi gestionat.

Componenta exerciţiilor fizice care ar trebui făcute în cadrul gestiunii corecte a bolii este lăsată adesea pe dinafară. Dar, mişcarea este la fel de importantă, pe cât este dieta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite